Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 στις 11.00
Δίκτυο Ανταλλαγών: 48ο Παζάρι Ανταλλαγών
Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων διοργανώνει το 48ο Παζάρι Ανταλλαγών την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου από τις 11.00πμ ως τις 14.00μμ στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων (οδός Κοραή 1). Κατά τη διάρκεια του παζαριού θα γίνεται:ανταλλαγή βιβλίων, συλλογή ρούχων , φαρμάκων , τροφίμων. Επίσης μετά το παζάρι θα γίνει και Γενική Συνέλευση.
Η περίοδος κατά την οποία το «χρήμα» είναι ο απόλυτος μεσολαβητής για τις συναλλαγές ανάμεσα στους ανθρώπους, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η περίοδος μάλιστα, κατά την οποία το «χρήμα» δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη υλική «αξία», αλλά είναι ένα χρηματοπιστωτικό «προϊόν» είναι ακόμα μικρότερη. Επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την άμεση ανταλλαγή και απλές μορφές «χρήματος» ως συνέχεια της φυσικής κοινωνικής τους σχέσης. Η ανθρωπότητα επιβίωσε όλο αυτό το διάστημα χωρίς spreads, τοξικά ομόλογα, Fitch, Standar $Pours, Goldman sacks, επιτόκια, επισφάλειες, αναδιαρθρώσεις, κουρέματα και όλα αυτά που αδυνατεί να καταλάβει ο μέσος άνθρωπος, αλλά που τελικά αποδεικνύεται ότι του καθορίζουν τη ζωή. Η αντιστροφή της σχέσης ανθρώπων-«χρήματος» φαίνεται να είναι οριστική και αμετάκλητη, όσο ο κοινωνικός έλεγχος ελαχιστοποιείται. Οι άνθρωποι σήμερα, υπηρετούμε το «χρήμα» και όχι το αντίθετο. Οι ανάγκες της «οικονομίας» και του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποδεικνύονται σημαντικότερες από τις ανάγκες των ανθρώπων.
Η συλλογικότητα του ΔΑΧ δημιουργήθηκε ως απάντηση στην κρίση, ως εργαλείο επιβίωσης, προκρίνοντας την άμεση ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα δημιουργήθηκε μια εναλλακτική μορφή χρήματος , η «Μονάδα», η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές ανάμεσα στα μέλη και σε αντίθεση με το κανονικό χρήμα, υπόκειται στον άμεσο και απόλυτο κοινωνικό έλεγχο. Κανείς δε μπορεί να γίνει πλουσιότερος ή φτωχότερος μέσα από το ΔΑΧ, μπορούμε όμως να διεκδικήσουμε την επιβίωση μας με αξιοπρέπεια και αλληλοσεβασμό, σπάζοντας την εξάρτησή μας από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία, την επάρκεια ή την έλλειψη του επίσημου χρήματος.
Εκτός από μέσο επιβίωσης, το ΔΑΧ είναι και μια ευκαιρία για συνεύρεση των ανθρώπων, συμμετοχή σε μια συλλογικότητα, σε μια μικρή κοινωνία όπου οι δουλειές μοιράζονται, οι αποφάσεις συνδιαμορφώνονται, οι σχέσεις δοκιμάζονται και οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με καινούρια πράγματα, προσπαθώντας να ξεπεράσουν κατεστημένες νοοτροπίες και χτίζουν σιγά σιγά κάτι νέο και ελπιδοφόρο.
Προτάσσοντας τη συλλογικότητα ενάντια στον ατομικισμό, την αξιοπρέπεια ενάντια στην υποταγή, την αλληλεγγύη ενάντια στην καχυποψία, τη δημιουργικότητα ενάντια στη μιζέρια, στήνουμε μια εναλλακτική μορφή οικονομίας, επιλέγουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής!
Πώς λειτουργεί το δίκτυο
Δύο είναι οι τρόποι που γίνονται οι συναλλαγές μέσα στο δίκτυο. Η άμεση ανταλλαγή προϊόντων/υπηρεσιών μεταξύ δύο μελών και η συναλλαγή με Μονάδες.
