Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στις 18.00
Κάλεσμα για κουβέντα σχετικά με τη διοργάνωση λαϊκών γευμάτων
Κουβέντα σε σχέση με πρόταση για τη διοργάνωση λαϊκών γευμάτων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας
Εισαγωγή
Η φτωχοποίηση της κοινωνίας είναι πλέον γεγονός, το βλέπουμε γύρω μας καθημερινά με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, τόσο οι συνέπειές της αφορούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του κοινωνικού συνόλου. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, που η εξουσία λόγω οικονομικών συμφερόντων είχε εισάγει από πριν μια στρατηγική "υποβάθμισης" της περιοχής. Ο οικονομικός πόλεμος που μαίνεται αφήνει πίσω του χιλιάδες εξαθλιωμένους (μετανάστες, άνεργοι, φτωχοί, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι...), αποκλείοντάς τους ακόμη περισσότερο από τα βασικά για την επιβίωση είδη. Η ύπαρξη τέτοιων εγχειρημάτων σε αυτές τις περιοχές είναι κρίσιμη και αναγκαία καθώς η αστυνομοκρατία, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η αντικοινωνική παραβατικότητα και ο κοινωνικός κανιβαλισμός αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Ακριβώς γιατί αποτελούν το πεδίο στο οποίο συγκρούονται από τη μία η προσπάθεια επιβολής του σύγχρονου (κρατικού και παρακρατικού) ολοκληρωτισμού και από την άλλη η αναγκαιότητα των κοινωνικών δομών, της ταξικής αντεπίθεσης και της επαναστατικής προοπτικής. Για να μη βρεθούμε σε μια κοινωνία φόβου και κανιβαλισμού, με ένα αδίστακτο φασιστικό καθεστώς απέναντί μας, είναι ανάγκη να προτείνουμε και να αναδείξουμε τις δικές μας δομές για την επιβίωση, την οργάνωση και τον αγώνα της τάξης μας.
Πρόταση
Η προτεινόμενη κίνηση αφορά τη δημιουργία δομής για τη διεξαγωγή λαϊκών γευμάτων σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Τα γεύματα θα γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και επικοινωνίας. Σε δεύτερο χρόνο, στόχο αποτελεί η ύπαρξη πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων (προβολή βίντεο κινηματικού χαρακτήρα, εισήγηση και συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές). Απώτερος σκοπός της κίνησης είναι η σύνδεση με τους αντιφασιστικούς, αντικρατικούς, κοινωνικούς αγώνες της περιοχής, καθώς και η έμπρακτη αλληλεγγύη και η οργάνωση στο εσωτερικό της τάξης μας.
Πολιτικό πλαίσιο
Είναι δική μας ιστορική ευθύνη να οργανωθούμε με τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, τους προλετάριους μέσα από ανοιχτά δημόσια εγχειρήματα, να δείξουμε έμπρακτα ότι όπως συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρωταρχικές ανάγκες απαραίτητες για την επιβίωση, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες (αντικαπιταλιστικά, συλλογικά, αυτοοργανωμένα, με συμμετοχή όλων ανάλογα με τις δυνάμεις, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες) μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση και την επίθεση στο καθεστώς με στόχο την κοινωνική απελευθέρωση.
Επιδίωξή μας δεν είναι να καλύψουμε τις τρύπες που δημιουργεί η απόσυρση του κοινωνικού κράτους, ούτε να σταθούμε δίπλα στις μ.κ.ο, την εκκλησία, το ΣΚΑΪ κτλ, ξεπέφτοντας σε κάποιου είδους εναλλακτική φιλανθρωπική πρωτοβουλία. Βασικός σκοπός μας δεν είναι η πρόσκαιρη αναχαίτιση των συνεπειών της φτώχειας αλλά κυρίως η ανάδειξη του καπιταλισμού ως η βασική αιτία που την προκαλεί, η σύνδεση του εγχειρήματος με τις υπάρχουσες αντίστοιχες δομές του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος (συλλογικές κουζίνες, χαριστικά παζάρια, κοινωνικά ιατρεία, καταλήψεις κτλ), καθώς και με όλες εκείνες τις δομές που προωθούν την ανατροπή του.
Προετοιμασία
Θεωρούμε σημαντικό πριν τη δράση να έχουμε έρθει σε επαφή με τις συλλογικότητες που κινητοποιούνται στη περιοχή (στέκια, καταλήψεις, τοπικές ομάδες, συνελεύσεις γειτονιών, σωματεία, κ.α.) για να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για την καλύτερη διοργάνωση του εγχειρήματος. Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα τοπικές ιδιαιτερότητες, ώστε να επιχειρήσουμε μέσα από τα κείμενά μας αλλά και το χώρο/χρόνο διεξαγωγής της εκδήλωσης να βρισκόμαστε σε σύνδεση και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία.
Περιφρούρηση
Το ζήτημα της περιφρούρησης μιας τέτοιας εκδήλωσης δεν είναι απλά και μόνο τεχνικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό. Γνωρίζουμε ότι στο σύγχρονο καθεστώς ολοκληρωτισμού κάθε ριζοσπαστικό εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει στόχο. Με τη Χρυσή Αυγή στο δρόμο και την υποστήριξη/ανοχή της αστυνομίας στο "έργο" τους, οι χειρισμοί είναι λεπτοί και κρίσιμοι. Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε σημαντικό το πλάνο της περιφρούρησης να είναι σαφές και καθορισμένο από πριν, χωρίς περιθώρια για παρεκκλίσεις από την αρχική γενική κατεύθυνση.
Κλείνοντας
Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται μαζική συμμετοχή και ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας τόσο για τα πρακτικά του ζητήματα όσο και για το πολιτικό μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Δε ξεκινάμε από το μηδέν. Τόσο η ιδιαιτερότητα της περιόδου όσο και η γενικότερη δραστηριοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου όλα αυτά τα χρόνια, συνιστούν το έδαφος για να δοκιμάσουμε στην πράξη τις αντιλήψεις και την οργάνωση που προτάσσουμε. Και είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας να συνδέσουμε και να εξαπλώσουμε τις σημερινές προσπάθειες, αλλά και αυτές που θα προκύψουν στη συνέχεια. Να τις καταστήσουμε ακόμα πιο ορατές, ακόμα πιο προσβάσιμες σε όσους και όσες, από επιλογή ή από ανάγκη, σκέφτονται σοβαρά το βήμα από την απελπισία στη δράση. Σε όσους και όσες αναζητούν τρόπους και εδάφη συλλογικοποίησης. Και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν γύρω μας πολλοί.
Κάλεσμα για κουβέντα: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 18:00 στο Πολυτεχνείο
(η κουβέντα της 24ης Νοεμβρίου ακυρώνεται)
κάλεσμα : Αναρχικοί/ ές, Αντιεξουσιαστές/ στριες