Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 στις 11.30

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Συγκέντρωση στα κεντρικά του ΟΑΕΔ

Η ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ VOUCHER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

paremvasi

«Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας», «voucher», «επιταγές επανένταξης» «ωφελούμενοι άνεργοι», «δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων απασχόλησης το 2014». Λέξεις που συγκροτούν μια μαζική επιχείρηση εκμετάλλευσης των ανέργων και απέχουν κατά πολύ από την όποια «ωφελιμότητα» πρεσβεύουν κατ' ευφημισμόν.

Τα προγράμματα αυτά μας προσφέρονται ως μονόδρομος μέσα στις συνθήκες της εκτεταμένης φτώχειας και του 28% της επίσημης ανεργίας που δημιούργησαν οι ίδιες οι πολιτικές που τάχα την καταπολεμούν. Ενόψει αυτής της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, της διαρκoύς προσπάθειας παρουσίασης της ανεργίας ως ατομικό φταίξιμο, καθώς και των νέων μέτρων διαγραφής από τα μητρώα των ανέργων σε περίπτωση άρνησης, η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα τίθεται ως ωμός εκβιασμός. Μέσω αυτών, θέλουν οι άνεργοι/ες να καλύψουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Θέσεις εργασίας δηλαδή που προϋπήρχαν, αλλά μένουν κενές λόγω των πολιτικών των μαζικών απολύσεων, της «διαθεσιμότητας», την απέχθεια των αφεντικών απέναντι στη σταθερή εργασία με δικαιώματα. Με το ένα χέρι απολύουν εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τις ΔΕΚΟ, σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς και διοικητικούς σε σχολεία και πανεπιστήμια, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς και ταυτόχρονα περικόπτουν τα ήδη ανεπαρκή επιδόματα ανεργίας, ενώ με το άλλο χέρι βαφτίζουν κάποιους από εμάς «ωφελούμενους» και μας βάζουν να δουλεύουμε σε θέσεις απολυμένων, επωμιζόμενοι όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζόμενου, αλλά κανένα εργασιακό δικαίωμα, ως μόνη πρόσβαση σε ένα πενιχρό «επίδομα εργασίας».

Οι κοινωφελείς του δημοσίου τομέα, πλέον εργαζόμαστε χωρίς καμία σύμβαση που να κατοχυρώνει τα καθήκοντα και τα δικαιώματά μας. Αρκεί ένα απλό «κλικ» του νέου «μεγάλου αφεντικού», του ΟΑΕΔ, ο οποίος για να κάνει πιο ξεκάθαρο αυτόν τον εκβιασμό και να εξυπηρετήσει τα στατιστικά μείωσης της ανεργίας, μας λέει ότι σε περίπτωση που κάνουμε αίτηση και δε δεχτούμε τη θέση, θα μας διαγράψει από τα μητρώα του, μηδενίζοντας έτσι τα μόρια ανεργίας μας και αφαιρώντας όποιο άλλο δικαίωμα συνεπάγεται από αυτά (επιδόματα, βιβλιάριο υγείας κ.ά.). Η ρύθμιση αυτή (που φορέθηκε «καπέλο» στους ανέργους που είχαν κάνει αιτήσεις με τον οδηγό εφαρμογής ΒΛΓΨ4691Ω2-ΠΙΚ, 13-12-2013, καθώς δημοσιοποιήθηκε «κατόπιν εορτής»)έχει ως προφανή στόχο να μας αφαιρέσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα καθορισμού του χρόνου, του χώρου και των συνθηκών εργασίας και να μας υποχρεώσει να δουλέψουμε όπου, όποτε και όπως μας πούνε, χωρίς να λέμε κουβέντα. Μπορεί π.χ. να κάνουμε αίτηση για «διοικητικό προσωπικό» στον ΟΑΣΑ και αυτό που τελικά ζητείται να είναι να κόβουμε πρόστιμα ως ελεγκτές σε άλλους άνεργους, στρέφοντάς μας σε έναν κοινωνικό κανιβαλισμό. Ή μπορεί να κάνουμε αίτηση για «απασχόληση μέχρι 7 μήνες» στα KOX Πολιτισμού και τελικά να κληθούμε να δουλέψουμε σε ένα μουσείο για 3 εβδομάδες, να αιτηθούμε για θέση υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε κάποιον Δήμο και τελικά να αναγκαστούμε να δουλέψουμε σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα με ανύπαρκτα μέσα υγιεινής και ούτω καθεξής. Όσοι «απείθαρχοι» άνεργοι/ες αρνηθούν τέτοιες «ευκαιρίες», θα αφαιρεθούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ με ένα delete και θα εξοικονομηθεί το ανάλογο κονδύλι από τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που θα δικαιούνταν. Γι' αυτό, χωρίς περαιτέρω συζήτηση:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση της ρύθμισης περί διαγραφής από τον μητρώο ανέργων, όσων δεν αποδέχονται θέση κοινωφελούς εργασίας.

