Πέμπτη 2 Μαίου 2013 στις 12.00
Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις
Κούριερ που υποχρεώνονται να γυρίζουν πέρα δώθε με ένα «βομβοδέμα» στις αποσκευές τους, ψάχνοντας ποια υπηρεσία της μπατσαρίας θα παραλάβει το ύποπτο δέμα. Υπάλληλοι εταιριών που υποχρεώνονται να κάνουν «αναγνωρίσεις», τις οποίες μετά αναιρούν. Κι ένας εισαγγελέας που δίνει αγώνα αγωνιά να μην εκτεθεί η αστυνομία και οι ειδικοί εφέτες ανακριτές. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης. Μιας συνεδρίασης που, πέραν των παραπάνω, επιβεβαίωσε πλήρως όσα γράψαμε χτες για τα… φοβερά και τρομερά «βομβοδέματα», που δεν ήταν παρά χαμηλότατης ισχύος μηχανισμοί, συμβολικού χαρακτήρα. Γεγονός που έχει σημασία από την άποψη του ποινικού φορτίου που δημιούργησαν οι διωκτικοί μηχανισμοί, για να φιλοτεχνήσουν την εικόνα μιας «τυφλής τρομοκρατίας».
Ο υπεύθυνος (και σύζυγος της ιδιοκτήτριας, άρα επί της ουσίας ιδιοκτήτης) του υποκαταστήματος Παγκρατίου της Γενικής Ταχυδρομικής αναφέρθηκε σε δέμα (μεγέθους βιβλίου), το οποίο στάλθηκε στην πρεσβεία της Γερμανίας, δεν έγινε δεκτό και επέστρεψε στο υποκατάστημα, όπου ειδοποιήθηκε και πήγε η Αντιτρομοκρατική για να κάνει ελεγχόμενη έκρηξη σ' ένα πεζούλι έξω από το μαγαζί. Ο ίδιος ή κάποιος υπάλληλός του δεν είχε δει ποιος παρέδωσε το δέμα, διότι αυτό είχε παραδοθεί στο Αιγάλεω. Ομως, πονηρά συμπεριφερόμενος, «ξέχασε» ότι στην κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή είχε πει ότι ρώτησε στο Αιγάλεω και του είχαν πει πως το δέμα παρέδωσε ένας άνδρας με κοντά γκρίζα μαλλιά. Ποιος του είπε να τα «μαζέψει» τώρα και γιατί; Μήπως επειδή τα «κοντά γκρίζα μαλλιά» δεν ταιριάζουν με κανέναν από τους κατηγορούμενους και επιβεβαιώνουν το ότι όλες οι αναγνωρίσεις είναι «μούφα»;
Ο ίδιος απεκάλυψε πως πλέον υπάρχει απαίτηση τα δέματα να παραδίνονται ανοιχτά και να ελέγχονται. Αν δε είναι κλειστά, ζητείται από τον πελάτη να τ' ανοίξει. Για την υπάλληλο άλλης εταιρίας, η οποία άνοιξε μόνη της το δέμα, διότι της φάνηκε ύποπτο, είπε ότι κακώς το άνοιξε. Τη σχετική ερώτηση έκανε ο Μ. Νικολόπουλος, ο οποίος στο τέλος σχολίασε πως ενέργειες όπως το άνοιγμα ενός δέματος (παραβίαση του απόρρητου της αλληλογραφίας) ονομάζονται αστυνομική καχυποψία και αντιμετωπίζονται όπως κάθε αστυνομική ενέργεια.
Ο κούριερ της ίδιας εταιρίας, που παρέδωσε το δέμα στη γερμανική πρεσβεία, κατέθεσε πως το σκανάρισαν με το ειδικό μηχάνημα, το μηχάνημα «χτύπησε» και του είπαν να πάρει το δέμα και να φύγει! Στο ερώτημα της προέδρου πώς είναι δυνατόν να του λένε να πάρει ένα δέμα που μπορεί να εκραγόταν από μια αναπήδηση που θα έκανε το μηχανάκι του και γιατί ο κούριερ δεν απευθύνθηκε στην αστυνομία, ο άνθρωπος απάντησε πως αστυνομικοί ήταν αυτοί που του είπαν να το πάρει και να φύγει!
