Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009 στις 19.30

Παρουσίαση του βιβλίου Τοπικοποίηση

Τοπικοποίηση

Από το παγκόσμιο...στο τοπικό, ένας οικολογικός κόσμος είναι δυνατός

του Γιώργου Κολέμπα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δικηγόρος Έλενα Δημητρίου και η ιστορικός Τασούλα Κονταξή.

Ο Γ. Κολέμπας είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός στη δημόσια μέση εκπαίδευση και γεωργός στο Πήλιο. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «οικο-γεωργός», αρνούμενος τον όρο «βίο-γεωργός». Από το 1990, που «επανατοπικοποιήθηκε», προσπαθεί δια του «παραδείγματος» να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της «τοπικοποίησης».

Ο όρος «τοπικοποίηση» δεν υφίσταται. Σε κανένα λεξικό δεν θα τη βρει κάποιος. «Τοπικοποίηση» είναι ένα λογοπαίγνιο του συγγραφέα, που περικλείει με μια λέξη την αντίθεση (ή μάλλον την εχθρότητα) προς όλες τις βίαιες, εκμεταλλευτικές και καταστροφικές για τον άνθρωπο και τη φύση πλευρές της «παγκοσμιοποίησης». Ο τίτλος μπορεί να ξεγελάσει. «Τοπικοποίηση» δεν είναι ένα κάλεσμα επιστροφής στην αγροτική κοινωνία. Ούτε μια μορφή προστατευτισμού ή «οικονομικού πατριωτισμού». Αλλά δεν είναι και μια πρόταση «πράσινης κατανάλωσης».

Το βιβλίο δεν μιλάει για πράσινες τεχνικές, που μπορούν να συσκευασθούν σε κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στην πολιτική κάποιου υπουργείου. Συνεχίζει μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια στην Ευρώπη σχετικά με το δρόμο που έχουν πάρει οι σημερινές κοινωνίες, ή σωστότερα ο δρόμος που τους έχουμε δώσει. Δρόμος που ορίζεται από καταστροφή και κρύβεται από διαφημίσεις. Κατεστραμμένες ζωές, πόλεις, χώρες, άνθρωποι. Ή θα πεθαίνεις της πείνας ή θα ψάχνεις ψυχολόγο. Συνεχίζει μια συζήτηση που αμφισβητεί την κυριαρχία των ισολογισμών, τη λατρεία της μεγέθυνσης, τις καταναλωτικές μας ανάγκες, την κυριαρχία των εταιριών.

«Τοπικοποίηση» τελικά, είναι ένας άλλος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, όπου κύτταρο της κοινωνίας δεν είναι ο ιδιώτης, αλλά η κοινότητα. Είναι η στροφή σε μια αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη οικολογική κοινωνία, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό. Στα πλαίσιά της οι άνθρωποι και οι κοινοτικές τους συλλογικότητες θα μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να ελέγξουν τη ζωή, το χρόνο τους και την τοπική οικονομία. Να αναβαθμίσουν την ποιότητας ζωής, πρόνοιας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Απορρίπτοντας τον ανταγωνισμό σαν διαδικασία ανάπτυξης και δίνοντας έμφαση στη συνεργασία-αλληλεγγύη θα μπορέσουν να πετύχουν την ισοκατανομή εξουσίας σε όλα τα επίπεδα με απεξάρτηση από τις αγορές και το χρήμα. Θα εμπνευσθούν για να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα και μια νέα αυτοκαθοριζόμενη κοινωνία, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία, σε σχέση απόρριψης, αναδιάρθρωσης και ρήξης με τα μεγασυστήματα της παγκοσμιοποίησης και του κεντρικού εθνικού κράτους.

πηγή : http://indy.gr/calendar/paroysiasi-biblioy-1