Ως «ωφελούμενοι» συνηθίζουμε σε μια εργασία χωρίς σταθερή καταβολή του μισθού, δηλαδή πληρώνουμε για να πάμε στη δουλειά αντί να μας πληρώνουν για να δουλεύουμε. Μαθαίνουμε να δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς τα επιδόματα και τα ένσημα που ταιριάζουν στη θέση που καλύπτουμε, χωρίς μέσα προστασίας και αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Κι όλα αυτά για 490 ευρώ τον μήνα (425 για τους «λιγότερο τυχερούς» των κάτω των 25 ετών) ή έως 460 ευρώ τον μήνα για την περίπτωση των voucher και αυτά εφόσον δε λείψουμε ή αρρωστήσουμε ούτε μια μέρα. Ποσό, που ακόμη κι όταν δίνεται, δεν καλύπτει τις σταθερές μας ανάγκες απέναντι στο αυξημένο κόστος ζωής (ενοίκια, λογαριασμούς, χαράτσια, μετακινήσεις…).

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, χωρίς οποιαδήποτε θεσμική προστασία, γινόμαστε έρμαια της αυθαιρεσίας του κάθε προϊσταμένου και ελεγκτή του ΟΑΕΔ που «διασφαλίζει» την παρουσία μας στη δουλειά, ενώ όλοι μας υπενθυμίζουν ότι ως «σύγχρονοι σκλάβοι» δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής σε διεκδικήσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Από την άλλη, μας πουλάνε και το παραμύθι ότι η «καλή συνεργασία» θα μας προσφέρει μελλοντικές ευκαιρίες για σταθερή απασχόληση. Στα voucher στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τη μια χρησιμοποιείται το «μαστίγιο» της απόλυσης και επακόλουθα της συνολικής μη καταβολής των δεδουλευμένων, από την άλλη προσφέρεται το «καρότο» της 6μηνης παράτασης της «επιδοτούμενης απασχόλησης», με άθλιους εργασιακούς όρους και πάλι.

Εμείς επιμένουμε ότι είμαστε εργαζόμενοι κι όχι «ωφελούμενοι», ότι μας καταδικάζουν σε μια μόνιμη προσωρινότητα, ότι δεν μας έχουν μείνει πολλά όπλα πέρα από τη συναδελφική αλληλεγγύη και την ταξική αυτοοργάνωση εργαζομένων-ανέργων. Σε κάθε χώρο «κοινωφελούς εργασίας» και «voucher» γνωριζόμαστε μεταξύ μας και αντιδρούμε συλλογικά στις αυθαιρεσίες των αφεντικών. Απομονώνουμε τις λογικές του «γλειψίματος», στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης, συγκροτούμε συνελεύσεις βάσης χωρίς να περιμένουμε να μας σώσει κανένας εργατοπατέρας/ειδικός και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ:

  • Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας - Σταθερή μηνιαία καταβολή μισθού, γιατί έχουμε σταθερές μηνιαίες και άμεσες ανάγκες.
  • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δηλαδή: σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με 2 μέρες άδειες τον μήνα, αναρρωτικές άδειες, δώρα Πάσχα/Χριστουγέννων, επιδόματα (τριετίας, πτυχίου, αδείας κτλ.), αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, συνδικαλιστικά δικαιώματα - αναγνώριση του δικαιώματος συμμετοχής σε απεργία.
  • Καμία απόλυση στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μην καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ως «προσωρινοί»,αλλιώς να μας αναγνωρίζεται δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης και μονιμοποίησης. Μέχρι τότε δεν καλύπτουμε σαν «πολυμηχανήματα» όλες τις δουλειές, αλλά εκτελούμε συγκεκριμένα καθήκοντα με τα αντίστοιχα ένσημα και με τις απαραίτητες για κάθε εργασιακό χώρο συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας, που θα καλύπτουν όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, γιατί κανείς δεν ζει με 400 ευρώ και δεν φταίμε εμείς για την αύξηση της ανεργίας, αλλά οι πολιτικές τους.

