Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 στις 20.00
Εκδήλωση για την Απο-ανάπτυξη
"Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός"
Εκδήλωση συζήτηση για την Aπό-ανάπτυξη
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ"
Δίκτυο Ηλιόσποροι - Ομάδα αλληλέγγυου εμπορίου Βοτανικού Κήπου
Ώρα 20.00
H Απο-ανάπτυξη
Ένας άλλος κόσμος, δεν είναι αναγκαίος... Ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός και είναι εδώ για να μας προκαλέσει να τον διεκδικήσουμε!
Στον σύγχρονο ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η οικονομία καθορίζει με απόλυτο τρόπο τις κοινωνίες, τις σχέσεις, και τις παραστάσεις μας, αδιαφορώντας επιδεικτικά
για τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες, νιώθουμε ότι δεν ανήκουμε.
Στον σύγχρονο ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η οικονομοκεντρική ανάπτυξη τους γίνεται αυτοσκοπός και εμμονή, ένα διαρκές κυνήγι κέρδους στις πλάτες της εργατικής μας αξίας και του περιβάλλοντος, νιώθουμε ότι δεν ανήκουμε.
Η Απο-ανάπτυξη αποτελεί αντιπρόταση, με σκοπό την αντικατάσταση του κυνηγιού της οικονομολατρικής ανάπτυξης. Αναδεικνύει πηγαίες ανθρωποκεντρικές ανάγκες (έτσι όπως έχουν ήδη εκφραστεί από τα κινήματα). Μια αντιπρόταση εξανθρωπισμού και επανακοινωνικοποίησης αγαθών και δραστηριοτήτων, απελευθερώνοντας τα από την έννοια του προϊόντος και της κερδοφορίας. Είναι άπειροι οι τομείς της καθημερινότητας που μπορούμε να διεκδικήσουμε από την οικονομία της εμπορευματοποίησης, φτάνει να κατανοήσουμε την γύμνια και την στειρότητα των επιβαλλόμενων αξιακών προτύπων.
Το ντοκιμαντέρ
"Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ"
(παραγωγή-επιμέλεια Manuel Castells και Joana Conill, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας, συλλογική μετάφραση- υποτιτλισμός Ηλιόσποροι)
είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ακαδημαϊκής έρευνας. Είναι ουσιαστικά μια ιστορία που περιγράφει πολλές ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, εδώ και τώρα, δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα ασφαλείας από τα κάτω, που ξεπερνούν τα στενά όρια της ατομικότητας, της ιεραρχίας και του εξουσιαστικού ελέγχου.
Η ομάδα του εργαστηρίου IN3 που το δημιούργησε, με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης κοινωνιολόγο Manuel Castells του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, διερεύνησαν σε βάθος νέες οικονομικές κουλτούρες, νέες μορφές διαβίωσης, διαμόρφωσης της ποιότητας ζωής και κοινωνικής οργάνωσης. Μελέτησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις οικονομικών μοντέλων που δεν ακολουθούν τις επιταγές των ελεύθερων αγορών, που προτεραιότητα είναι το κέρδος, αλλά έχουν σαν γνώμονα τις ανάγκες αντί για τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.