Κυριακή 30 Απριλίου 2017 στις 17.00
Διαλέξεις - συζητήσεις επί των επιστημών
Διαλέξεις-συζητήσεις επιστημονικών θεμάτων
2η συνάντηση εργασίας, Κυριακή 30 Απρίλη 5μμ :
« Η κίνηση δημιουργεί τη μορφή.
Η συνέχειά της δημιουργεί τη δομή.
Γιατί υπάρχουν οι τρεις διαστάσεις του χώρου;
Τι είναι ο χρόνος; »
3η συνάντηση εργασίας, Κυριακή 28 Μάη 5μμ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Διαλέξεις-συζητήσεις επιστημονικών θεμάτων
(μια Κυριακή απόγευμα ανά μήνα, στην Κατάληψη GARE)
« Μην μεριμνάτε γι'αυτή την εργαλειακή επιστήμη στ'όνομα της οποίας θέλουν να σας αλυσσοδέσουν. » Μιχαήλ Μπακούνιν
Γιατί να ασχοληθούμε με τις επιστήμες, από ελευθεριακή επαναστατική σκοπιά;
Για να αποδομηθεί η τεχνοκρατική κυριαρχία, αρκεί η ιδεαλιστική άρνησή της;
Οι φυσικές επιστήμες αποτελούν ένα σύνολο εφαρμόσιμων μεθοδολογιών παρατήρησης και ερμηνείας με σκοπό την ανάπτυξη συνεκτικών περιγραφών του κόσμου, τέτοιων που να μπορούν να εξηγήσουν κάθε φαινόμενο μ'έναν ενιαίο τρόπο. Η συλλογική απόπειρα διαμόρφωσης μιας καθολικά ενιαίας γλώσσας για την κατανόηση του κόσμου, συνεπούς προς τα εμπειρικά δεδομένα, αποτελεί ιστορική τομή στην κατεύθυνση της πανανθρώπινης κοινωνικής αυτοδιάθεσης. Εξακολουθεί να αποτελεί όμως, ακόμα, ιστορική βάση της ολοκληρωτικής κυριαρχίας ενάντια στη ζωή. Η υλική αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου λόγου, προσδίδει στους φορείς του τεράστεια φυσική και πολιτική ισχύ.
Ένας πολιτισμικός λόγος που διατείνεται ότι ξέρει τι «δεν γίνεται να μην είναι έτσι» και μάλιστα, με «εμπειρική διαπίστωση», είναι κάτι αρκετά σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια κάποιων προνομιούχων. Ένα ζήτημα λοιπόν, είναι το πραγματικό εύρος ισχύος της επιστήμης. Ένα άλλο ζήτημα είναι τα ανυπέρβλητα όριά του, όπως αποφαίνονται οι ίδιες οι επιστήμες. Ένα τρίτο ζήτημα είναι η αποκαθήλωση των επιστημονικών, πολιτικών, διαμορφωτικών και κατασταλτικών αυθεντιών που σπεκουλάρουν και παραπληροφορούν κατ'επίκληση της επιστήμης. Αυτά τα τρια συνυφασμένα γνωστικά ζητήματα συναποτελούν ένα κρίσιμο πεδίο κοινωνικής ισχύος. Αν στο μεσαίωνα έπρεπε να ασχοληθούμε με την υπόθεση του θεού, για να καρατομήσουμε τους βασιλιάδες, σήμερα, πρέπει να δούμε τι μας λέει η επιστήμη και τι μας λένε γι'αυτήν.
Σε ποιές γνωσιολογικές βάσεις θεμελιώνεται η χειραφετητική θεώρηση;
Στην 1η, εισαγωγική, συνάντηση επί των επιστημών, στις 9 Απρίλη, προσπελάσαμε ταχέως την ιστορία των επιστημών, την συνάρτησή τους και τη σχέση τους με τη φιλοσοφία και τη γνωσιολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αναφερθήκαμε στη σχέση των επιστημών και των πολιτικοοικονομικών συνθηκών και στις ιδεολογικές προβολές προς και από τις επιστήμες, ως εγγενή πολιτισμική δυναμική. Σταθήκαμε στη διάκριση της εμπειριστικής-φαινομεναλιστικής θεώρησης, από την φυσικαλιστική-ιστορική διαλεκτική. Θίξαμε το πρόβλημα του αναγωγισμού, το παρεμφερές πρόβλημα του ουτοπικού ολισμού και τη σύγχρονη επιστημολογία της «ανάδυσης». Τέλος, ανοίξαμε το ζήτημα της σχέσης του γνωστικού υποκειμένου με το φυσικό νόμο. Όλα αυτά, για να εξεταστούν στη συνέχεια των συναντήσεών μας μέσα από ειδικά επιστημονικά θέματα.