Όλα τα παραπάνω αιτήματα μπορούν και πρέπει να κερδηθούν επιμέρους, γιατί αναφέρονται σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα συνολικά, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τη βαρβαρότητα που προωθούν τα νεοφιλελεύθερα αυτά προγράμματα «τιμωρίας» των ανέργων και ελαστικοποίησης της εργασίας. Γι' αυτό, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που προωθούν κράτος-αφεντικά, με κοινούς αγώνες εργαζομένων-ανέργων, προσωρινά μόνιμων και μόνιμα προσωρινών ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ:

Κατάργηση των «κοινωφελών προγραμμάτων», των «Voucher» και γενικά των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ/ΟΑΕΔ που αναφέρονται σε «ωφελούμενους», όπως και κάθε μορφής ενοικιαζόμενης-ελαστικής εργασίας.

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ! ΝΑ ΜΗ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟΙ!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 27/02 11:30 στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον ΑΛΙΜΟ

(Εθν. Αντιστάσεως 8, πρόσβαση από Μετρό Αλίμου)

Συνέλευση ανέργων/εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και στα προγράμματα ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ

πηγή : http://synekox.espivblogs.net/2014/02/20/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC/


1 2 3 4

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ- ΑΝΕΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΑΕΔ ΑΛΙΜΟΥ

αφίσα που κολλιέται σε ΟΑΕΔ/ γειτονιές και κείμενο που μοιράζεται από τη συλλογικότητα μας για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες του εργατικού κινήματος στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο. Το κείμενο σε pdf αρχείο

Η ανάκαμψη ήρθε και η ανεργία ήδη άρχισε να μειώνεται. Οι περισσότεροι "αναλυτές" εκτιμούν ότι θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 1% με 2%. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω είτε είναι τσιράκια της κυβέρνησης είτε αφελείς.

Αυτή η μείωση της ανεργίας προκύπτει από μαθηματικά μαγειρέματα της κυβέρνησης και από ένα νέο τρόπο εξαφάνισης ανέργων από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ο ΟΑΕΔ θα διαγράφει όσους αρνηθούν να πάνε στην θέση που τους ορίστηκε. Πριν λίγο καιρό ένας αριθμός "κοινωφελών" εργαζομένων παραλίγο να διαγραφεί λόγω του ότι αρνήθηκαν να εργαστούν ως ελεγκτές στα ΜΜΜ ενώ είχαν προσληφθεί ως διοικητικό προσωπικό. Φραγμός στάθηκε η μαζική παρουσία και διαμαρτυρία των ίδιων των ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων με υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.αρ.πρωτ.: 44137/613/18.12.2013) επί της ουσίας καταργείται, αφού πρώτα, παραπλανητικά και επικοινωνιακά, δήθεν διεύρυναν τα ηλικιακά όρια των δικαιούχων από 20 έως 66 έτη. Έκαναν το εξής τέχνασμα: όρισαν ότι οι άνεργοι για να πάρουν την επιδότηση των 200 ευρώ για 12 μήνες θα πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέσα σε διάστημα 2 μηνών από την λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης, που σημαίνει ότι οι πραγματικά μακροχρόνια άνεργοι όσοι έχουν 2,3 και άνω έτη ανεργίας δεν λαμβάνουν κανένα βοήθημα. Το 70% των ανέργων είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι και καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους αυτής της απόφασης: Πολύ λιγότερες δαπάνες για τους ανέργους, μεγαλύτερο πλεόνασμα γι' αυτούς και τα νούμερα της επιτυχίας που παρουσιάζουν. Έτσι, το υποτιθέμενο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το παίρνουν γύρω στα 15.000 άτομα από 418.000 που το δικαιούνταν.

