Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στις 19.00
Συνέλευση αναπληρωτών ειδικοτήτων
19:00 - 22:00 συνέλευση αναπληρωτών ειδικοτήτων
Κάλεσμα αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Π.Ε/Δ.Ε σε συνέλευση
Παρασκευή 7/10,19:00
στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρόσ
Διανύουμε τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων κι ό,τι έχουμε πει και γράφουμε εδώ και καιρό, τόσο για την υποβάθμιση του δημόσιου δημοτικού σχολείου, όσο και για το εργασιακό μέλλον πολλών από εμάς, δυστυχώς επιβεβαιώνεται με το χειρότερο τρόπο. Η υπουργική απόφαση Φίλη για τον "νέο" τύπο δημοτικού σχολείου είναι πλέον κατανοητό και στον πιο εύπιστο και καλοπροαίρετο ότι σηματοδοτεί περικοπές που ξεκίνησαν από τις διδακτικές ώρες για να οδηγήσουν στις προσχεδιασμένες περικοπές που αφορούν τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων αλλά και την ελαστικοποίηση στο εργασιακό καθεστώς των μονίμων συναδέλφων. Επιχείρησαν ως πολιτική ηγεσία και με ιδιαίτερο επικοινωνιακό ζήλο να προβάλουν ως νέο και ενιαίο ένα σχολείο που κοστίζει ακόμα λιγότερο και συντάσσεται απόλυτα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υπηρετεί η κυβέρνηση. Το παραμύθι που δήθεν θα εξασφάλιζε για όλους τους μαθητές την πρόσβαση σε όλα τα διδακτικά αντικείμενα, το ολοήμερο πρόγραμμα κτλ δεν πείθει πια ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα, ούτε την κοινωνία.
Κατάφερε και κάτι άλλο όμως (για το οποίο επίσης πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο) ο "νέος" αυτός τύπος σχολείου: να υποβαθμίσει σε βαθμό αφανισμού διδακτικά αντικείμενα απαξιώνοντας και καθιστώντας περιττούς τους εκπαιδευτικούς που τα διδάσκουν! Επιστρατεύοντας και διαστρεβλώνοντας παιδαγωγικούς όρους (απογυμνασιοποίηση) και προχωρώντας σε μία χωρίς προηγούμενο επικοινωνιακή πολεμική εναντίον των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας προσπαθεί έντονα τον τελευταίο καιρό να μας πείσει για τη μη αναγκαιότητα της ύπαρξής μας στο δημόσιο σχολείο. Και ενώ περηφανεύεται ότι διαχέει δήθεν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας τα διδακτικά αντικείμενα της αισθητικής αγωγής (Θεατρική αγωγή, μουσική, εικαστικά), της φυσικής αγωγής, της πληροφορικής και των αγγλικών σε όλες πλέον τις τάξεις , η αλήθεια είναι ότι απλά τα εντάσσει στο ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε αυτό να είναι φαινομενικά κοινό σε όλα τα σχολεία.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;
Το υπουργείο παιδείας δεν προχώρησε ποτέ ούτε στην σύσταση οργανικών θέσεων ούτε και στους απαραίτητους μόνιμους διορισμούς για τις προαναφερόμενες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χρειάζονται κάθε χρόνο χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί - ελαστικά εργαζόμενοι που κοστίζουν λιγότερο και έχουν πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα- για να διδάσκουν τα εν λόγω μαθήματα. Ο προσλήψεις αυτές για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) και ποτέ δεν πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό. Πέρυσι τον Οκτώβριο και χωρίς καμία ενημέρωση προς την εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές και γονείς, δεν πραγματοποιήθηκαν παρά μονάχα ελάχιστες προσλήψεις εκπαιδευτικών των προαναφερόμενων ειδικοτήτων σε τρεις μεγάλες περιφέρειες (Αττική, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία) με αποτέλεσμα τα σχολεία κατά το πρώτο διάστημα να μην μπορούν να αναπτύξουν ωρολόγια προγράμματα και να λειτουργήσουν και πολλοί εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονταν επί σειρά ετών να βρεθούν ξαφνικά άνεργοι. Τα εισοδηματικά κριτήρια των περιοχών αυτών , όπως είχαν καθοριστεί το 2010 δεν επέτρεπαν την περαιτέρω στήριξη τους από το ΕΣΠΑ! Μάθαμε λοιπόν ότι η λειτουργία των σχολείων, το τι θα διδάσκονται οι μαθητές μας και το αν θα προσλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί (ακόμα και με ελαστικούς όρους εργασίας) είναι απόλυτη συνάρτηση λογιστικών/οικονομικών κριτηρίων.
