Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στις 18.00

Συνέλευση κινηματογραφικών ομάδων ΑΠΘ

Την Τετάρτη 21 Μαϊου 2010, το Πρυτανικό Συμβούλιο κοινοποίησε στις κινηματογραφικές ομάδες του Πολυτεχνείου Κ.Ο.Τ.Α.(Αγρονόμοι - Τοπογράφοι) και Cinemagroup (Πολιτικοί Μηχανικοί) αίτηση της εταιρίας «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» (ΕΠΟΕ), η οποία χαρακτηρίζεται ως μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με νομική προσωπικότητα και λειτουργεί ως «Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων». Η συγκεκριμένη εταιρεία εκπροσωπεί μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια (Mega, Ant1, κτλ), κινηματογράφους (ODEON, VILLAGE, κτλ) καθώς και 15 εταιρείες παραγωγής που εδρεύουν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αίτηση καλούσε σε απαγόρευση της δημόσιας προβολής της ταινίας «Avatar».

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ μέσω του εκπροσώπου της, Κωνσταντίνου Μαυρόπουλου, στοχοποιεί την Κινηματογραφική ομάδα των Τοπογράφων και κατ΄επέκταση όλες τις Κινηματογραφικές ομάδες του Πανεπιστημίου, για παράνομη προβολή ταινιών, επικαλούμενη τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρά το ότι και στο παρελθόν οι κινηματογραφικές ομάδες έχουν δεχθεί τα πυρά μεγάλων κινηματογράφων της πόλης (με εξώδικα κλπ), αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας οργανισμός που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΕΠΟΕ) ασχολήθηκε με το ζήτημα, απαιτώντας μάλιστα από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου να μην επιτρέψει την προβολή της συγκεκριμένης ταινίας. Η πρυτανική αρχή δε δίστασε να κατονομάσει τους δύο φοιτητές που είχαν αναλάβει την ευθύνη της αίθουσας προβολής για εκείνο το βράδυ, και να αποστείλει τα στοιχεία τους στην ΕΠΟΕ. Η προβολή τελικώς δεν έγινε, ώστε να προστατευθούν τα δύο αυτά άτομα. Αλλά έπεται συνέχεια...

Οι κινηματογραφικές ομάδες στο ΑΠΘ δραστηριοποιούνται εδώ και πάνω από 10 χρόνια στις σχολές, επιτελώντας έναν πολύπλευρο ρόλο.

Μέσα από την πολιτιστική τους δράση, προάγουν την ελευθερία στην τέχνη και την έκφραση, εισφέρουν πολιτισμικά στον κοινωνικό τους χώρο.

Οι προβολές τις οποίες διοργανώνουν δεν έχουν κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα - αποτελούν ωστόσο την ουσιαστικότερη συμβολή των ομάδων αυτών, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην ίδια την κοινωνία.

Με αυτές τις προβολές, οι κινηματογραφικές ομάδες δίνουν ζωή καθημερινά στις σχολές, αντιμετωπίζοντας τα αμφιθέατρα όχι σα στείρες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά σαν χώρους συνάντησης, δημιουργίας και αλληλεπίδρασης. Πραγματώνουν έτσι την έννοια του ασύλου ως πεδίου ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Από την άλλη, κάνουν πράξη το πάγιο αίτημα της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία (με προβολή ταινιών δωρεάν και ανοιχτών προς όλους, που πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν στον κινηματογράφο), παράγουν κοινωνικό έργο. Όλη η φοιτητική κοινότητα στηρίζει αυτές τις προβολές εμπράκτως, με την παρουσία της σε αυτές, αλλά και θεσμικά, αφού πολλές από τις κινηματογραφικές ομάδες έχουν δημιουγηθεί μέσα από ψηφίσματα φοιτητικών συλλόγων. Το ίδιο το πανεπιστήμιο υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη δράση αυτών των ομάδων.

Ζητούμε:

  • Να απολογηθεί ο Πρύτανης για το ότι κοινοποίησε τα ονόματα δύο φοιτητών - μελών κινηματογραφικών ομάδων του πολυτεχνείου στην ΕΠΟΕ (τη στιγμή μάλιστα που δεν πραγματοποιηθήκε καν η προβολή της ταινίας για την οποία θεωρήθηκαν υπόλογοι)
  • Να δεσμευθεί ότι κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί στο μέλλον και παράλληλα να πάρει θέση υπέρ των κινηματογραφικών ομάδων στο ΑΠΘ, να αναγνωρίσει τόσο την πολιτιστική τους συμβολή όσο και τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν. Δεν είναι δυνατόν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο να παίρνει ρητά θέση υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων εταιρειών, σε βάρος φοιτητών, τη στιγμή μάλιστα που οι προβολές δεν αποφέρουν κανενός είδους οικονομικό όφελος στις ομάδες

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ,10:00, ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΡΙΟ,18:00, ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

πηγή : http://athens.indymedia.org/calendar/event.ph...