Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στις 18.30
Συλλογικές αντιστάσεις για το δικαίωμα στη στέγαση
Στις σημερινές κοινωνίες, στις οποίες η κατοικία θεωρείται εμπόρευμα, οι εξώσεις και η στεγαστική επισφάλεια είναι καθημερινότητα. Οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, η αύξηση των ενοικίων σε περιοχές, από κοινού με το υψηλό κόστος λογαριασμών, τους φόρους κ.λπ. ωθούν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων των πόλεων σε αδυναμία ανταπόκρισης στο κόστος της στέγασης, είτε λόγω αποπληρωμής των δανείων τα οποία είχαν συναφθεί σε προηγούμενες περιόδους, είτε πληρωμής ενοικίου. Από την άλλη, η κατοικία πλήττεται συνολικά ως κοινωνικό αγαθό μέσω των πολιτικών για το ξεπέρασμα της κρίσης τις ιδιωτικοποιήσεις, τον εξευγενισμό περιοχών (gentrification), τη στροφή στην τουριστική ανάπτυξη περιοχών και κατοικιών (πχairbnb) κ.λπ. Η κατάσταση αυτή δεν παρουσιάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο. Παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις, τα γεγονότα μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για ένα δυστοπικό περιβάλλον για τους κατοίκους των σύγχρονων μητροπόλεων, οι οποίοι σε ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση.
Ιδιαίτερα για την ελληνική περίπτωση, που μας αφορά άμεσα, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις εξελίξεις γύρω από τα δάνεια και την αδυναμία αποπληρωμής τους. Στην Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα και παρά τους έκτακτους φόρους η κατοικία δεν είχε χτυπηθεί άμεσα, καθώς ίσχυε απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Όμως η απαγόρευση αυτή δεν υπάρχει πλέον, ενώ, η τροποποίηση του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας έχει αποδυναμώσει τους οφειλέτες. Μέσα στη νέα περίοδο που ανοίγει πλέον και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ως προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης, με επέκτασή τους και για χρέη άνω των 500 ευρώ στο δημόσιο και περαιτέρω αυστηροποίηση του ν.Κατσέλη), από κοινού με την ψήφιση «ιδιώνυμου» νόμου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για όποιον προκαλεί «απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού», υπάρχει η αναγκαιότητα να οργανωθούμε και να προωθήσουμε εκ νέου τον αγώνα για το δικαίωμα στη στέγη.
Μαζί όμως με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση σε εναρμόνιση με τις πρακτικές της ΕΕ στο πεδίο της κατοικίας, ώστε να διασφαλιστεί μια νέα συσσώρευση πλούτου μέσω της συσσώρευσης κενών κατοικιών, εμφανίστηκαν και οι απαραίτητες αντιστάσεις του κινήματος. Του κινήματος που από τα Ειρηνοδικεία τα προηγούμενα έτη στα Συμβολαιογραφεία σήμερα εξακολουθεί να αντιστέκεται απέναντι στην ισοπέδωση της ύπαρξης και των αναγκών μας.
Ως μέρος αυτού του κινήματος, η Εργατική λέσχη Ν Ιωνίας συμμετέχει και στηρίζει τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων και διοργανώνει συζήτηση τη Κυριακή 18-3 στις 18.00 στην οποία θα μιλήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς , τους αγώνες που έχουν δοθεί εντός και εκτός της Ελλάδας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενώ θα σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα μας στο ζήτημα αυτό.