τι; : εκδήλωση θεματική : διεθνή από :

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 στις 18.00

Εκδήλωση - συζήτηση για την εμπόλεμη κατάσταση & τις εξελίξεις στο Κονγκό

post image

Εκδήλωση - συζήτηση για την εμπόλεμη κατάσταση & τις εξελίξεις στο Κονγκό

Κυριακή 9/3, 18:00, στην Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 (Ναυάρχου Νοταρά 26, Εξάρχεια)

Διάρθρωση εκδήλωσης:

18:00 - 18:40, ιστορική αναδρομή του πολέμου από το 1997 έως σήμερα

18:40 - 19:00, ερωτήσεις

19:00 - 20:00,Κατανοώντας το Κονγκό: η εκμετάλλευση εργασίας στα ορυχεία και αλλού, η καταπίεση των γυναικών & αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον - τοποθετήσεις από μέλη της κονγολέζικης κοινότητας της Νοταρά 26

20:00 - 11:00 live μουσική & κονγκολεζικη κουζίνα

*Όλα τα έσοδα θα σταλούν σε οικογένειες στο Κονγκό

Κείμενο της συνέλευσης:

Προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Σχετικά με την κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Προς τους φίλους και συντρόφους μας που μένουν στην Ελλάδα και δεν ακούνε για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) στα δικά τους μέσα ενημέρωσης.

Φεβρουάριος 2025, Κονγκολέζοι κάτοικοι της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

1. Σύντομη ιστορική επισκόπηση

Η κατάσταση μεταξύ της ΛΔΚ και της Ρουάντα είναι σήμερα πολύ τεταμένη. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πρέπει να πάμε πίσω στο 1997, όταν ο Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά ανέβηκε στην εξουσία. Η άφιξή του στην εξουσία επέτρεψε την αποχώρηση του πρώην προέδρου Μομπούτου, ο οποίος θεωρούνταν ο «ισχυρός άνδρας της Αφρικής», αλλά λογω ασθένειας είχε αποδυναμωθεί. Ο Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά λοιπόν εκδίωξε και αντικατέστησε τον Μομπούτου, με την υποστήριξη του στρατού της Ρουάντα υπό την ηγεσία του Πολ Καγκαμέ, του λεγόμενου «αιμοσταγούς».

Ανατρέποντας τον Μομπούτου, ο Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Διοίκησε την χώρα χέρι-χέρι με τον Καγκαμέ, ο οποίος τον είχε υποστηρίξει. Όμως, το 1999 και το 2000, ο Καμπιλά ζήτησε από τους Ρουαντέζους να εγκαταλείψουν τη ΛΔΚ. Ο καιρός των ευχαριστιών είχε τελειώσει και ο Καμπιλά ήθελε να διοικήσει μόνος του τη ΛΔΚ. Οι Ρουαντέζοι αρνήθηκαν. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, κατάφεραν να παραμείνουν. Ο Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά δολοφονήθηκε το 2001, στο γραφείο του, από άγνωστους δράστες. Το εθνικιστικό του πνεύμα και η επιθυμία του να αποστασιοποιηθεί από τους Ρουαντέζους δεν άρεσαν στη Δύση.

Το 2001, ήταν ένας νεαρός άνδρας 29 ετών, που παρίστανε τον γιο του Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της χώρας. Το όνομά του ήταν Ιππολύτης Καναμπέ, αλλά αυτοαποκαλούνταν Ζοζέφ Καμπιλά. Οι συνέπειες της άφιξης του Ζοζέφ Καμπιλά στην εξουσία είναι καταστροφικές για τον λαό του Κονγκό. Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί της Ρουάντα είναι ελεύθεροι να εγκατασταθούν στο Κονγκό και να ενταχθούν στην αστυνομία και τον στρατό του Κονγκό. Διεισδύοντας σε αυτά τα όργανα, προσπαθούν σταδιακά να ελέγξουν τη χώρα και να λεηλατήσουν τον πλούτο της.

Το 2013 υπεγράφη μια τρομερή συμφωνία μεταξύ του Ζοζέφ Καμπιλά και του Πολ Καγκαμέ, του προέδρου της Ρουάντα. Η συμφωνία καταργεί όλα τα εμπόδια στην ανάμειξη των στρατών, πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιώτες της Ρουάντα γίνονται πράκτορες στο Κονγκό. Ορισμένοι πρώην στρατιώτες του Κονγκό δολοφονήθηκαν. Αυτό συνέβαλε στην αποδυνάμωση του στρατού του Κονγκό.

