Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στις 21.00
Αυτοδιαχειριζόμενο bar
Τη Παρασκευή 1/4 το αυτοδιαχειριζόμενο bar του Υποστέγου αφιερώνεται στο Trip Hop και τα παρακλάδια του! Από τις 21:00
Δυό λόγια για τη σκηνή του Bristol(trip-hop) από τους διοργανωτές του αφιερώματος
Η ιστορία του trip-hop είναι συνάμα και ιστορία του Λονδίνου και των προαστίων του. Το Λονδίνο και τα προάστιά του τις μέρες εκείνες των early 90′s ήταν ένα σφουγγάρι στο οποίο γραφόταν η ιστορία των περισσότερων μουσικών ειδών τα οποία είναι εδραιωμένα στις δισκοθήκες μας σήμερα. Το punk είχε ήδη εδραιωθεί σαν underground κουλτούρα, το hip-hop είχε ήδη καταλάβει το χώρο που διεκδκούσε με βασικούς εκπροσώπους συγκροτήματα όπως οι ώριμοι πια μουσικά London Posse ή ο Black Radical , οι junglists είχαν καταλάβει όλα τα πειρατικά ραδιόφωνα και δημιουργούσαν μουσικά ρήγματα στις συχνότητες του ραδιοφώνου της πόλης και επίσης, είχαν ήδη ξεκινήσει να ανοίγουν και να λειτουργούν underground clubs στα οποία οι dj's βάραγαν , electro, την πρώιμη τότε house και την πρωτοεμφανιζόμενη drum "n" bass. Μέσα σε όλο αυτό και οι μετανάστες από την Ασία οι οποίοι εγκλιματίζονταν σε όλο αυτό το μουσικό δίκτυο και γεννώντας μετά από λίγα χρόνια την μουσικοπολιτική κολλεκτίβα Asian Dub Foundation.
Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό συναντιέται στην γειτονιά του Bristol μία παρέα αποτελούμενη από μέλη των γνωστών πια Massive Attack, Portishead, Terranova (πολύ πιτσιρίκια τότε), Faithless και τους UNKLE. Μία παρέα αρκετά ανώριμη στο να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο μουσικά και συγχρόνως αρκετά μετριοπαθής για τα underground σκηνικά που λάμβαναν χώρα σε δρόμους ή παράνομα clubs. Εκεί λοιπόν, το βασικό και πιο «τρελό» μέλος της παρέας ο Adrian αρχίζει να πειραματίζεται σε downtempo ρυθμούς με μεταχειρισμένα keyboards και ένα δανεικό mpc και οι υπόλοιποι τον ακολουθούν. Ιδρύει τους Massive Attack μαζί με τον επίσης ταλαντούχο Daddy G και κυκλοφορούν τον ιστορικό δίσκο Blue Lines το '91 από την μόνη εταιρεία που αποφάσισε τότε να ασχοληθεί και να επενδύσει πάνω τους την Virgin Records.
Working class παιδιά μεγαλωμένα σε κακόφημες γειτονιές του Bristol, όπως το Knowle West , κουβαλούν στον ώμο βιώματα από γκέτο, από γυναίκες που δεν τους κατάλαβαν ή δεν τις κατάλαβαν αυτοί, από μουσικές μαγειρεμένες παντού σε αυτό τον κόσμο είτε έχουν βρεθεί εκεί είτε όχι.
Στην ίδια γειτονιά του Λονδίνου 20 χρόνια αργότερα γεννιέται και ο διάσημος γκραφιτάς Banksy ο οποίος παίρνοντας έμπνευση από την underground σκηνή του Bristol, όπου μεγάλωσε ανάμεσα σε καλλιτέχνες και μουσικούς, ξεκίνησε να δημιουργεί με έντονη κριτική διάθεση απέναντι στην κοινωνία και μεγάλες δόσεις από πολιτικό ακτιβισμό.
To trip-hop κατάφερε να ενώσει τον γλυκό ήχο των blues, να σαμπλάρει breaks από funk κομμάτια και να τα μετατρέψει σε μελαγχολικούς χτύπους με βάθος, να δανειστεί και να παραγάγει ηλεκτρονικούς ήχους οι οποίοι να δένουν γλυκά με φυσικά όργανα, να εντάξει σε κάποιες περιπτώσεις με έναν τελείως μας τελείως δικό του τρόπο και όλα αυτά να τα παρουσιάζει με μία british-rock αισθητική.
Από μεριάς μας θα θυμόμαστε πάντα το κακό παιδί του Bristol, τον Tricky (boy) που πριν περίπου 10 χρόνια είχε έρθει στην Αθήνα να δώσει συναυλία, στην ιστορική μουσική σκηνή «Το Ρόδον», και μας χάρισε μία πρωτόγνωρη εμπειρία κλείνοντας τον φωτισμό και βάζοντάς μας στο τριπ της μπάντας του με μόνο φως την καύτρα του τσιγάρου του… Υπόγεια Σήραγγα