Παρασκευή 30 Μαίου 2014 στις 21.00
Προβολή ταινίας: Oscuros portales
σειρά εκδηλώσεων για την πόλη, τις αναπλάσεις και τις αντιστάσεις:
OSCUROS PORTALES
*προβολή στην ταράτσα
Παρασκευή 30/5 στις 21:00
στο Ευτοπικό Εργαστήρι
Λεωνίδου 62 και Θερμοπυλών Κεραμεικός
Το «Oscuros Portales» ολοκληρώθηκε το 2010 και αφορά τους τρόπους με τους οποίους, μέσα στο διαρκώς αναπλασσόμενο περιβάλλον της Βαρκελώνης προσπαθούν να προστατεύσουν το χώρο τους, τους δρόμους αλλά και την αξιοπρέπειά τους, οι γυναίκες του πεζοδρομίου. Γυναίκες των οποίων η ιστορία συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαστεβλώνεται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται για την επικράτησή τους στο μητροπολιτικό πεδίο.
Ο σκηνοθέτης, μέσα από τη δηλωμένα υποκειμενική ματιά και την ξεκάθαρη στρατευμένη του θέση, καταφέρνει να συνθέσει τη ρευστή πραγματικότητα αυτών των γυναικών με την κτηματομεσιτική κερδοσκοπία στη Βαρκελώνη, όπως αυτές οι δύο συνθήκες συναντιούνται στη γειτονιά του Barrio Chino, δίπλα στο παλιό εμπορικό -νυν τουριστικό- λιμάνι. Εκεί όπου οι ακαδημαϊκοί των διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι τουρίστες και οι ντόπιοι μικροαστοί επιχειρούν να αρπάξουν τους δρόμους από τους περιθωριακούς που για χρόνια κατοικούν, ζουν και πονάνε μέσα σε αυτούς. Μετατρέποντας αυτά τα υποκείμενα σε εστίες προβλημάτων, οι υψηλότερες τάξεις της καταλονίας δουλεύουν διαρκώς για να επιβάλλουν τα σχέδια εξευγενισμού, για να μετατρέψουν τις άλλοτε ολοζώντανες γειτονιές του κέντρου σε ιερούς χώρους κατανάλωσης, γεμάτους βιτρίνες και κάμερες παρακολούθησης.
Η μετατροπή αυτή δεν γίνεται μόνο μέσα από τις αρχιτεκτονικές και οικονομικές αλλαγές αλλά πολύ περισσότερο με τη συστηματική ιδεολογική υποτίμησή των υπαρχόντων ανεπιθύμητων κατοίκων, και τον αυστηρό ορισμό των επιτρεπτών ορίων και συμπεριφορών μέσα στον αστικό χώρο. Αυτή η διαδικασία, στη Βαρκελώνη οργανώθηκε σαν παράδειγμα προς μίμηση, κυρίως μετά το 2006, με την ψήφιση ενός συνόλου από κανονισμούς το οποίο ονομάστηκε "Civismo", δηλαδή το «πνεύμα του καλού πολίτη». Η εφαρμογή αυτού του διατάγματος παρουσιάζεται πολύ ζωντανά μέσα από τη διήγηση των γυναικών του πεζοδρομίου, μια διήγηση που φανερώνει το ρατσισμό, το σεξισμό, την υποκρισία, τη βιαιότητα και τη διαρκή υποτίμηση της εργασίας, που κρύβονται επιμελώς κάτω από τη φινετσάτη ορολογία. Που φανερώνει όμως και τη δύναμη της συλλογικής αντίστασης των γυναικών αυτών, τον πλούτο και την ιστορία τους ειπωμένα με εξαιρετικά άμεσο και συνειδητό τρόπο, μακριά από ηθικολογίες και έξω από το γνωστό και διάχυτο -αριστερού τύπου- ανθρωπισμό.
πηγή : http://eutopia.gr/event/oscuros-portales