Και φτάνουμε στην υπουργική απόφαση της άνοιξης του 2016 για τον "ενιαίο" τύπο δημοτικού σχολείου, όπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας βρίσκει "λύση" στο παραπάνω πρόβλημα εξυπηρετώντας ταυτόχρονα πολλούς από τους στόχους της:
1. Κόβει μία διδακτική ώρα από τα πρώην σχολεία ΕΑΕΠ (στο ωρολόγιο πρόγραμμα των οποίων είχαν εισαχθεί από το 2010 για πρώτη φορά τα μαθήματα της θεατρικής αγωγής και της πληροφορικής και είχαν αυξηθεί οι ώρες της μουσικής, των εικαστικών, της γυμναστικής και των αγγλικών, αλλά είχαν επίσης προσληφθεί ως αναπληρωτές εξειδικευμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία τους) και περικόπτει έτσι διδακτικές ώρες διαφόρων μαθημάτων. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν πλέον ωράριο στην πρωινή ζώνη μαθημάτων, και εξαναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο ή να συμπληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο στο ολοήμερο πρόγραμμα. Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε: Η θέση δασκάλου ολοημέρου καταργείται και τις ώρες καλύπτουν πλέον εκ περιτροπής οι δάσκαλοι του πρωινού προγράμματος. Οι πρώτες χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών δασκάλων είναι γεγονός, αλλά το κόστος της δημόσιας παιδείας πρέπει να μειωθεί και άλλο.
2.Όπως κοστίζουν οι προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων, έτσι κοστίζουν και οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών μαθημάτων ειδικοτήτων. Αφού όμως στις συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ μαζικοί διορισμοί για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία, ποιος θα διδάξει τα αντικείμενα αυτά από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν σε όλα τα σχολεία; Το υπουργείο παιδείας λοιπόν αξιοποιώντας τη γνωστή από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρακτική των β αναθέσεων βρίσκει και πάλι "λύση" και για να πετύχει τις επιθυμητές επιπλέον περικοπές, εντάσσει στην υπουργική απόφαση εδάφιο που εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει τον δρόμο των αναθέσεων των μαθημάτων ειδικοτήτων στους δασκάλους. Αφού λοιπόν ο δάσκαλος θα μπορεί να διδάσκει τα μαθήματα αυτά οι ειδικότητες (αναπληρωτές και σιγά σιγά και οι μόνιμοι) θα αρχίσουν να εξοβελίζονται από το δημοτικό σχολείο, γεγονός που ήδη βλέπουμε να συμβαίνει φέτος: έγιναν ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων σε σχέση με την αναγκαιότητα των κενών τα οποία έντεχνα καλύφθηκαν πια από τους δασκάλους.
Φτάνουμε έτσι και στον τρίτο στόχο που έπρεπε να επιτευχθεί μέσω του "νέου" δημοτικού σχολείου και δεν είναι άλλος από την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς η εκπαιδευτική κοινότητα ενημερώνοντας γονείς και μαθητές ενωμένη να αντιταχθεί στα σχέδια του υπουργείου, που διαλύουν το δημόσιο σχολείο στον βωμό των περικοπών και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, ο Σεπτέμβρης βρήκε τους συλλόγους διδασκόντων και τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών απροετοίμαστα και ανήμπορα να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Περισσότερο ευάλωτοι, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δεν αναπληρώνουν βέβαια κανέναν άλλον πέραν του εαυτού τους, αφού θα έπρεπε να είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί εδώ και πολλά χρόνια.
