Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 στις 20.30
Εκδήλωση για την τουριστική ανάπτυξη
"Ανεζητώ και ρέγομαι όπου 'ναι άκρα τόπου κει που κακό δεν έκαμε η δύναμη τ' ανθρώπου φύγε απ' τον Κάβο Σίδερο μικρό χελιδονάκι
να μη σε βρει στην κεφαλή
του γκολφ κανα μπαλάκι" Γιάννης Πετράκης
Η τοποθεσία Κάβο Σίδερο βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης. Μοναδική, άγρια, άνυδρη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και περιοχή η οποία ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ίτανο ενώ διατηρούνται ακόμα θεμέλια κτισμάτων και οικιών από τη Μινωική εποχή. Διαθέτει είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν αλλού στον πλανήτη, μοναδικά τοπία κι εκπληκτικές ερημικές παραλίες.
Η γη αυτή, μαζί και το μοναδικό στον κόσμο φοινικόδασος με τον ενδημικό Κρητικό φοίνικα (Φοίνικας του Θεόφραστου) ολόκληρη δηλ. η χερσόνησος του Κάβο Σίδερο, παραχωρήθηκε το 18ο αιώνα στην Μονή με σουλτανικό φιρμάνι!
Η επικείμενη επένδυση αφορά 26000(!) στρέμματα και περιλαμβάνει 5 ξενοδοχεία 1936 κλινών, 1 γήπεδο γκολφ συν τις βοηθητικές υποδομές (διάνοιξη δρόμων σε παρθένα μέρη, πισίνες, μαρίνες κτλ.). Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία "Loyalward ltd.". Εδώ αξίζει να αναφερθούμε στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή ΑΕ (πρόεδρος ο μητροπολίτης Ιεράπετρας, αντιπρόεδρος ο ηγούμενος της Μονής ενώ είχε ήδη γίνει η μεταβίβαση της έκτασης των 26000 στρεμμάτων το 1991) στην οποία η παραπάνω έκταση παραχωρείται για 80 χρόνια στην εταιρεία.
Αξίζει αναφοράς επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται για δεύτερη φορά προς έγκριση και αφού έχει ήδη απορριφθεί από το ΣτΕ το 2010 και παρόλο που πλέον έχει μικρότερα μεγέθη, η συνολική έκταση που δεσμεύεται είναι η ίδια!!
Τοπικοί άρχοντες και ΜΜΕ, εκκλησία κι επενδυτές προπαγανδίζουν ότι η εν λόγω επένδυση θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και θα δώσει θέσεις εργασίας παραπλανώντας εσκεμμένα τον κόσμο.
Η διεθνής όμως εμπειρία για τέτοιου είδους αποικιακές επενδύσεις δείχνει ότι τα όποια οφέλη κι έσοδα πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στις τσέπες των επενδυτών και των δανειστών τους. Εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα υποτιθέμενα οφέλη δεν είναι άλλα από την ανεπίστρεπτη καταστροφή και απαξίωση όλης της περιοχής και του φυσικού περιβάλλοντος και ακόμη ότι μακροπρόθεσμα θα χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας απ' ότι λογικά θα δώσει, μιας και η τοπική οικονομία στηρίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την αλιεία και τον φυσιολατρικό τουρισμό (όχι τον μαζικό).
Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως η μονή Τοπλού εκτός των άλλων παραχωρεί πρόθυμα εκτάσεις της ώστε να τοποθετηθούν οι μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες στο νησί, γνωρίζοντας πως οι μικρότερες που έχουν ήδη εγκατασταθεί (και αυτές σε εκτάσεις της ίδιας μονής!) αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά πουλιά. Δεν θα μιλήσουμε για τα γκολφ γιατί νομίζουμε ότι υποτιμούμε τη νοημοσύνη του κόσμου με το να ονομάζουμε αυτό το υποτιθέμενο σπορ πηγή εισοδήματος, όταν είναι στους πάντες γνωστό ότι ζούμε στην πιο ξηροθερμική περιοχή της Ευρώπης και ότι ένα τόσο μεγάλο γήπεδο χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού ίσες με όσο νερό καταναλώνει ολόκληρη η πόλη της Σητείας!. Ξέχωρα η χρήση λιπασμάτων κι εντομοκτόνων ώστε να μην ξαναβγεί κανένα σπάνιο άγριο φυτό παρά μόνο το γκαζόν του γηπέδου γκολφ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