Παράλληλα, γίνονται ακόμα ποιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για το τακτικό επίδομα ανεργίας. Αν o/η οποιοσδήποτε άνεργoς/η τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει επίδομα ανεργίας για 400 ημέρες χάνει πλέον το δικαίωμα στην επιδότηση. Αν έχει επιδοτηθεί για λιγότερες από 400 ημέρες, δικαιούται επιδότησης τόση όση είναι η διαφορά με τις ημέρες που έχει ήδη επιδοτηθεί (ν.3986/2011).

Έτσι, οι άνεργοι/ες που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ βρίσκονται μπροστά σε έναν εκβιασμό. Είτε θα δεχτούν να μπουν σε κάποιο από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποδεχόμενοι τους χαμηλούς μισθούς στο ύψος του παλιού επιδόματος ανεργίας και την απουσία οποιουδήποτε εργατικού δικαιώματος, είτε θα διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ χάνοντας ό,τι επίδομα μπορεί να έπαιρναν από αυτόν.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (κοινωφελής, voucher επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας) δεν αφορούν στην καταπολέμηση της ανεργίας. Αφορούν στην ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, έτσι όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. H πρόθεση της κυβέρνησης, με σχεδιαζόμενη υπουργική απόφαση, να τοποθετούνται οι άνεργοι στα "κοινωφελή" σε άλλους φορείς, ακόμα και σε περίπτωση που οι επιβλέποντες φορείς αρνούνται την "πρόσληψη" ανέργων, δηλώνει ανοιχτά τη προσπάθεια επιβολής με κάθε μέσο του εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται.

Οι εξελίξεις στα ζητήματα της ανεργίας δεν αφορούν μόνο όσες άνεργες βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στα κοινωφελή προγράμματα. Αφορούν το σύνολο του εργατικού κινήματος.
Οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή» καλύπτουν θέσεις που ανοίγουν λόγω των απολύσεων που πραγματοποιεί και θα πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Σε μια χώρα 1.500.000 ανέργων με την μισή σχεδόν εργατική τάξη να είναι άνεργη (το εργατικό δυναμικό το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανέρχονταν σε 3.595.900 άτομα), και την άλλη μισή να είναι απλήρωτη ή υπό καθεστώς μερικούς απασχόλησης, τα θεσμικά και οριοθετημένα από το κράτος σωματεία και οι τυπικές συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες δεν αρκούν για να αντιδράσουμε. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η στάση της ΓΣΕΕ όπου όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις της αφαίρεσαν την δυνατότητα υπογραφής γενικής συλλογικής σύμβασης δε δίστασε να μετατραπεί ανοιχτά σε αφεντικό συμμετέχοντας στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας και σε όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Όσοι ελπίζουν σε μια «υγιή επιχειρηματικότητα» και επιστροφή σε έναν «καλό» και «υγιή» καπιταλισμό (που δεν υπήρξε ποτέ) προ κρίσης αυταπατώνται. Η ανατροπή των νέων εργασιακών σχέσεων περνάει αναγκαστικά από την ανατροπή των μνημονίων. Και η ανατροπή των μνημονίων και κάθε είδους κυβέρνησης, περνάει μέσα από τη ριζική κοινωνική αλλαγή, έτσι ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και οι ίδιοι να διαχειριστούν τα μέσα παραγωγής, τις θέσεις εργασίας και τον παραγόμενο πλούτο σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ό,τι αλλαγές (θετικές ή αρνητικές), πραγματοποιούνται σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων είναι πάντα αποτέλεσμα της έντασης, της χρονικής πυκνότητας και της ριζοσπαστικότητας των αγώνων της εργατικής τάξης ή της απουσίας αυτών. Συνεπώς, η δικιά μας απάντηση ως άνεργοι και εργαζόμενοι για να είναι νικηφόρα πρέπει να είναι συλλογική, πολιτική και αντιθεσμική. Κανείς δεν θα αντιμετωπίσει την ανεργία για λογαριασμό μας, κανείς δεν θα φροντίσει για τα εργατικά συμφέροντα πάρα μόνο εμείς οι ίδιοι που παράγουμε την αξία και έχουμε κάθε συμφέρον να αλλάξουμε την κοινωνία μέχρι τα θεμέλιά της.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που προωθούν την ενοικιαζόμενη και επισφαλή εργασία.
  • Καμία διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ λόγω άρνησης θέσης στην κοινωφελή εργασία.
  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όσους εξαναγκάζονται να εργαστούν στα παραπάνω προγράμματα.
  • Να μην μηδενιστεί ο χρόνος ανεργίας για όσους συμμετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
  • Επίδομα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους ανέργους, για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας
  • Ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ
  • Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια χωρίς χρηματικό αντίτιμο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Πέμπτη 27/2/14 στις 11:30 πμ
στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ Εθνικής Αντιστάσεως 8
(Στάση ΜΕΤΡΟ "Άλιμος")

