Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 στις 19.30
Συνάντηση–συζήτηση για τα ιδιαίτερα ζητήματα της δουλειάς με δίκυκλο
* Σημειώνουμε ότι η εν λόγω συνάντηση μεταφέρεται τελικά την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017, στις 7.30μμ (αρχικά είχε οριστεί για τις 7/12/17)
Συνάδελφοι & συναδέλφισσες που εργάζεστε με δίκυκλο και απασχολείστε σε εκδοτικό οίκο, βιβλιοπωλείο, βιβλιοχαρτοπωλείο, αποθήκη χονδρικής πώλησης βιβλίων ή ειδών χαρτοπωλείου, φωτοτυπείο…
Ο Σύλλογός μας οργανώνει μια ειδική συνάντηση - συζήτηση για να κουβεντιαστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν αυτή την κατηγορία εργαζομένων του κλάδου μας.
Οι κυβερνήσεις και η Tρόικα αγωνιούν και κόπτονται για τα κέρδη των εργοδοτών. Ο Σύλλογός μας προβάλει την ανάγκη να μπουν στο επίκεντρο της προσοχής, της διεκδίκησης και του αγώνα, οι ανάγκες, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Και μάλιστα μιλώντας για τους courier-διανομείς, μιλάμε για ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια, αυτό που βρίσκεται εκτεθειμένο σε κάθε είδους κινδύνους, δουλεύοντας καθημερινά στο δρόμο, υπό καθεστώς υπερεντατικοποίησης και ρισκάροντας κυριολεκτικά τη ζωή του για ένα "μεροκάματο του τρόμου".
Η συνήθης πρακτική είναι οι διανομείς να εργάζονται με δικό τους όχημα καλύπτοντας οι ίδιοι τα έξοδα κίνησης και συντήρησης, ενώ οι εταιρείες αποποιούνται την υποχρέωσή τους να τους παρέχουν εταιρικό μηχανάκι και Μέσα Ατομικής Προστασίας (μπουφάν μηχανής, γάντια, κράνος,…), προκειμένου να συμπιέζουν κι άλλο το εργατικό κόστος. Τι σημασία έχει για τους εργοδότες, αν αυτή η μείωση του κόστους στοιχίζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές; Καμία. Για ακόμα μια φορά η ανάπτυξη, τα κέρδη και η ευημερία των επιχειρήσεων είναι πάνω από τις ζωές μας.
Στο σημείο αυτό ξαναθυμίζουμε κάποια στοιχειώδη πράγματα είχαν κερδηθεί και καταγραφεί στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) για το χώρο του Βιβλίου. Όχι ως απλή αναφορά σε «περασμένα μεγαλεία», αλλά για να τονίσουμε την υπαρκτή δυνατότητά μας μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση να αποσπάμε νίκες και κατακτήσεις.
Στην Κλαδική ΣΣΕ που είχαμε υπογράψει το 2008 καταφέραμε οι διανομείς-courier να κατοχυρωθούν ως ξεχωριστή ειδικότητα του κλάδου. Μέχρι τότε εντάσσονταν στη γενική κατηγορία «κλητήρες», ή δηλώνονταν ως υπάλληλοι γραφείου. Στην καινούρια -τότε- ειδικότητα κατοχυρώθηκαν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ειδικότητα του υπαλλήλου γραφείου με βάση την προϋπηρεσία τους. Επίσης, οι εταιρίες που απασχολούσαν εργαζόμενους με δίκυκλα σε εξωτερικές εργασίες υποχρεώνονταν να αγοράζουν οι ίδιες και να συντηρούν τα δίκυκλα, να καταβάλλουν όλα τα έξοδα για τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, ανταλλακτικά, σέρβις κ.λπ., να πληρώνουν όλες τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση, να αγοράζουν οι ίδιες και να χορηγούν στον εργαζόμενο εξοπλισμό προστασίας (αδιάβροχο - αντιανεμικό μπουφάν, αδιάβροχο παντελόνι, αδιάβροχες μπότες, γάντια, κράνος κ.λπ.). Τέλος, απαγορευόταν οι εργαζόμενοι με δίκυκλο να απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C ή πέφτει κάτω από τους 5°C (δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα ή συνθήκες χιονιά και παγετού).
Φυσικά, ούτε τότε -πολύ περισσότερο σήμερα− το γεγονός ότι κάποια πράγματα περιλήφθηκαν στην Κλαδική ΣΣΕ δεν σημαίνει ότι έγιναν και πραγματικότητα για όλο τον κλάδο. Αυτό ήταν και είναι κάθε φορά κάτι που διακυβεύεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και καθεμία από τις κατακτήσεις της σύμβασης εφαρμόστηκε στο βαθμό που έγινε απαίτηση και διεκδίκηση και των ίδιων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις, εμείς πρέπει να δυναμώσουμε τον αγώνα να παγιωθούν και να επεκταθούν. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που αφορούν όχι απλώς τη δουλειά, αλλά και την ίδια τη ζωή (λόγω επικινδυνότητας) των courier-διανομέων. Διεκδικούμε να εφαρμόζονται όλα όσα είχαν κατοχυρωθεί μέσα από τη ΣΣΕ μας και επιπρόσθετα συνεχίζουμε να απαιτούμε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για courier, delivery και εξωτερικούς υπαλλήλους.
Τα ζητήματα αυτά, που απασχολούν το Σύλλογό μας, μιας και στους κλάδους Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων εργάζονται με δίκυκλο εκατοντάδες courier και εξωτερικοί υπάλληλοι, έχουν αναδειχτεί ως αιτήματα άμεσης προτεραιότητας και ζωτικής σημασίας και σε άλλους κλάδους, όπως στις Ταχυμεταφορές, την Εστίαση κ.α., όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με δίκυκλο. Εργατικά σωματεία και συλλογικότητες που δρουν στους κλάδους αυτούς δίνουν καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και για να γίνονται σεβαστά τα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί. Σημείο αναφοράς του αγώνα αυτού αποτέλεσε και η πρόσφατη απεργία στις 25/5/17, που κηρύχτηκε από το ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου), που στηρίχθηκε και από το Σύλλογό μας και στην οποία συμμετείχαν και συνάδελφοι που εργάζονται στον κλάδο μας.
Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας, για αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας, για μείωση του χρόνου εργασίας (6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο), για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία. Με αγώνες να πάρουμε πίσω ό,τι μας έκλεψαν, να κατακτήσουμε και ακόμα περισσότερα, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία, να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα, τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.
Είναι επιτακτική ανάγκη όσοι και όσες εργαζόμαστε με δίκυκλο να συμμετέχουμε στη συνάντηση-συζήτηση αυτή του Συλλόγου μας, να ανταλλάξουμε ενημέρωση για τις συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς μας, να οργανώσουμε όλοι και όλες μαζί τη συλλογική μας αντίσταση, τη διεκδίκηση και την αλληλεγγύη.
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια - Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | syly p_vivlio u@yahoo. gr | bookworker.wordpress.com