Μετά από δύο θητείες στην εξουσία και την αποτυχία να αλλάξει το σύνταγμα προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά, ο Ζοζέφ Καμπιλά έχασε τις εκλογές του 2018 και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φελίξ Τσισεκεντί ανέλαβε τα ηνία της κυβέρνησης. Ο Φελίξ Τσισεκεντί είναι γνωστός ως γιος του Ετιέν Τσισεκεντί, ένθερμου αντιπάλου του Ζοζέφ Καμπιλά. Με την άφιξη στην εξουσία αυτού του νέου προέδρου, οι συμφωνίες που είχε υπογράψει ο Ζοζέφ Καμπιλά με τη Ρουάντα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση και θεωρήθηκαν αθέμιτες. Ως αποτέλεσμα, δεν εφαρμόζονται πλέον ούτε γίνονται σεβαστές.

Εκτός από τη στρατιωτική διάσταση αυτών των συμφωνιών, υπήρχε επίσης το ζήτημα της λεηλασίας των πόρων του Κονγκό από τη Ρουάντα. Τα ορυκτά του Κονγκό είναι παγκόσμιας σημασίας και αποτελούν το αντικείμενο του πόθου των μεγάλων δυτικών δυνάμεων: κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Γερμανίας. Χρησιμοποιούν τη Ρουάντα για να λεηλατήσουν τους πόρους του Κονγκό χωρίς να χρειάζεται να συνάψουν συμφωνίες με την κυβέρνηση της ΛΔΚ. Αυτά τα ορυκτά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή smartphones και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι η αιτία όλων των δολοφονιών στη ΛΔΚ.

2. Η τρέχουσα κατάσταση

Από το 1997 έως σήμερα, η επιθετικότητα της Ρουάντα στη ΛΔΚ έχει προκαλέσει το θάνατο 25 έως 30 εκατομμυρίων ανθρώπων στα ανατολικά της χώρας. Η ΕΕ γνωρίζει τι συμβαίνει στο Κονγκό, αλλά σιωπά επειδή επωφελείται από τη σύγκρουση. Εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για την υποστήριξη του Πολ Καγκαμέ, γνωστού ως «αιμοσταγούς» στη ΛΔΚ, ώστε να μπορούν να λεηλατηθούν οι ορυκτοί πόροι του Κονγκό. Οι στρατιώτες της Ρουάντα σπέρνουν τον τρόμο σκοτώνοντας Κονγκολέζους και βιάζοντας γυναίκες, μερικές φορές ακόμη και παιδιά. Ο λαός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό υποφέρει, αλλά η Δύση δεν κάνει τίποτα γι' αυτό, επειδή δεν είναι προς όφελός της. Η MONUC (Αποστολή Σταθεροποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) είχε δημοσιεύσει απτές αποδείξεις για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι στρατιώτες της Ρουάντα στο Κονγκό: σφαγές, λεηλασίες, κλοπές ορυκτών κ.λπ. Ωστόσο, ο στρατός της Ρουάντα συνεχίζει να προμηθεύεται όπλα από δυτικές χώρες. Κανείς δεν έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Στην Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι σφαγές έλαβαν χώρα πριν από σχεδόν 30 χρόνια και κανείς δεν μιλάει γι' αυτές. Είναι οι αφρικανικές ζωές λιγότερο πολύτιμες;

Εδώ και αρκετές ημέρες, στη Γκόμα, στο Βόρειο Κίβου, μια επαρχία στα βορειοανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν τη σφαγή περισσότερων από 3.000 ανθρώπων. Στους δρόμους της Γκόμα αφέθηκαν πτώματα σε αποσύνθεση, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες. Τίποτα δεν λέγεται. Γυναίκες βιάζονται και κανείς δεν λέει κουβέντα. Πιστεύουμε ότι ο Πολ Καγκαμέ είναι ένας πραγματικά αιμοδιψής εγκληματίας και ψεύτης. Πρέπει να διωχθεί για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Ο λαός του Κονγκό σφαγιάζεται, γυναίκες και παιδιά βιάζονται για τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές, τις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αυτή η σύγκρουση αφορά και εσάς. Τα iPhone κατασκευάζονται με το αίμα του λαού του Κονγκό. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους λεηλατούνται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 150 τόνοι κολτάνου λεηλατούνται κάθε μήνα και πωλούνται στις διεθνείς αγορές.

Ήρθε η ώρα να κινητοποιηθούμε.

Συνέλευση Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1634373/