Άνεργοι-Άνεργες από τις γειτονιές της Αθήνας

πηγή: http://anergoigeitonion.espivblogs.net/2014/02/21/%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B5-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF/


1 2 3 4

Συγκέντρωση την Πέμπτη 27/2, ώρα 11:30, στα κεντρικά του ΟΑΕΔ Εθν. Αντιστάσεως 8 στον Άλιμο.

Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (ΚΟΧ) και την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας (Voucher)

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός νέου εργασιακού μοντέλου από πλευράς κράτους και κεφαλαίου για την υποτιθέμενη ανακούφιση νέων ή/και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ), πεντάμηνης (κυρίως) διάρκειας παρουσιάστηκαν ως προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Οι θέσεις εργασίας υποτίθεται ότι αφορούν διάφορες δραστηριότητες που «ωφελούν το κοινωνικό σύνολο», με απώτερο σκοπό να μετατρέψουν τον εργαζόμενο σε "ωφελούμενο", δημιουργώντας μια νέα εργασιακή υπερελαστική σχέση εργασίας κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κράτους και αφεντικών.

Φέτος τη σκυτάλη από τις ΜΚΟ πάιρνει το ίδιο το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ. Με μισθό 420 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και 490 ευρώ για τους υπόλοιπους, χωρίς άδειες ακόμα και για θέματα υγείας και γενικότερα με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το αντικείμενο της κοινωφελούς εργασίας, δεν είναι τίποτε άλλο από την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου και έχει να κάνει με θέσεις που έμειναν κενές μετά από χιλιάδες απολύσεις / μετατάξεις / διαθεσιμότητες στο δημόσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με την ονομασία «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους μέχρι 29 ετών» (VOUCHER) και αφορά άνεργους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εργασιακές συνθήκες είναι εξίσου δυσμενείς με τα κοινωφελή προγράμματα ενώ επιπλέον, δεν υπάρχουν συντάξιμα ένσημα για όσους εργαστούν στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη προβλέπει ακόμα και καθυστερήσεις πληρωμών σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πιστώσεις.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε ξεκάθαρο για όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά ότι ο άνεργος αποτελεί για μία ακόμη φορά το πειραματόζωο του νέου εργασιακού μεσαίωνα. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί μέσω μνημονίων, προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή των χειρότερων αντεργατικών μέτρων.

Το συγκεκριμένο θέμα λοιπόν αφορά σύσσωμο το εργατικό κίνημα, διότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ειδικές περιπτώσεις πρόσκαιρης αντιμετώπισης της εργασίας, αλλά ένα νέο εργασιακό καθεστώς, που σκοπό έχει την επιβολή της φτώχιας και της εξαθλίωσης, με σύμμαχο τη ΓΣΕΕ που για άλλη μία φορά αντί να καταγγείλει τα προγράμματα αυτά, συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά είτε ως εργοδότης είτε ως ΚΕΚ.

Πέρα από την καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων, η μικρή σε διάρκεια σύμβαση και ο κατακερματισμός των ανέργων, δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ) και VOUCHER να συμμετέχουν στο Σωματείο Βάσης Ανέργων και Eπισφαλώς Eργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά και αδιαμεσολάβητα όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Απαιτούμε

  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και άμεση απόσυρση της διάταξης που εξαιρεί τους εργαζόμενους στα ΚΟΧ από την εργατική νομοθεσία
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, μηνιαία και σταθερή πληρωμή
  • Εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προυποθέσεις
  • Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους, άνεργους και εργαζόμενους στα προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • Όχι στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες

Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α.)

