Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στις 19.30
Εκδήλωση: Το πολιτιστικό έγκλημα της Χούντας
Λίγες μέρες πριν την συμπλήρωση 42 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Το πολιτιστικό έγκλημα της Χούντας". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14/11, στις 7:30μμ, στον χώρο της Λέσχης.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ομώνυμο ντοκιμαντέρ με θέμα τα εγκλήματα αισθητικής και τις ολέθριες συνέπειες της απριλιανής δικτατορίας στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Επισημαίνεται ότι η επιβολή της χούντας ανέκοψε βίαια την πνευματική αναγέννηση της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα, επιβάλλοντας μια αισθητική εθνικοπατριωτικών εξάρσεων και κακού γούστου.
Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, μαέστρος της πολιτιστικής άνοιξης που προηγήθηκε της χούντας, μιλά για το καίριο πλήγμα που κατέφερε το δικτατορικό καθεστώς στον πολιτισμό, καθιστώντας την «ασχήμια» κυρίαρχη σε κάθε έκφανση αυτού του τομέα.
Ο καθηγητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία από την εποχή αναφερόμενος στη λογοκρισία των στρατοκρατών και στην αντίσταση των πνευματικών ανθρώπων. Πλάνα από τις γιορτές πολεμικής αρετής της χούντας στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και από εκδηλώσεις όπως η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, αποτυπώνουν την ακραία κακή έως φαιδρή αισθητική της χουντικής προπαγάνδας.
Ο αρχιτέκτονας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ αναφέρεται στους οικιστικούς νόμους της δικτατορίας και στην επίπτωσή τους στη σημερινή εικόνα των ελληνικών πόλεων, ενώ ο σκηνοθέτης ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ μιλά για την τεράστια συμβολή των εξόριστων Ελλήνων του εξωτερικού στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Τις αφηγήσεις των καλεσμένων της εκπομπής πλαισιώνουν πλάνα αρχείου από γεγονότα της περιόδου. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το ανατρεπτικό σίριαλ «Εκείνος κι Εκείνος», μια από τις ελάχιστες φωτεινές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, που έκανε τότε τα πρώτα της βήματα σε μια ζοφερή εποχή λογοκρισίας.