Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 στις 12.00
Εκδήλωση για τα ναρκοπέδια και τα θυματά τους
Η εκδήλωση πραγματοποιείται προκειμένου να παρουσιαστεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της συνάντησης κορυφής, “για έναν κόσμο χωρίς νάρκες” (Καρθαγένη, Κολομβία 4/12/2009), σύμφωνα με στην οποία η Ελλάδα είναι πλέον χώρα ελεύθερη από νάρκες, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από στην τελική ημερομηνία που είναι το 2014.
Ταυτόχρονα όμως να επισημανθούν οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιζήσαντες από τα ατυχήματα στα ναρκοπέδια του Έβρου, κατ τέλος να ανακοινωθεί η ίδρυση να οι στόχοι της ΜΚΟ “Αρωγή Θυμάτων Ναρκοπεδίων”
Η Ελλάδα έγινε κράτος-μέλος της Συνθήκης Κατάργησης Ναρκών (Mine Ban Treaty) την 1η Μαρτίου 2004. Η Ελλάδα απέτυχε να καταστρέψει το απόθεμα 1,58 εκατομμυρίων ναρκών κατά προσωπικού μέχρι την προθεσμία της 1ης Μαρτίου 2008. Δεν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία καταστροφής μέχρι τον Νοέμβριο 2008· είχε καταστρέψει μόνο 225.962 νάρκες μέχρι το Μάρτιο 2009 και ήλπιζε να ολοκληρώσει την καταστροφή των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του 2009. Η Ελλάδα έχει παρακρατήσει 7.224 νάρκες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά ακόμα δεν έχει χρησιμοποιήσει καμία από αυτές…
Μεταξύ του 1999 και του 2008, το Παρατηρητήριο Ναρκών Ξηράς (Landmine Monitor) εντόπισε τουλάχιστον 108 θύματα ναρκών ξηράς (66 άτομα έχασαν την ζωή τους και 42 τραυματίστηκαν)· η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν πολίτες ξένων κρατών. Δεν υπάρχει επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον κίνδυνο από νάρκες στην Ελλάδα, όμως τα ναρκοπέδια διαθέτουν σήμανση και είναι περιφραγμένα.
Στους επιζώντες από νάρκες προσφέρθηκαν κάποιες υποστηρικτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τομέα επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, αλλά η βοήθεια στους τομείς αποκατάστασης, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικό-οικονομικής επανένταξης είναι περιορισμένη.
επικοινωνία : http://www.icbl.org
πηγή : email που μας στάλθηκε στις 15 Φεβρουαρίου