πηγή: https://swbanergwn.espivblogs.net


1 2 3 4

Συγκέντρωση ενάντια στην "κοινωφελή" σκλαβιά


Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Συνέλευσης ανέργων/εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και στα προγράμματα ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ, σωματείων, συνελεύσεων εργαζομένων-ανέργων-συνελεύσεις γειτονιάς στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο (Εθν. Αντιστάσεως 8, πρόσβαση από Μετρό Αλίμου).

Workfare: Καταστολή μέσω της ανάγκης για επιβίωση

Νέες μορφές εκμετάλλευσης υιοθετούνται προκειμένου να χειραγωγηθούν άνεργοι και εργαζόμενοι

Η ανεργία που διαρκώς αυξάνεται αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυριαρχία προκειμένου να αφανίσει και τις ελάχιστες κατακτήσεις που έχουν πλέον απομείνει. Το workfare ή πιο απλά η εργασιοθεραπεία με ελάχιστο χαρτζιλίκι, υιοθετήθηκε από πέρυσι και στοχεύει στην τεχνητή μείωση των ποσοστών ανεργίας καθώς και στην απαλλαγή του κράτους από τη χορήγηση επιδόματος στους χιλιάδες ανέργους. Η αρχή έγινε πριν ένα χρόνο με τα προγράμματα κατάρτισης επιδοτούμενων ή κατόχων κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για ένα μήνα στη χρήση Η/Υ. Το κίνητρο για τη συμμετοχή του ανέργου ήταν ποσό πεντακοσίων ευρώ. Φυσικά κανείς δεν τους είπε ότι για να πάρουν το συγκεκριμένο ποσό έπρεπε να χάσουν το επίδομα ανεργίας και να μηδενιστεί η κάρτα τους άρα να διαγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν χωρίς εργασία.

Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 30.000 άνεργοι οι οποίοι πήραν τα πεντακόσια ευρώ με πολλούς μήνες καθυστέρηση, ενώ άλλοι, όπως κατήγγειλαν στη «Δράση», παρά λίγο να μην τα πάρουν ποτέ γιατί οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος έχασαν τα στοιχεία τους ή έτσι ισχυρίστηκαν. Το ίδιο πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί και για φέτος.

Ένα άλλο τρικ αποτελούν τα προγράμματα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας που ωφελεί μόνο τους επιτήδειους οι οποίοι ήδη διατηρούσαν ή έσπευσαν να στήσουν ΜΚΟ μέσω των οποίων απασχολούνται άνεργοι για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου.

Ενδεικτικό της ποιότητας του συνδικαλιστικού κατεστημένου είναι μάλιστα το γεγονός ότι και η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι μετατρέπει το ΙΝΕ σε ΜΚΟ για να επωφεληθούν οι κρατικοδίαιτοι εργατοπατέρες και ημέτεροι.

Από το 2012 μέχρι τώρα στο πρόγραμμα που είναι πεντάμηνης διάρκειας συμμετείχαν περίπου 80.000 άνεργοι οι οποίοι εργάστηκαν για να καλύψουν πάγιες ανάγκες νοσοκομείων, δημοτικών υπηρεσιών κ.λπ., για 25 ευρώ την ημέρα ή 625 ευρώ το μήνα. Οι ενοικιαζόμενοι από τις ΜΚΟ άνεργοι και για λίγο εργαζόμενοι πήραν το ποσό - δόλωμα με μεγάλη καθυστέρηση και αφού σε πολλές περιπτώσεις προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Ανάλογο πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή από φέτος έως και το 2014 με κουτσουρεμένη αμοιβή της τάξης των 19,6 ευρώ την ημέρα ή 490 ευρώ το μήνα. Για τους νέους ανέργους έως 25 ετών το περιστασιακό μεροκάματο πέφτει στα 17,1 ευρώ και μειώνεται στα 427 ευρώ το μήνα. Έτσι, το δημόσιο εξοικονομεί μισθούς και επιδόματα που θα έπρεπε να καταβάλλει σε κανονικά εργαζόμενους, ενώ κερδίζουν και οι ΜΚΟ. Η εφαρμογή ανάλογου προγράμματος εξετάζεται, άλλωστε, και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών ως εναλλακτική έκτιση ποινής με την παροχή κοινωφελούς εργασίας από τους κρατούμενους.