Αλλος κούριερ, άλλης εταιρίας, που μετέφερε δέμα στην πρεσβεία της Χιλής, η οποία επίσης δεν το παρέλαβε, περιέγραψε τη δική του περιπέτεια. Από την πρεσβεία της Χιλής, πήγε κατευθείαν στο Μαξίμου, που βρίσκεται κοντά και στο οποίο γνώριζε τους αστυνομικούς επειδή κάθε μέρα παραδίδει δέματα. Ενας αστυνομικός του είπε να πάει το δέμα στο Ζάππειο, όπου είναι ερημιά και όπου υπάρχουν αστυνομικοί με εκπαιδευμένα στην ανίχνευση εκρηκτικών σκυλιά! Πήγε στο Ζάππειο, δεν βρήκε κανέναν, ξανακαβάλησε το μηχανάκι και πήγε στη Βουλή, όπου επίσης γνωρίζει τους αστυνομικούς της φρουράς. Εκείνοι πήραν το δέμα, ειδοποίησαν την Αντιτρομοκρατική, η οποία πήγε και το εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη πίσω από το αστυνομικό φυλάκιο της Βασ. Σοφίας, ενώ ο μάρτυρας και οι άλλοι αστυνομικοί ήταν σε απόσταση 20 μέτρων (άρα ήξερε η Αντιτρομοκρατική ότι ο μηχανισμός ήταν ισχύος βαρελότου).
Αφήσαμε τελευταία την υπεύθυνη υποκαταστήματος άλλης εταιρίας, στην οποία παραδόθηκε δέμα για τη ρωσική πρεσβεία. Από την εξέτασή της από τους συνηγόρους, αλλά και τον Μ. Νικολόπουλο, αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα αυτή, τρομοκρατημένη προφανώς και από την εταιρία της, οδηγήθηκε σε… αναγνώριση με ποσοστό 30%, ενός ανθρώπου ο οποίος παρέδωσε το δέμα φορώντας το κράνος της μηχανής του (εικόνα συνηθισμένη σε εταιρίες κούριερ, όπως είπε η μάρτυρας)! Το 30% το έγραψαν οι αστυνομικοί, δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Σίγουρα υπήρχε ένα τέτοιο κλίμα (έμμεσης υπόδειξης ποιον ν' αναγνωρίσει). Σας είπαν «καλό θα είναι να τον αναγνωρίσετε»; Πιθανόν. Αυτές είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε η μάρτυρας, η οποία είχε ανακαλέσει και το 30%, διότι είχε κληθεί σε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Μ. Νικολόπουλο, μετά από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισής του.
Κι ενώ ήταν φανερό ότι η μάρτυρας περιέγραφε μια διαδικασία κατά την οποία πρώτα οι αστυνομικοί και μετά οι ανακριτές την έσπρωχναν να κάνει μια συγκεκριμένη αναγνώριση, πρόεδρος και εισαγγελέας επέμειναν να βγάζουν το αντίθετο συμπέρασμα. Μέχρι που η πρόεδρος έκανε τη γκάφα (όπως αποδείχτηκε). «Εχετε την αίσθηση ότι υφαρπάχτηκε η απάντησή σας;», ρώτησε τη μάρτυρα. Η μάρτυρας ήταν έτοιμη ν' απαντήσει καταφατικά, αλλά ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας έδειξε τέλεια ανακλαστικά. Πριν προλάβει η γυναίκα ν' ανοίξει το στόμα της (το ότι θα έδινε καταφατική απάντηση φάνηκε από τη γλώσσα του σώματός της), έσπευσε να πει: «Κυρία πρόεδρε, είναι φανερό ότι η μάρτυς δεν αναγνωρίζει κανέναν»!
