Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στις 20.00
Προβολή της ταινίας ”Existenz”
Την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη και στις 20:00, θα προβληθεί η ταινία "Existenz" στο στούντιο του σταθμού, στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.
Λίγα λόγια για την ταινία: «EΧisteηΖ» (έτσι με κεφαλαία X και Ζ μέσα στη λέξη) είναι ο τίτλος της ταινίας του Κρόνεμπεργκ και ενός εντελώς διαφορετικού παιχνιδιού, που δημιουργεί μια παντοδύναμη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών και η γοητευτική σταρ-εφευρέτης Αλέγκρα Γκέλερ (Τζένιφερ Τζέισον Λι). Βρισκόμαστε σε κάποιο κοντινό μέλλον και οι άνθρωποι αφήνονται όλο και περισσότερο στις απατηλές ηδονές ενός παραισθητικού κόσμου, μετεξελιγμένων Virtual Realitγ.
Ομως, το νέο παιχνίδι υπερβαίνει τα ηλεκτρονικά δεδομένα. Η θεμελιακή διαφορά του είναι η βιολογική του υπόσταση. Το χειριστήριο, το ροd, όπως αναφέρεται, είναι οργανικό, κάτι σαν σηκώτι, σαν κοιλιά που πιέζεται, συνδέεται με ένα τυπικότατο ομφάλιο λώρο με βύσμα που εισέρχεται σε προτοποθετημένη «πρίζα», στη βάση της σπονδυλικής στήλης και λειτουργεί κατ ευθείαν με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα, υλοποιώντας μια φανταστική πραγματικότητα επηρεασμένη από τα νευροψυχικά μορφώματα του παίκτη.
Οι αισθητήριες και συμβολικές παραπομπές είναι προφανείς. Ροd σημαίνει και κοιλιά πρησμένη και τσιγαρλίκι με ναρκωτικό. Η οπή βρίσκεται στη γενετήσια περιοχή του σώματος και το ζευγάρι που σχηματίζεται αξεδιάλυτα (η Αλέγκρα και ο νεαρός Πάικουλ-Τζουντ Λόου) εισάγουν εκεί εναλλάξ τα βύσματα που γλείφουν, ενώ ο Πάικουλ βάζει στιγμιαία και τη γλώσσα του στο άνοιγμα της όμορφης κοπέλας. Η Αλέγκρα ονομάζει το ροd, «my baby» και αγωνιά για να το προστατεύσει.
Οι άνθρωποι πλάθουν με τη φαντασία τους έναν κόσμο των φόβων και των επιθυμιών τους, με τις παραδόσεις, τις ενοχές, τις ηδονές και τη φρίκη, που εκπέμπει σαν εκτόπλασμα το σώμα μας και οι πρωτογενείς ρίζες του. Ολα είναι σαν σπλάχνα ανθρώπινα, ζώων, ψαριών, ερπετών. Ενα πιστόλι κατασκευάζεται οργανικά και πυροβολεί θανατερά δόντια. Η νευρική ενέργεια των δύο παικτών ζωντανεύει το παιχνίδι και τις μεταμορφώσεις της «πραγματικότητας». Ομως η παντοδύναμη βιντεοεταιρεία απαιτεί και το θάνατό τους, όταν δεν τους ελέγχει, και η αντίπαλη εταιρεία χρησιμοποιεί αντιπράκτορες το ίδιο φονικά επικίνδυνους, ενώ ξεσπάει και η τρομοκρατική ανταρσία «κόντρα» στον απόλυτο εξουσιασμό.
0 Κρόνεμπεργκ θαρρείς, ανακεφαλαιώνει το έργο του. Το «Videodrome» συνδέεται με τα τέρατα του «Γυμνού γεύματος» και με τη διαστροφική ηδονικότητα των «καθημαγμένων» σωμάτων του «Crash». Δεν γίνεται βαρύγδουπος, αντίθετα το χιούμορ διατρέχει την ταινία και ελαφρύνει τους σεξουαλικούς συμβολισμούς και τις αιματηρές σκηνές. Αξιοι ηθοποιοί, ο Γουίλεμ Ντάφοε, ο Ιαν Xολμ, ο Ντον Μακ Κέλαρ προσφέρουν αστραφτερές βινιέτες, έστω κι αν το φιλμ επαναλαμβάνεται και εξαντλείται κάπως, ενώ δεν αξιοποιεί κάποιες πιο γόνιμες, κατευθύνσεις, στερώντας μας μετά την πρώτη ώρα, από το αγωνιακό ρίγος που μας υπόσχεται.