Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 στις 12.00
Μικροφωνική αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της Μητρόπολης 31/7/2016
Την Πέμπτη 12/1 θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική αλληλεγγύης στο Συντριβάνι (πάνω στην Εγνατία , απέναντι από τα γραφεία της ΕΚΥΟ) για τους 25 συλληφθέντες της παρέμβασης στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στις 31/07/2016 επ' αφορμή των 3 εκκενώσεων των καταλήψεων στέγης στις 27/07/2016, καλώντας στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 στις 09:00.
*
Ακολουθεί το κείμενο του καλέσματος:
Τα ξημερώματα της Τετάρτης στις 27/7/2016 αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν 3 στεγαστικές καταλήψεις, πιο συγκεκριμένα την κατάληψη στέγης μεταναστών και μεταναστριών Ορφανοτροφείο, την κατάληψη Hurriya και την κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο στη λεωφόρο Νίκης, με πρόφαση μηνύσεις που είχαν κατατεθεί από την Μητρόπολη, ιδιώτη και πρυτανεία ΑΠΘ αντίστοιχα.
Η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε να πραγματοποιηθεί η εκκένωση των καταλήψεων ήταν μόλις μερικές μέρες μετά το No Border Camp. Δηλαδή, μερικές μέρες μετά τη διεθνή συνάντηση αγωνιστών/ριών από όλη την Ευρώπη με σκοπό, από τη μια, την ανάδειξη ενός αγώνα ενάντια στα σύνορα και τις δολοφονικές πρακτικές της Ευρώπης - φρούριο, και, από την άλλη, την οικοδόμηση δικτύων έμπρακτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες/ριες με καθημερινές παρεμβάσεις σε hotspots-στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι η εξουσία εκδικείται όσους/ες την αμφισβητούν και αντιστέκονται στην απόλυτη υποταγή, υψώνοντας τις φωνές τους. Η επίθεση στις καταλήψεις ήταν μια ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη προσπάθεια καταστολής των δομών αλληλεγγύης τού κινήματος προς τους/τις μετανάστες/ριες , καθώς η αλληλεγγύη αποτελεί εχθρική πρακτική στη μέχρι τώρα πολιτική διαχείρισης των μεταναστών από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ. Εχθρική στο υποκείμενο του μετανάστη που θέλουν να δημιουργήσουν, παθητικό και απόλυτα υποταγμένο.
Ως απάντηση στις εκκενώσεις των καταλήψεων πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις αλληλεγγύης πανελλαδικά και όχι μόνο. Στη Θεσσαλονίκη μέσα από την κατειλημμένη Σχολή Θεάτρου, ως απάντηση στην εκκένωση και κατεδάφιση του Ορφανοτροφείου που ανήκε στην Εκκλησία Α.Ε., πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία συνελήφθησαν 25 σύντροφοι/ισσες. Την ώρα που εισαγγελείς προτείνουν την αθώωση των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, την ίδια στιγμή ασκούν έφεση με ταχύτατες διαδικασίες στην αθωωτική απόφαση για την παρέμβαση στη Μητρόπολη, η οποία έφεση ορίστηκε με πρωτοφανή συντομία για την 13η Ιανουαρίου 2017. Είναι ξεκάθαρο ότι κράτος, εκκλησία και δικαστικοί προσπαθούν να καταστείλουν κάθε πράξη αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης με τους μετανάστες.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ο ρόλος της εκκλησίας στην οποία ανήκε το κτίριο του Ορφανοτροφείου, η οποία παρά το φιλανθρωπικό της προσωπείο δε δίστασε να πετάξει στο δρόμο αυτούς τους ανθρώπους.
Η άποψη ότι η εκκλησία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κοινωνικό-οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, έχει παγιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην αφορολόγητη-αμύθητη περιουσία της και στις τεράστιες εκτάσεις που έχει υπό την κατοχή της, αλλά και στο γεγονός ότι πρωταγωνιστεί σε πολλά σκάνδαλα, μαζί με πολιτικούς, δικαστές, τοκογλύφους και μεγαλοδημοσιογράφους, στα οποία περιλαμβάνονται από οικονομικές απάτες μέχρι και συγκαλύψεις βιασμών ανηλίκων.