Επίμονα και σε σταθερή βάση ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε ως άνεργοι- αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων σε όλα τα καλέσματα των σωματείων Π.Ε , ώστε να μην μετακινηθούν συνάδελφοι μόνιμοι δάσκαλοι, να μην απολυθεί κανείς αναπληρωτής, να μην ξεκινήσει ο κανιβαλισμός μεταξύ συναδέλφων στον οποίον συστηματικά επενδύει το υπουργείο παιδείας. Τονίσαμε εξ αρχής ότι οι αναθέσεις μαθημάτων δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά τις περικοπές στις οποίες ξεκάθαρα στόχευε η υπουργική απόφαση για τον "νέο" τύπο δημοτικού σχολείου. Εγκαλέσαμε επανειλημμένα την ομοσπονδία για τη στάση αγωνιστικής αδράνειας που τηρεί, διευκολύνοντας να περάσουν όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΕΘ, που τσακίζουν τα άρρηκτα συνδεδεμένα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τέλος, καλέσαμε όλους τους συναδέλφους, γονείς, μαθητές, τα σωματεία και τους επιστημονικούς συλλόγους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας, να στηρίξουν το απόλυτα δίκαιο αίτημά μας να μπορούμε να διδάσκουμε με αξιοπρέπεια τους μαθητές μας χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή όλα τα μαθήματα είναι εξίσου σημαντικά και όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάσκουν στο δημόσιο σχολείο το μάθημα που κατοχυρώνει το πτυχίο τους. Δεν θα συνηγορήσουμε εμείς στην καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας. Με τον ίδιο τρόπο που δεν θα ανεχθούμε και την καταπάτηση των εργασιακών/επαγγελματικών δικαιωμάτων για καμία κατηγορία εκπαιδευτικών. Θα υπερασπιστούμε τους μαθητές και τη δουλειά μας μέχρι τέλους κόντρα σε όσους κινούνται συντεχνιακά και ενισχύουν έτσι τη διάσπαση, κόντρα σε όσους μιλάνε με αγωνιστικά τσιτάτα στηρίζοντας όμως στην πράξη την κυβερνητική πολιτική. Γραφειοκρατικός συνδικαλισμός και μικροπαραταξιακά παιχνιδάκια δεν χωρούν την ώρα που το δημόσιο σχολείο χτυπιέται, τα κενά παραμένουν χιλιάδες, όπως χιλιάδες παραμένουν και οι άνεργοι συνάδελφοι μας που θα έπρεπε να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά για το δημόσιο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια.
Ως εδώ και μη παρέκει. Αρκετά παρακαλέσαμε για εκπροσώπηση, για αλληλεγγύη. Ας μην περιμένουμε να μας πάρει κανείς από το χέρι και να φωνάξει με το δικό του στόμα το δικό μας δίκιο. Πρόκειται για τις ζωές μας, τα παιδιά που αγαπάμε, το μάθημα που αγαπάμε να κάνουμε. Δεν θα ανεχτούμε να μείνουμε άνεργοι όσο οι πραγματικές ανάγκες των παιδιών για ισότιμη και ολόπλευρη μόρφωση δεν καλύπτονται. Αν πέρυσι τον Οκτώβρη καταφέραμε παλεύοντας συλλογικά και ανυποχώρητα να βάλουμε φρένο στις απολύσεις που προετοίμαζε το υπουργείο για εκατοντάδες συναδέλφους στις περιοχές που δεν είχαν φροντίσει να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες προσλήψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού, τώρα ο αγώνας είναι πιο δύσκολος και χρειάζεται συσπείρωση και αυτοοργάνωση!
Να οργανώσουμε εμείς οι ίδιοι τον αγώνα μας και να κάνουμε εμείς την αρχή ενός αγώνα για καλύτερη παιδεία, για δουλειά για όλους, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να μην συναινέσουμε στη βολική για τους κυβερνώντες αντίληψη ότι η ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών είναι πολυτέλεια και πρόσβαση σε αυτή θα έχουν μόνο οι λίγοι και οι έχοντες. Είμαστε όλοι δάσκαλοι και με όπλο τη συναδελφική μας αλληλεγγύη και το όραμα μας για ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, θα νικήσουμε.
Όλοι στη συνέλευση την Παρασκευή 7/10, στις 19:00 στο ΕΜΠΡΟΣ