τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025 στις 19.00

"Ο τοξικομανής και ο λόγος" Συζήτηση-Παρουσίαση με την συγγραφέα Ρ.Καγγελάρη

Σε συνέχεια των περσινών μας εκδηλώσεων για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο μας την Ρόδη Καγγελάρη για να συζητήσουμε το καινούργιο της βιβλίο "Ο τοξικομανής και ο Λόγος".

Σας καλούμε στην βιβλιοπαρουσίαση που θα πραγματοποιήσουμε την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 19:00, στον χώρο μας 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 14 στην γειτονιά του Ζωγράφου.

Στο πάνελ της εκδήλωσης θα συμμετέχουν:
* Ρόδη Καγγελάρη: συγγραφέας, ψυχολόγος-εγκληματολόγος, προσωπικό θεραπείας στην απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
* Κατερίνα Μάτσα: Πρώην επιστημονική υπεύθυνη του 18 Άνω, Αρχισυντάκτρια του ελληνικού επιστημονικού περιοδικού Τετράδια Ψυχιατρικής, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων.
* Ηρακλής Γκότσης: Επιστημονικά Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού 18 Άνω.
* Πρώην θεραπευόμενες δημόσιου προγράμματος απεξάρτησης
* Μέλη από τις Συλλογικές Δράσεις Αλληλεγγύης στο 18 Άνω

Ενόψει της εκδήλωσης θα εγκαινιάσουμε δανειστική βιβλιοθήκη στον χώρο μας, με ένα ράφι ειδικά αφιερωμένο στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο θεραπευτές/τριες, θεραπευόμενοι/ες, οι οικογένειες τους, και αλληλέγγυος κόσμος, δίνουν έναν γενναίο και δίκαιο αγώνα απέναντι στη κυβέρνηση, η οποία ευαγγελιζομένη μόνο κατ όνομα την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», προχωράει στην πλήρη διάλυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Η κυβέρνηση, μετά από χρόνια υποτίμησης, υποχρηματοδότησης, και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, ανοίγει τώρα διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου, το οποίο υπερψηφίστηκε κατ'αποκλειστικότητα από βουλευτές της κυβέρνησης τον Ιούλιο και τέθηκε σε εφαρμογή επισήμως από πρώτη Φλεβάρη, προβλέπει τα εξής:

1. Τη δημιουργία του ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ), "Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας" (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), για την "ενοποίηση" ένα ενιαίο δίκτυο, όλων των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, μαζί με ΜΚΟ και ΑΜΚΕ. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης κακών, για να καταλάβει ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα εντείνει την υποβάθμιση των δημόσιων δομών και το οριστικό τους κλείσιμο (ΨΝΑ, ΨΝΘ) προς όφελος των ιδιωτών.

2. Τη δημιουργία του επίσης ιδιωτικού φορέα (ΝΠΙΔ) "Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων" (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο υπάγονται όλοι οι οργανισμοί απεξάρτησης αδιακρίτως. Πρόκειται για μια χυδαία ομογενοποίηση που παραβλέπει τις διαφορετικές φιλοσοφίες, και τις επιστημονικές προσεγγίσεις πάνω στις οποίες έχουν χτιστεί τα διαφορετικά προγράμματα. Αφαιρεί το δικαίωμα από τους τοξικοεξαρτημένους να επιλέξουν το πρόγραμμα που τους ταιριάζει περισσότερο. Τους φράζει έτσι τον δρόμο προς την απεξάρτηση, τους καταδικάζει σε μια ζωή στο περιθώριο, στερώντας τους το δικαίωμα για ζωή.

