Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 στις 11.00
Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο
Την Κυριακή 31/1 στις 11 πμ. θα πραγματοποιηθεί στην Λαμπηδόνα η τρίτη παράδοση της γενικής ανθρωπολογίας με τίτλο «η Κοινωνική Δομή» και εισηγητή τον Σωτήρη Δημητρίου.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση:
- Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ
Διαφορές και ανισότητες˙ κοινωνικές διακρίσεις˙ εξισωτικές κοινωνίες˙ κυνηγοί τροφοσυλλέκτες˙ γεωφραφικός καταμερισμός˙ η κοινωνία ως σύστημα˙ δύναμη για˙ δύναμη επί˙ εξουσία˙ συμβολικό, κοινωνικό και υλικό κεφάλαιο˙ η ανδροκρατία˙ αρρενολοχία˙ πολυγυνία˙ διαβατήριες τελετουργίες˙ ρατσισμός˙ βιοηθική˙ οι ακέφαλες κοινωνίες˙ μητρογράμμιση˙ το φυλετικό σύστημα˙ η προγονολατρεία˙ ο σαμάνισμός˙ ο ανιμισμός˙ ηλικιακές ομάδες˙ μυστικές εταιρείες˙ μεγάλοι άνδρες˙ αρχηγοί˙ η φυλαρχία˙ οι θυσίες˙ θρησκεία˙ τελετουργίες˙ μαγεία˙ συλλογικές παραστάσεις˙ ηγεμονία ˙ το κράτος˙ οι τελετές.
Ερώτηση: Σε τι στηρίζεται η κοινωνική διάκριση των ανθρώπων;
Βάζουμε το ερώτημα: Τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία έχουν κάποιο φυσικό γνώρισμα που να ξεχωρίζουν; πιο μεγάλη μύτη; πιο μπάσα φωνή; πιο καλή όσφρηση; Ο Πλάτωνας υποστήριζε πως πρέπει να μας κυβερνούν οι φιλόσοφοι.
Tην προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε στις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Διαφορές που οφείλονται στην κουλτούρα (συνήθειες, πίστεις, γλώσσα), στη βιολογική μορφολογία (χρώμα, υψικρανία) και φυσιολογία (αντοχή, στειρότητα), στην αγωγή (επίκτητες ικανότητες), στο χαρακτήρα (πραότητα, ευαισθησία) και στην κοινωνική πίεση (βία, αλκοολισμός, νευρώσεις). Κανένα άλλο είδος δεν διαθέτει το πλήθος των ικανοτήτων που παρουσιάζει ο άνθρωπος: πυροβασία, περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί, χαρακίρι κ.ά, Όσο κι' αν μοιάζουν τα άτομα μιας κουλτούρας, υπάρχουν μεταξύ τους μεγάλες διαφορές. Οι διαφορές συνιστούν τον πλούτο της ανθρωπότητας, αυτό που μας ενώνει.
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τις ανισότητες, που τις συγχέουμε συχνά με τις διαφορές. Μιλάμε για διαφορές των ανθρώπων, μέσα στην κουλτούρα ή ανάμεσα στις κουλτούρες, αλλά σπάνια μιλάμε για ανισότητες. Λέμε ''Οι Αμερικανοί έχουν υψηλό εισόδημα'' αγνοώντας το χάος των ανισοτήτων που επικρατεί σ' αυτούς. Λέμε ''Οι Γερμανοί απομυζούν τη Νότια Ευρώπη'' αγνοώντας ποιοι κερδίζουν από αυτό. Θεωρούμε ότι σε κάθε κράτος επικρατεί ισονομία αγνοώντας τις οικονομικές και νομικές τους ανισότητες. Οι ανισότητες ξεχωρίζουν κατά το ότι οι διαφορές είναι αντικειμενικές (όλοι ξεχωρίζουμε το μαύρο από το ξανθό χρώμα), ενώ οι ανισότητες είναι μεταφορές, κοινωνικές κατασκευές. Για παράδειγμα: στην κλασική αρχαιότητα οι δούλοι απεικονίζονται μικρόσωμοι, σαν νάνοι, και λέγονταν ''παιδίον''. Στις αναπαραστάσεις των αρχαίων πολιτισμών ο βασιλιάς απεικονίζεται ογκώδης και οι εχθροί σαν νάνοι. Στην Αφρική, τόσο στις αγγλόφωνες όσο και στις γαλλόφωνες αποικίες, οι αυτόχθονες αποκαλούνται ''boy''=παιδί. Ο σερβιτόρος αποκαλείται garçon= αγόρι και ο παπάς αποκαλεί τον ενορίτη ''τέκνον μου''. Ο ανώτερος μιλά στον κατώτερο στον ενικό και ο κατώτερος του απαντά στον πληθυντικό.