Η Μονάδα είναι το εναλλακτικό νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές και ισούται ενδεικτικά με 1 ευρώ, έτσι ώστε να μπορούμε ευκολότερα να κοστολογούμε τα προϊόντα μας. Ο καθένας κοστολογεί το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει κατά βούληση, ανάλογα με το πόσο κόπο, χρόνο ή χρήματα διέθεσε για να το παράγει-κατασκευάσει, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το προϊόν (πχ σε 2η χρήση), την τιμή του στην αγορά του ευρώ, την τιμή στην οποία το αγόρασε κ.ά. Πάντα όμως σε ένα πνεύμα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Οι τιμές πρέπει να είναι χαμηλές και έννοιες όπως η εκμετάλλευση ή η συσσώρευση χρημάτων δεν έχουν θέση στο δίκτυο. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να πλουτίσει μέσα στο δίκτυο. Όλοι θέλουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες μας προσφέροντας αντίστοιχα αυτό που μπορούμε στους άλλους.
Το κάθε μέλος έχει έναν λογαριασμό ο οποίος ξεκινάει από το μηδέν (0 Μονάδες). Μπορεί να αρχίσει κατευθείαν τις συναλλαγές του, προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες (οπότε αυξάνεται ο λογαριασμός του στο +), ή αγοράζοντας (οπότε θα έχει αρνητικό υπόλοιπο μονάδων -). Δεν χρειάζεται, λοιπόν, την στιγμή που παίρνει κάποιος ένα προϊόν/υπηρεσία, να έχει να προσφέρει κάτι και ο ίδιος .Τα όρια των μονάδων μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί είναι +250Μ και -150Μ. Και το συνολικό άθροισμα των μονάδων μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να είναι 0 (αφού τη στιγμή που κάποιος προσθέτει π.χ. 100 Μονάδες στο λογαριασμό του, αφαιρούνται απο κάποιον άλλο).
Τα προϊόντα που προσφέρονται μπορεί κανείς να τα βρίσκει στα παζάρια που γίνονται κάθε δεύτερη Κυριακή στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων. Κάθε μέλος μπορεί να φέρνει στο παζάρι ό,τι έχει να προσφέρει και να συναλλάσσεται είτε με άμεση ανταλλαγή, είτε με το σύστημα των μονάδων (συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο). Επίσης τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες μπορεί κανείς να τα βρίσκει αλλά και να τα αναρτά στην ιστοσελίδα του δικτύου, diktyoantallagonxanion.net στη στήλη προσφορά/ζήτηση.
Μέσω της ιστοσελίδας επικοινωνεί με το μέλος με το οποίο θέλει να κάνει τη συναλλαγή (υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας: τηλέφωνο, e-mail κλπ) και μέσω της ιστοσελίδας επίσης πραγματοποιεί τη μεταφορά των μονάδων.
Για να μπορεί κανείς να κάνει συναλλαγές μέσα στο δίκτυο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του και να έχει λάβει την ''κάρτα μέλους'' από το γραφείο του ΔΑΧ ή από την γραμματεία στο Παζάρι, όπου θα υπάρχει το όνομά του, η φωτογραφία του και ο κωδικός μέλους (ID).
Για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των μελών (εγγραφές - κάρτες, απορίες - ενημέρωση, εκκρεμότητες μονάδων, μέλη χωρίς ίντερνετ) υπάρχει το γραφείο του ΔΑΧ που βρίσκεται στη διεύθυνση Ελ. Βενιζέλου 37στο "κέντρο διάδοσης της νοηματικής γλώσσας". Το γραφείο λειτουργεί Τρίτη και Πέμπτη 10-1 το πρωί και 7-9 το απόγευμα. Επίσης, για απορίες σχετικά με τη λειτουργία της ιστοσελίδας μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα διαχείρισης διαδικτύου του ΔΑΧ στο email: dikt yoxanion@gmail.c om.
http://diktyoantallagonxanion.net/