Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στις 11.00
Διαδήλωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού
Μεγάλη διαδήλωση για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι της Χαλκιδικής για την προσεχή Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στην Ιερισσό στις 11 το πρωί.
Λατομεία παντού!
Η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" σχεδιάζει, παρά την απαγορευτική απόφαση του ΣτΕ να επεκταθεί σε 3 νέες θέσεις σε πρώτη φάση και επιπλέον άλλες 4 στη συνέχεια θέτοντας ως στόχο τα επόμενα 15 χρόνια να εξορύξει 160 εκατ. τόνους χρυσού! Μακροπρόθεσμα το πλάνο της εταιρείας προβλέπει 32 θέσεις σε συνολική ενεργή έκταση 317.000 στρεμμάτων! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, έως σήμερα από την εποχή του Φιλίππου του 2ου (πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου) , η συνολική εξόρυξη χρυσού δεν ξεπερνά τους 35 εκατ. τόνους.
Εφιάλτης η ρύπανση
Η βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, θεωρείται βαριά χημική και εξαιρετικά ρυπογόνα αν δεν τηρηθούν οι πλέον αυστηροί κανόνες στη διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων σκουριάς που ρίχνεται σε λεκάνες του εδάφους. Θυμάστε το πρόσφατο τρομερό ατύχημα στην Ουγγαρία όπου έσπασαν τα φράγματα εναπόθεσης σκουριάς από την επεξεργασία αλουμινίου και μεγάλο μέρος τους χύθηκε στον Δούναβη; Ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ενώ ο μοναδικός υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται κάτω από τις συγκεκριμένες εκτάσεις οι κίνδυνοι προκαλούν εφιάλτες στους κατοίκους. Παράλληλα η περιοχή έχει σύνορα με χαρακτηρισμένες εκτάσεις Natura στο όρος Στρατωνικό, ενώ αντί υπογείων δράσεων λειτουργεί με τα καταστροφικά φουρνέλα και μάλιστα κοντά σε οικισμούς.
Το κρίσιμο ερώτημα
Το τοπικό αλλά και εθνικό ερώτημα είναι αν υπάρχει αναπτυξιακός σχεδιασμός και αν υπάρχει πόσο έχει υπολογίσει το κόστος από τη μετατροπή μιας περιοχής με τεράστιες τουριστικές δυνατότητες σε βιομηχανική. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η βιομηχανία και πόσες θα στερήσεις από την ήπια πράσινη ανάπτυξη; Επιπλέον αρκεί το όφελος μόνο από τις θέσεις εργασίας και τους φόρους της επιχείρησης όταν τα πολύτιμα μεταλλεύματα είναι εθνική περιουσία;
Αυτά τα ερωτήματα θέτουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και ανησυχούν από τις μεθοδεύσεις παρότι υπάρχει απαγορευτικό από το ΣτΕ.
Οι μεθοδεύσεις
Δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές το νομαρχιακό συμβούλιο έδωσε έγκριση στις επεκτάσεις. Οι περίφημες διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία σταμάτησαν μετά την πρώτη που έγινε στον Πολύγυρο και στην οποία είχαν μεταφερθεί με πούλμαν εργαζόμενοι στην εταιρεία για να ασκηθεί κοινωνική πίεση. Οι υπόλοιπες τρεις ματαιώθηκαν κατόπιν πιέσεων βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προγραμματίζονται -λέει- να γίνουν στην Αθήνα!