Μέσα σε αυτήν την χρονικότητα, η Ρόδη Καγγελάρη κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Ο τοξικομανής και ο Λόγος". Το βιβλίο αυτό έρχεται σε συνέχεια του επίσης εξαιρετικού βιβλίου της "Ο τοξικομανής και ο Νόμος". Η Ρόδη με την πολλαπλή της ιδιότητα ως ψυχολόγος-εγκληματολόγος, μέλος του προσωπικού θεραπείας στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, και με την πλούσια κλινική της εμπειρία, πετυχαίνει κάτι σπουδαίο. Με πραγματικά μεγάλο σεβασμό και ενσυναίσθηση, ρίχνει φως σε μια αθέατη όψη της κοινωνίας, βλέπει τη μοναδικότητα του κάθε υποκειμένου, την ιστορικότητά του. Δεν εκπίπτει σε εύκολες/εσφαλμένες/βιολογίστικες κατηγοριοποιήσεις. Εκθέτει την εξάρτηση ως όχι ως νόσο του νου, αλλά ως σωματοποιημένο λόγο (άρα ως μη-Λόγο), και αναδεικνύει τη σημασία του ίδιου του Λόγου για την εισαγωγή του ανθρώπου στο συμβολικό και το σημαίνον. Βήματα απαραίτητα για να χωρέσουν σε λέξεις όλες αυτές οι ιστορίες που για χρόνια βρίσκονταν βαθιά χωμένες σε κρύπτες, βήματα απαραίτητα για να χωρέσει σε λέξεις τελικά η ίδια η επιθυμία για ζωή.

Ο πρόλογος της Κατερίνας Μάτσα συμπυκνώνει με μεγάλη ευκρίνεια τα όσα αποκομίζει κανείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο:
"Σε αυτές τις ανθρώπινες υπάρξεις, χωρίς όρους ύπαρξης, που βιώνουν με απέραντη οδύνη το κενό μέσα τους και την απουσία κάθε νοήματος στη ζωή τους, η Ρόδη Καγγελάρη αγωνίζεται να τους εμφυσήσει την επιθυμία της θεραπείας απεξάρτησης και την πίστη στην ικανότητά τους να τα καταφέρουν. Μέσα από τη σταθερή της παρουσία, την αφοσίωσή της, τον λόγο της, κινητοποιεί αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα, τα καθηλωμένα στο παρελθόν και τα τραύματά τους και τα στρέφει προς το μέλλον. Βασικός στόχος, που η αναγκαιότητά του αναδεικνύεται σε όλες τις σελίδες του εξαιρετικού αυτού βιβλίου, είναι να μπορέσει αυτό το άτομο να εκφραστεί με τον δικό του λόγο, να βγει από το βασίλειο της ανάγκης, όπου το κρατά δέσμιο η εξάρτησή του. Να εκφράσει, με τη βοήθεια της γλώσσας, την ψυχική του οδύνη, που μέχρι τώρα παρέμενε άρρητη. Ο λόγος του, που στην αρχή εκφέρεται με τόση δυσκολία, αποσπα-σματικός, ίσως ασύνταχτος, γεμάτος χάσματα και παλινωδίες, θα αποκτήσει σιγά-σιγά νόημα. Ο λόγος αυτός εμπεριέχει μηνύματα κωδικοποιημένα, που, πολλές φορές, έχουν τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν των προγόνων του, σε καλά φυλαγμένα μυστικά της οικογένειας. Η αποκωδικοποίησή τους απαιτεί και προϋποθέτει τη γνώση της Ψυχανάλυσης, της Διαλεκτικής, της Θεραπευτικής Κλινικής και κυρίως τον σεβασμό στο πρόσωπο που πάσχει, την αγάπη."

Ως Γαρδένια, θεωρούμε ότι ο αγώνας για μια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση στο ύψος των αναγκών μας δεν μπορεί να είναι συγκυριακός. Αντίθετα, πρέπει να είναι αδιάσπαστο κομμάτι κάθε εγχειρήματος που μιλάει στο όνομα της πανανθρώπινης χειραφέτησης. Τίποτα λοιπόν δεν τελείωσε με την ψήφιση του νομοσχεδίου Βαρτζόπουλου, και θέλουμε αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί και να μπολιάσει μέσα στη γειτονιά του Ζωγράφου. Βιβλία όπως αυτό της Ρόδης μας δίνουν απαραίτητα θεωρητικά εργαλεία αλλά και τις εμπειρίες που χρειάζονται τέτοιοι αγώνες για να πετύχουν.

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Μαρτίου 15h