Ενώ το καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού προσπαθεί να επιβάλει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ψηφίζοντας διαρκώς νέα μέτρα εκμετάλλευσης, οι image makers της Εκκλησίας Α.Ε. στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την εικόνα τής φιλάργυρου εκκλησίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να ανακτήσουν το κοινωνικό της προφίλ, διαφημίζοντας τις αγαθοεργίες της. Παραμένει άγνωστο, βέβαια, πόσα από τα χρήματα που προσφέρουν οι απλοί πιστοί, πόσα από τα χρήματα που προέρχονται από επιδοτήσεις και ΜΚΟ χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που προορίζονταν, και πόσα από αυτά καταλήγουν στα θησαυροφυλάκια της εκκλησίας. Δεν ξαφνιάζει καθόλου το ότι η εκκλησία εισπράττει κεφάλαιο για τις δήθεν φιλανθρωπίες της από κρατικούς και άλλους φορείς, ούτε το ότι τα συσσίτιά της διεξάγονται έπειτα από συμφωνίες με εταιρίες τροφοδοσίας.
Όλα αυτά συνηγορούν στην παραδοχή ότι το φιλανθρωπικό έργο που παρουσιάζουν δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από ακόμη μια ευκαιρία για κερδοφορία και ταυτόχρονα ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο το οποίο αποπροσανατολίζει τον κόσμο από τη ρίζα του προβλήματος που δεν είναι άλλο από το καθεστώς κερδοσκοπικής ασυδοσίας.
Στην αντίπερα όχθη ένας άλλος κόσμος γεννιέται. Ένας κόσμος στον οποίο τη θέση τής κάλπικης φιλανθρωπίας κράτους και εκκλησίας παίρνει η έμπρακτη αλληλεγγύη. Έτσι δημιουργήθηκαν εγχειρήματα με τη συνεργασία ντόπιων και μεταναστών, στα οποία η συμβίωσή τους βασίζεται σε όρους ισότητας και αξιοπρέπειας και όχι φιλανθρωπίας, η οποία δε στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά βοηθά στη διαιώνισή του. Οι χώροι αυτοί αποτελούσαν τόπους στέγασης μεταναστών/ριων και πολιτικής ζύμωσης μεταξύ μεταναστριών/ων και ντόπιων. Λειτουργούσαν με οριζόντιες διαδικασίες, πολεμώντας διαχωρισμούς φύλου, θρησκείας και εθνικότητας, με μοναδικό και κεντρικό όργανο την εβδομαδιαία συνέλευση όπου όλοι/ες μαζί αποφασίζουν και προσπαθούν να υλοποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα δομηθούν αδιαμεσολάβητες σχέσεις αλληλεγγύης και κοινών αγώνων ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση.
Καμιά λύση δε θα έρθει από τους καταπιεστές, καθώς είναι οι ίδιοι που προκαλούν και εκμεταλλεύονται το διάχυτο φόβο και την εξαθλίωση για να δημιουργήσουν πλαστά αδιέξοδα. Η διέξοδος βρίσκεται στο να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε ό, τι μας ανήκει.
Κοινωνική απαλλοτρίωση και διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Καμία δίωξη των αλληλέγγυων αγωνιστών/στριων
10, 100, 1000 καταλήψεις - Ενάντια στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης
Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών για την αυτοοργάνωση, την αυτοθέσμιση και την αλληλεγγύη
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
13/01/2017 στις 9:00
για το εφετείο επανεκδίκασης της υπόθεσης της παρέμβασης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στις 31 Ιουλίου 2016
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος "Σχολείο για τη μάθηση της ελευθερίας"
πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιανουάριος 12h