Στις νέες μορφές εκμετάλλευσης προστίθεται και το πρόγραμμα εξάωρης πρακτικής άσκησης για πέντε μήνες σε ιδιωτικές εταιρίες νέων ανέργων έως 29 ετών.

Οι εταιρίες, για κάθε άνεργο που προσλαμβάνουν, παίρνουν 2.700 ευρώ αν πρόκειται για πτυχιούχο ή 2.400 ευρώ για τους απόφοιτους λυκείου. Δηλαδή, λαμβάνουν 400 ευρώ για την κατάρτιση και 460 ευρώ για τη μηνιαία αμοιβή του ανέργου, η οποία μειώνεται στα 400 ευρώ εφόσον αυτός δεν έχει πτυχίο. Οι 35.000 που θα απασχοληθούν τη διετία 2013-2014 θα εισπράξουν την αμοιβή για την εργασία τους άγνωστο μετά από πόσο διάστημα. Οι επιχειρήσεις, εξάλλου, που θα προσλάβουν τους ανέργους μετά τη λήξη του προγράμματος θα πάρουν αυξημένη επιδότηση, ενώ οι «τυχεροί» που θα συνεχίσουν να εργάζονται θα υπογράφουν εξάμηνες ατομικές συμβάσεις. Τους όρους του παιχνιδιού λοιπόν θα τους κανονίζουν οι εργοδότες που θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για απόκτηση φτηνού ανθρώπινου δυναμικού.

Στα παραπάνω προγράμματα, την ασφάλιση των ανέργων αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ που καλύπτει τα ένσημα μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά όχι για σύνταξη ή καταβολή επιδόματος ανεργίας στο μέλλον.

Ιδιότυπη μέθοδος "σωφρονισμού"

Το workfare δεν είναι εφεύρεση της κυριαρχίας στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία και αλλού, ενώ οι μορφές εκμετάλλευσης συνεχώς ανανεώνονται σε όφελος πάντα των κρατούντων και των εργοδοτών.

Η περιστασιακή απασχόληση με αμοιβές ψίχουλα συμπληρώνει το παζλ που συνθέτει ένα εργασιακό μοντέλο - λάστιχο το οποίο περιλαμβάνει την ενοικίαση εργαζομένων από ιδιώτες σε άλλους ιδιώτες και την εργασία για λίγες ώρες ή ημέρες το μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπογράφουν συμβάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του εργοδότη και όχι τις δικές τους.

Η διάλυση του εργασιακού πλαισίου με την εγκαθίδρυση καθεστώτος πλήρους ανασφάλειας σε συνδυασμό με την απειλή της ανεργίας λειτουργούν σαν μοχλός πίεσης και καταστολής καθώς οι επισφαλώς εργαζόμενοι δύσκολα διεκδικούν βελτίωση των όρων της ζωής τους και είναι πιο χειρίσιμοι για το σύστημα εξουσίας. Ειδικά οι άνεργοι που διαρκώς αυξάνονται χειραγωγούνται με την καλλιέργεια της ελπίδας απασχόλησης έστω και για ένα κομμάτι ψωμί και το κράτος αποφεύγει ενοχλητικές κινητοποιήσεις και φαινόμενα ανυπακοής στις επιταγές του.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη μέθοδο σωφρονισμού επικίνδυνων κομματιών της κοινωνίας όπως οι νέοι άνεργοι ή οι λιμοκτονούντες εργαζόμενοι που εφαρμόζει η ολοκληρωτική δημοκρατία για να διατηρηθεί το κλονισμένο σύστημα εξουσίας.

Ωστόσο, το κυνήγι μιας υποταγμένης επιβίωσης απέχει πολύ από τη ζωή και αυτό το συνειδητοποιούν όλο και περισσότερες κατηγορίες ανέργων ή εργαζόμενων που σχεδιάζουν και στήνουν το παρόν και το μέλλον τους παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους χωρίς εκπροσώπους και φωτισμένες ηγεσίες.

εργατική εφημερίδα Δράση
https://efimeridadrasi.espiv.net

πηγή: https://athens.indymedia.org/calendar/event.php?id=49569