Σάββατο 23 Ιουνίου 2012 στις 15.00
Συλλογική Κουζίνα του Στεκιού μεταναστών
κάθε σάββατο μαγειρεύουμε 12 κ τρώμε στις 3 μ.μ
Η Συλλογική Κουζίνα του Στεκιού μεταναστών ξεκίνησε πρίν τρία χρόνια και περίπου την άνοιξη(2009). Είμασταν τρία άτομα. Και οι τρείς σε καθημερινή βάση στο στέκι. Ξεκινήσαμε με πιό παρεΐστικη διάθεση χωρις φυσικά να αποκλείουμε και το κάτι παραπάνω. Αρχίσαμε να μαζευόμαστε κάθε Πέμπτη μεσημέρι για αρχή, και μαγειρεύαμε στο κουζινάκι του στεκιού. Το διαδίδαμε στόμα με στόμα σε φίλους/ες, γνωστούς/ες. Η ιδέα ήταν να μπορούμε να μαγειρεύουμε συλλογικά καλό, φτηνό, και ποιοτικό φαγητό για τους θαμώνες του στεκιού και όχι μόνο. Το θεωρήσαμε και το θεωρούμε ώς μιά καθαρά πολιτική και επαναστατική πράξη στην καθημερινότητα όλων μας.
Φυσικά δεν είμασταν μόνο εμείς οι τρείς. Τις περισσότερες φορές ερχόντουσαν φίλες/οι, και σύντροφοι/σσες, προτείνοντάς μας να συμμετάσχουν και αυτοί στο εγχείρημα με ότι μπορούσαν είτε αυτό ήταν στην συμβολή φαγητού, είτε κατσαρολικών, και πιάτων. Εδώ να σημειώσουμε πώς τα περισσότερα κατσαρολικά και πιάτα που είχαμε στην αρχή, ήταν του σύντροφου, και φίλου μας Γκουίντο που μας άφησε τον Μάρτη του 2008.
Μετά το καλοκαίρη του 2009, αποφασίσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, και σαν ομάδα και συλλογικότητα πια τού στεκιού μεταναστών, είπαμε να το κάνουμε πιό σοβαρά. Μας βοήθησε αρκετός κόσμος στην οργάνωση αυτής της συλλογικότητας.
Η απόφαση κάποιον φίλων και φιλενάδων να ασχοληθούν με την κουζίνα συνέβαλε στην διαμόρφωση της.(π.χ. η ονομασία el che-f, το λογότυπο, και η καινούργια κουζίνα στην κατάληψη του 15). Επίσης στην συλλογικότητα συμμετέχουν και μετανάστες εμπλουτίζοντας με καινούργιες γεύσεις και αρώματα το φαγητό που μαγειρεύουμε, αφού το μαγείρεμα θέλει και λίγη φαντασία.
Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο οποίο και ώς άτομα δίνουμε ολόψυχα τον εαυτό μας κάθε καλοκαίρι για να στηθεί, ήταν η αρχή για να μας γνωρίσει ουσιαστικά ο κόσμος, και το κίνημα. Συμμετείχαμε σαν συλλογική κουζίνα του στεκιού μεταναστών, προσφέροντας φτηνό και καλό φαγητό. Καλεστήκαμε και σε άλλες εκδηλώσεις που οργάνωναν άλλες συλλογικότητες όπως η Οικογιορτή, που έλαβε χώρα φέτος στην Αθήνα , σε εκδηλώσεις στο Πάρκο Ναυαρίνου κ.α. Μέσα στις δραστηριότητες μας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και με δικές μας παραγωγές σε χαμηλό κόστος και τιμές, όπως π.χ μαρμελάδες και αλάτι βοτάνων ,τοματοχυμό ,δείχνοντας παράλληλα το πώς γίνεται και σε άλλους για να το συνεχίσουν και μόνη τους. Το γεγονός ότι αποφασίσαμε να μεταποιούμε έχει και πολιτικό χαραχτήρα για μας..προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε λιγότερο καταναλωτές, γι αυτό και έπεται συνέχεια σε αυτό το κομμάτι. Επίσης τον τελευταίο καιρό κάποιοι-ες προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς και βιοκαλλιεργητές ώστε να μπορούμε να μαγειρεύουμε με φτηνά μεν αλλά ποιοτικά υλικά.
Η κορύφωση όμως, (όπως πιστεύουμε) ήταν η απεργία πείνας των 300 μεταναστών εργατών, όπου και αναλάβαμε την σίτιση τους τις πρώτες δύο μέρες πρίν ξεκινήσει, με τη βοήθεια πολλών συντρόφων/σσων και φίλων/αδων. Εκεί, εκτός από το μεγάλο μάθημα αλληλεγγύης και συντροφικότητας που πήραμε όλοι-ες μας, καταλάβαμε πώς το φαγητό και η φροντίδα του, μπορούν να φέρουν ακόμα πιο κοντά τους ανθρώπους.
Από τη μέρα που ένας έλληνας ,ένας βάσκος κι ένας φιλιππινέζος είχαν αυτή τη νόστιμη ιδέα, έχουν περάσει τρία χρόνια, και συνεχίζουμε ακάθεκτοι και με όρεξη να μαγειρεύουμε για φίλους/ες, συντρόφους/ες, άνεργους/ες, εργαζόμενους/ες και συλλογικότητες, με την ίδια λογική που είχαμε ξεκινήσει την άνοιξη του 2009.
Παραμένουμε πάντα αυτόνομοι, χωρίς αρχηγούς, και σπόνσορες, και στις συνελεύσεις μας ακολουθούνται αμεσο/δημοκρατικές διαδικασίες όπου, όλες/οι είμαστε ίσοι.
H συνελεύσης μάς, γίνονται κάθε σάββατο μετά το φαγητό.
επικοινωνία : silo gikhkouz ina@yaho o.gr