Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 στις 20.00

Παρουσίαση των προβλημάτων νερού σε διάφορες χώρες

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΟ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

ΜΕ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΟ ΜΕΛΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ, ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ 8 ΚΑΙ 9 ΚΑΙ 10 ΙΟΥΝΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Πέραν των δεκάδων συνελεύσεων και συνεδριάσεων της Συντονιστικής επιτροπής, των δυναμικών μας κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων , των εκδηλώσεων στα χωριά και τις συνοικίες της πόλης και των επιστημονικών ημερίδων, δουλεύουμε ακατάπαυστα και στον τομέα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και βόλου για το Νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Πανελλήνιας Συμμαχίας για το Νερό και θεωρείται γενικά ως μία από τις πλέον δραστήριες συλλογικότητες στη χώρα μας.

Το πρόβλημα με το νερό στο Πήλιο και το Βόλο είναι πλέον γνωστό στον χώρο των κινημάτων διεθνώς. Σε αυτό βοήθησαν οι επαφές που έχουμε ως τώρα με συλλογικότητες και ειδικούς επιστήμονες από διάφορες χώρες. Ξεκινήσαμε με τον Andrea Grohmann ,επίτιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου του Βερολίνου ο οποίος μας βοήθησε με τις επιστημονικές του γνώσεις στον αγώνα μας εναντίον της υποβάθμισης του πόσιμου νερού με την χλωρίωση και συνεχίσαμε με το Κίνημα της Ιρλανδίας τα περασμένα Χριστούγεννα. Τον ερχόμενο Αύγουστο θα οργανώσουμε εκδήλωση με την παρουσία μέλους της «Συμμαχίας ενάντια της λιτότητας» και του Ιρλανδικού Κινήματος του νερού από το Δουβλίνο. Στη διήμερη διεθνή συνάντηση των κινημάτων του νερού που οργάνωσε η συλλογικότητα «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Μάιο ,γνωρίσαμε μέλη του κινήματος από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιρλανδία, με τους οποίος έχουμε ήδη συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, το διήμερο 8-9 και 10 Ιούνη, θα βρίσκονται στο Βόλο τέσσερα μέλη διεθνούς εθελοντικής οργάνωσης στο πλαίσιο μιας καμπάνιας για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού "Right4Water" σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή την καμπάνια συμμετέχουν 16 ομάδες, από το Νότιο και το Βόρειο ημισφαίριο οι οποίες ερευνούν τα προβλήματα του νερού σε έξη χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η περιοχή του Πηλίου και του Βόλου. Τα μέλη της ομάδας που θα μας επισκεφτεί έρχονται από την Ουρουγουάη, το Εκουαδόρ, την Ινδία και τα νησιά του Μαυρίκιου.

Βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι η σφαιρική ενημέρωση τους για το τοπικό πρόβλημα και η διεθνοποίησή του και η αφήγηση των δικών τους εμπειριών στο ίδιο ζήτημα στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Με αφορμή την παρουσία της συγκεκριμένης οργάνωσης στην περιοχή μας, η Κίνηση οργανώνει μια σειρά δράσεων τις δύο αυτές μέρες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της οργάνωσης και να ακούσουν πολλά και ενδιαφέροντα για το νερό από τις μακρινές αυτές χώρες.

Δευτέρα 8/6

Ώρα 10:30

Περπάτημα στο μονοπάτι από την πλατεία Σταγιατών μέχρι την πηγή της Κρύας Βρύσης.

Ξενάγηση στην πηγή και στο δίκτυο του πόσιμου νερού και της άρδευσης. Διάρκεια περπατήματος 20'

Ώρα 18:00

Κοινοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Παράδοσης Σταγιατών

Ενημέρωση των επισκεπτών μας για το πρόβλημα του νερού στο Πήλιο και το Βόλο από κατοίκους των χωριών και της πόλης η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί από την ομάδα

Τρίτη 9/6

Ώρα 10:00

Ξενάγηση στο χώρο της πηγής της Μάνας

Ώρα 13:00

Ξενάγηση στο χώρο των Πηγών του Αγίου Βλάση

Ώρα 20:00

Εκδήλωση στο Χώρο Κινημάτων,Ιωλκού33

Παρουσίαση των προβλημάτων νερού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα μέλη της ομάδας

Τετάρτη 10:00
Συνέντευξη της ομάδας στην τοπική ΕΡΑ


Η επαφές αυτές δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχτούν δεσμοί αλληλεγγύης ανάμεσα στα κινήματα σε όλο τον κόσμο και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η επίθεση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πολυεθνικές εταιρείες ενάντια στα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν χαλαρώνουμε λοιπόν και δεν ξεΝΕΡΟνουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

πηγή : http://watervolo.blogspot.gr/2015/06/blog-pos