Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 στις 20.00

Εκδήλωση-ΣυζήτησηΤο κοινωνικό φαινόμενο του Δεκέμβρη 2008


Εκδήλωση-Συζήτηση: Το κοινωνικό φαινόμενο του Δεκέμβρη 2008 όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο και μέσα από το λόγο των συμμετεχόντων. Μια κοινωνικοψυχολογική θεώρηση

Εισήγηση: Αφροδίτη Μπάκα (Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.)
Αναστασία Γαρυφάλλου (ψυχολόγος)

Ακολουθεί το εισαγωγικό κείμενο της εισήγησης:

"Συντρόφισσα, σύντροφε. Εξεγερμένη Ελλάδα, εμείς, οι πιο μικροί, από αυτή τη γωνιά του κόσμου, σε χαιρετάμε. Δέξου το σεβασμό μας και το θαυμασμό μας γι' αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις. Από μακριά, μαθαίνουμε από σένα. Ευχαριστούμε."

Υποδιοικητής Μάρκος, EZLN

Μετά τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ομάδες ανθρώπων, κυρίως νέοι, άρχισαν να διαδηλώνουν στους δρόμους. Για σχεδόν ένα μήνα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας και αλληλεγγύης στους 'εξεγερμένους Έλληνες' ήταν καθημερινό φαινόμενο. Η πληροφορία της δολοφονίας μεταδόθηκε αστραπιαία μέσω του Ιντερνετ και των κινητών τηλεφώνων, προκαλώντας καταλήψεις σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων κτιρίων, πορείες διαμαρτυρίας, δημιουργία ιστοτόπων, ακτιβιστικές δράσεις και παραστάσεις, καταλήψεις Πρεσβειών και διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε αναρίθμητες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκταση και η ποικιλομορφία των κινητοποιήσεων, η δυναμική και η έντασή τους, ο μεγάλος αριθμός των κοινωνικών δραστών που συμμετείχαν σε αυτές, καθώς και η πολλαπλότητα των αιτημάτων τους, είναι τα βασικά γνωρίσματα ενός κινήματος πολιτών που διεκδικεί τη δική του θέση στην πολιτική ιστορία.

Η παρουσίαση του κοινωνικού φαινομένου του Δεκέμβρη βασίζεται σε έρευνα που διεξάχθηκε την περίοδο 2008-2009, μέσα από συμμετοχική παρατήρηση, διενέργεια ημιδομημένων συνεντεύξεων και ανάλυση λόγου αυτών. Η παρουσίαση θα εστιάσει στο λόγο των ίδιων των συμμετεχόντων, διερευνώντας το νόημα που εναποθέτουν στα γεγονότα, στις στρατηγικές αντιμετώπισης που υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία, καθώς και στις συνέπειες που εντοπίζουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το κοινωνικό φαινόμενο του Δεκέμβρη, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι αλλαγές στην καθημερινότητα μετά από αυτόν είναι ραγδαίες, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα και οι αντίστοιχοι κρατικοί σχηματισμοί στις εκάστοτε χωρο-χρονικές συνθήκες (π.χ. φεουδαρχία, έθνος-κράτος, καπιταλισμός, παγκοσμιοποίηση), δε βρίσκονται ποτέ εκτός των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών και οικονομικών σχέσεων, αλλά αποτελούν αποτέλεσμα κοινωνικών συσχετισμών και διεκδικήσεων.

επικοινωνία :

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...