Από μια χειραφετητική επαναστατική σκοπιά αναγνωρίζουμε ότι οι γνωστικές γλώσσες, οι κανόνες τους, ο ειρμός τους και οι αποφάνσεις τους είναι άρρηκτα συναρτημένες στις υλικές κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες παρεμβαίνουν. Η κατανόηση των γνωστικών δομών δεν θα μπορούσε να μην εξετάζει τι μας λένε για τα υποκείμενα που τις δημιουργούν και τις χρησιμοποιούν. Τα χάσματα και οι αντιθέσεις των επιστημονικών σχημάτων αποκαλύπτουν τα φυσικά όρια των γνωστικών υποκειμένων.
Έχοντας αφήσει πίσω στην ιστορία εξίσου τον ρεαλισμό και τον σολιψισμό, τον σχολαστικισμό και την αισθησιαρχία, τον ορθολογισμό και τον μυστικισμό, την τελεολογία και τον αγνωστικισμό, τον αναγωγισμό και τον ολισμό, τον επιστημονισμό και την ασυναρτησία, επιχειρούμε να απαλλοτριώσουμε συλλογικά άλλο ένα κομμάτι της διαλεκτικής του γίγνεσθαι. Εκείνο το κομμάτι που οικοδομήθηκε με τη διεκδίκηση της διαλεκτικής της ολότητας.
Με ποιό τρόπο θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε για τις επιστήμες;
Στις συναντήσεις επί των επιστημών στην Κατάληψη GARE, τα ερωτήματα διαμορφώνονται συλλογικά κατόπιν ελεύθερων προτάσεων. Σύντροφοι που κατέχουν τις ειδικές επιστημονικές προσεγγίσεις και βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα στο πολιτικό και γνωσιολογικό πλαίσιο των συναντήσεων, θα εκθέτουν το θέμα. Στη συνέχεια θα συζητάμε πάνω στα επιστημονικά δεδομένα και στη σχέση μας με αυτά.
Ανά διαστήματα θα προγραμματίζουμε μια δημόσια εκδήλωση και συζήτηση.
Οπότε, ετούτη η παρουσίαση είναι κι ένα κάλεσμα προς κάθε σύντροφο που θα ήθελε να εκθέσει ένα επιστημονικό θέμα ή γνωσιολογικό ζήτημα σε έναν ανοιχτό διάλογο.
Καταγράφουμε ορισμένα ενδεικτικά ερωτήματα για το ξεκίνημα:
Υπάρχει ο χωροχρόνος αφεαυτού του; Είναι ο χώρος συνεχής ή ασυνεχής και γιατί; Γιατί ο χρόνος έχει μια κατεύθυνση (αν έχει); Από που προέρχονται οι έννοιες ύλη και ενέργεια και τι μπορεί να σημαίνουν; Ποιές είναι οι συνέπειες της κυματικής αντίληψης του κόσμου; Τι σημαίνει «το σωματίδιο του θεού» και μπορεί να υπάρχει έσχατο συστατικό; Υπάρχει χρόνος μηδέν; Τι σημαίνει τάξη και τι χάος; Θα συνθλιβούμε, θα κατακερματιστούμε ή θα καταλήξουμε μια θερμική σούπα; Τι σημαίνει φυσικός νόμος; Ποιό είναι το νόημα της επιλογής; Τι μας λένε οι επιστήμες σήμερα για την ελευθερία; Τι σημαίνει φυσική αυτοοργάνωση; Ποιά είναι η δυναμική της συνεργασίας στην εξέλιξη της ζωής; Υπάρχει εθελούσια γενετική προσαρμογή ή επικρατεί ο δαρβινισμός; Ποιά η σχέση αιτιότητας, τυχαιότητας και γνώσης και ποιές οι συνέπειές της; Κλπ κλπ
Κατάληψη GARE (Καλλιδρομίου 74, Εξάρχεια
ΕΡΕΥΝΑ, ΑΣΚΗΣΗ, ΣΠΟΥΔΗ για την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, την ΙΣΟΤΗΤΑ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