--
Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/
πηγή: email που λάβαμε στις 27 Ιανουάριος 00h
Πρόγραμμα δραστηριοτήτων ΚΠΚΒ μέχρι Κυριακή 31 Ιανουαρίου
Τρίτη 26 Ιανουαρίου:
- 5:30 μμ.: Προσυγκέντρωση του ΚΠΚΒ (Λαμπηδόνα) και συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία
- 9 μμ.: Μαζευόμαστε μετά την πορεία στην Λαμπηδόνα, για μίνι διαχειριστική συνέλευση (αποκλειστικά βάρδιες και τρέχουσα οικονομική ενημέρωση του ΚΠΚΒ) και συνεχίζουμε με χαλαρή συζήτηση και μουσική.
_____________________
Τετάρτη 27 Ιαν.:
- 2 μμ συλλογική κουζίνα
- Στην 12η συνάντηση κύκλου ανοικτών μαθημάτων Ιστορίας και Φιλοσοφίας την Τετάρτη 27 Γενάρη, 8.30 μ.μ. , ο Θόδωρος Αραμπατζής, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα: «Η Επιστημονική Επανάσταση: Συνέχεια ή ασυνέχεια;»
______________
Πέμπτη 28 Ιαν.:
- 9 μ.μ.: Με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Ντέϊβιντ Μπάουϊ, Προβολή της τανίας "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς!" Λίγα λόγια: Το 1942, σε ένα γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο Βρετανό Τζον Λόρενς γίνεται μάρτυρας της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών, αλλά και αυτής του συγκρατούμενού του Τζακ Σέλιερς με τον διοικητή Γιονόι. Στα πρότυπα της «Γέφυρας του Ποταμού Κβάι», ο Όσιμα αντιπαραθέτει ήθη, συστήματα αξιών και πολεμικές φιλοσοφίες με έναν άμεσο, σαφή τρόπο (ακόμη και οι ερμηνευτικοί κώδικες των ηθοποιών είναι αντίθετοι), θίγοντας παράλληλα θέματα, όπως η βία, η σεξουαλική ταυτότητα και η κοινωνική παρουσία ως σκηνοθετημένος ρόλος. Οι δύο πρωταγωνιστές-ροκ σταρ αποδεικνύονται εξαιρετική επιλογή, όπως και η αξέχαστη, βραβευμένη με Bafta μουσική επένδυση του Ρουίτσι Σακαμότο.
________________________
Παρασκευή 29 Ιαν.: Βιβλιοπαρουσίαση "Το χωριό της μαρμελάδας" του Γιώργου Κτενά, Παρασκευή 29 Γενάρη στις 8 μ.μ.
________________________
Σάββατο 30 Ιαν.:
- 2 μμ., συλλογική κουζίνα
- 3:45 μμ., παραδοσιακοί χοροί
________________________
Κυριακή 31 Ιαν.:
- 11 πμ Ανοιχτό Κοινωνικό Πανεπιστήμιο
- 8 μμ., Συναυλιακή δράση της ομάδας Local Act. LOCAL ACT Kυριακή 31 Γενάρη: Σέλας, Σάτυροι, Xatzifrageta
--
Κοινωνικό - Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα
http://politistikokentrovirona.blogspot.com/
πηγή : email που λάβαμε στις 27 Ιανουάριος 00h