Αμ' δεν είν' αυτό το θέμα, κύριε Μπάγια. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή. Το θέμα είναι πως και η Αντιτρομοκρατική και οι εφέτες ειδικοί ανακριτές πάσχιζαν να κερδίσουν αναγνωρίσεις. Ακόμα και από τέτοιους μάρτυρες, που είδαν έναν άνθρωπο μια φορά, για πέντε-δέκα λεπτά και φορώντας φουλφέις κράνος! Αυτό το αίσχος εσείς, ο άτεγκτος δικαστικός όπως αρέσκεστε να αυτοπροβάλλεστε, όχι μόνο δεν το στιγματίσατε, αλλά καταβάλατε προσπάθειες και να το κουκουλώσετε. Χτες εμφανιστήκατε ως Πόντιος Πιλάτος έναντι μιας συνταγματικής εκτροπής που έγινε με δικαστικό πραξικόπημα, σήμερα αναλάβατε να λειτουργήσετε ως ο άνθρωπος που προσπαθεί να συγκαλύψει ένα αστυνομικοδικαστικό αίσχος. Αλήθεια, έχουν όλ' αυτά την παραμικρή σχέση με το τυπικό έστω της «δίκαιας δίκης», τη οποία συχνά επικαλείστε;
Ο Μ. Νικολόπουλος ρώτησε τη μάρτυρα αν μετά από την εμπλοκή της σ' αυτή την υπόθεση αισθάνθηκε ποτέ απειλούμενη, αν αισθάνθηκε πως έκανε κάτι για το οποίο θα έπρεπε να φοβάται. Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά. Και ο Μ. Νικολόπουλος σχολίασε, ότι έκανε αυτή την ερώτηση, διότι εισαγγελέας εφετών, μετά την άρση κάποιων αναγνωρίσεων από μάρτυρες, δήλωσε ότι οι μάρτυρες το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται. Οπως αποδείχτηκε, όμως, οι μάρτυρες καμιά αναγνώριση δεν έκαναν αυτοβούλως, αλλά πιέστηκαν να προχωρήσουν σε αναγνωρίσεις. Κι αυτές τις κάλπικες αναγνωρίσεις πήραν πίσω.
Ο Μ. Νικολόπουλος στο τέλος έκανε και ένα άλλο σχόλιο, εκπροσωπώντας τη ΣΠΦ. Εχουμε δηλώσει, είπε, ότι εμάς το ποινικό σκέλος δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μας απασχολούν ούτε οι αναγνωρίσεις, όταν πρόκειται για τα μέλη της οργάνωσης. Ομως, με τις αναγνωρίσεις αναμίχθηκαν πρόσωπα που δεν είναι μέλη της οργάνωσης. Θέλουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη μεθόδευση της Αντιτρομοκρατικής, γι' αυτό και κάνουμε ερωτήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα, αν τους ενδιαφέρει να μην ενοχοποιηθούν άτομα που δεν είναι μέλη της οργάνωσης, ο Μ. Νικολόπουλος απάντησε ότι μιλά μόνο για τη ΣΠΦ και όχι για άλλα πρόσωπα και ότι θεωρούν καθήκον τους να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της Αντιτρομοκρατικής, ιδιαίτερα αυτές που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις υποθέσεις της ΣΠΦ. Είναι αυτονόητο πως όποιος δεν είναι μέλος της ΣΠΦ δεν έχει συμμετάσχει και στις ενέργειες της ΣΠΦ, συμπλήρωσε ο Χ. Χατζημιχελάκης. Εμείς μιλάμε μόνο για τα μέλη της ΣΠΦ, όμως είναι αυτονόητο ότι μας ενδιαφέρει όταν τραβιούνται άνθρωποι δεξιά κι αριστερά, έκλεισε τη σχετική συζήτηση ο Μ. Νικολόπουλος.
Ολοι οι μάρτυρες που ήταν παρόντες στις ελεγχόμενες εκρήξεις που έγιναν κατέθεσαν πως άκουσαν ένα μικρό μπαμ, πολύ μικρότερο απ' αυτό που κάνουν τα πασχαλινά βεγγαλικά (τη σύγκρισή τους ζητούσε η πρόεδρος). Ακόμη και σε περιπτώσεις που έγινε ελεγχόμενη έκρηξη, κατά την οποία ο κρότος δυναμώνει. Κι όμως, το κατηγορητήριο έχει αναβαθμίσει την κατηγορία σε βαθμό που να «σηκώνει» ακόμη και ισόβια!
Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 2 Μάη, στις 12 το μεσημέρι.