τι; : μικροφωνική θεματική : από :

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025 στις 12.00

Μικροφωνική ενόψει του δικαστηρίου της κατάληψης της Νομικής για την Παλαιστίνη

Καλούμε την Τρίτη, 25/2, στις 12:00 σε μικροφωνική συγκέντρωση στη Φιλοσοφική εν όψει της δίκης των 28 από την κατάληψη της νομικής για την Παλαιστίνη.

Το κείμενο της συνέλευσης:

Αναφορικά με την κατάληψη της Νομικής σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη τον Μάιο του 2024 & τη δίκη στις 13 Μαρτίου 2025.

"Ο μόνος τρόπος να αποδώσει κανείς όσο πιστά γίνεται μια έννοια, είναι να επιχειρήσει να διηγηθεί μια ιστορία. Η έννοια του σουμούντ αφορά και περικλείει καθημερινές διαδικασίες και τις αρνήσεις που εκφράζονται μέσα από αυτές. Στο σουμούντ η καθημερινή ζωή δεν κυλά απλά πλάι στην αντίσταση, αλλά τη γεννά και τη συνθέτει, γεννιέται και συντίθεται από αυτήν. Σουμούντ συμβαίνει στις απλές διαδικασίες αναπαραγωγής ενός κινήματος, μέσα από τις επιλογές που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι του αγώνα προκειμένου να επιβιώσουν και να ψυχαγωγηθούν, μέσα από τα μικρά μα αναγκαία σαμποτάζ τους και τον τρόπο που οργανώνουν τις γιορτές τους. Το σομούντ βρίσκεται σε αντιδιαστολή με μια "τακτοποιημένη" αντίληψη περί αμιγούς πολιτικής δράσης και απλώνεται σε όλα όσα έχουν αφαιρεθεί από ή υποτιμηθεί στον κυρίαρχο κινηματικό λόγο, ο οποίος -εμείς λέμε- είναι πολύ δυτικός και πολύ αντρικός, και αξιώνει να ορίσει τι είναι χρήσιμο πολιτικά και τι όχι. Κατ'αυτόν τον τρόπο, το σουμούντ αφορά σε μεγάλο βαθμό την πολιτική δράση (των γυναικών) , όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και σε όλον τον κόσμο." - Ράνα Σουμπαϊρ, Στη Γάζα τολμώ να ονειρεύομαι

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις εξελίξεις της περιόδου

Τόσο η κατάληψη της Νομικής για την Παλαιστίνη, όσο και το δικαστήριο το οποίο ορίστηκε για τις 13/3/25 δεν πρέπει να γίνονται αντιληπτά ως μεμονωμένα περιστατικά αποκομμένα από ένα γενικότερο πλαίσιο πίεσης και αγώνα ενάντια στη στρατηγική του Ισραήλ και της διεθνους κοινότητας, να ισοπεδώσουν τον παλαιστινιακό λαό. Πιο συγκεκριμένα, η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος όξυνσης της γενοκτονίας αλλα και ταυτόχρονα όξυνσης του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Η γενοκτονία συνεχιζόταν σε αμείωτο ρυθμό, οι νεκροί άγγιζαν τότε τους 35.000 Παλαιστίνιους/ες, οι κρατικοί - καπιταλιστικοι θεσμοί των κρατών της Δύσης έρχονταν ολο και πιο κοντά σε αγαστή συνεργασία με την πολεμική βιομηχανία του Ισραήλ και ταυτόχρονα βρισκόμασταν στα σκαριά για την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα, το νοτιότερο σύνορο της Γάζας όπου και βρισκόντουσαν εκτοπισμένοι αλλά και παγιδευμένοι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι-ες. Αντίστοιχα, σε διεθνές επίπεδο, ταξικά και κοινωνικά κινηματα χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των απεργιών, των μαζικών διαδηλώσεων, των συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις -που επιτέλεσαν για άλλη μια φορά τον ρόλο του προστάτη για το διεθνές κεφάλαιο του πολέμου-, των καταλήψεων σε πανεπιστήμια, του σαμποτάζ σε πολεμικό υλικό και του μποϊκοτάζ σε εταιρείες που στήριζαν υλικα τον IDF (ισραηλινός στρατός), συγκρότησαν ένα πλέγμα αντίστασης απέναντι στο οργανωμένο σχέδιο της δύσης, το οποίο μεχρι σήμερα όχι μόνο συναινεί αλλά και ενισχύει τον γενοκτονικό πόλεμο στην Παλαιστίνη.

Στην Ελλάδα, το αντιπολεμικό κίνημα δεν αναπτύχθηκε στην ολότητά του με την ίδια δυναμική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε σε πολλά μητροπολιτικά κέντρα του δυτικού κόσμου. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι μαζικές πορείες του κινήματος αλληλεγγύης στον δρόμο, οι παρεμβάσεις για το παλαιστινιακό σε δημοσιογραφικά κέντρα που συγκαλύπτουν την γενοκτονία και σε εταιρείες που τροφοδοτούν με οποιονδήποτε τροπο τον IDF (Βλ. Παρέμβαση στα γραφεία της ZIM στον Πειραιά και στα McDonald's Συντάγματος) οι οποίες συχνά κατέληγαν σε προσαγωγές και συλλήψεις, οι στοχοποιήσεις & βανδαλισμοί σε Ισραηλινά real estate στο κέντρο της Αθήνας, συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από την πρεσβεία των σιωνιστών την ημέρα της Νάκμπα, οι πορείες γειτονιάς σε μεταναστευτικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας με έντονη συμμετοχή του αραβικού πληθυσμού, μπλόκα εργατ(ρι)ών σε λιμάνια και σιδηροδρόμους της Ελλάδας που θα περνούσε πολεμικό υλικό, όπως και το εργαλείο των φοιτητικών καταλήψεων.

Γιατί στα πανεπιστήμια;

Το πανεπιστήμιο δεν είναι "καθαρός ναός γνώσης" όπως παρουσιάζεται, αλλά ως κρατικός και καπιταλιστικός θεσμός αναπαράγει τις απαιτήσεις του κράτους και του κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, προάγει τα συμφέροντα του έθνους, ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου όπως φαίνεται και από τους τελευταίους νόμους για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την προσπάθεια παντρέματος του εθνικού συμφέροντος με τα προγράμματα σπουδών, με τα ερευνητικά προγράμματα και με την επαγγελματική κατάρτιση προσανατολισμένη στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Στα ερευνητικά προγράμματα η εμπλοκή αστυνομίας, στρατού, μυστικών υπηρεσιών, υπουργείων εθνικής άμυνας και ιδιωτικού κεφαλαίου εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Intracom DEfence (IDE), εταιρεία που αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της επικοινωνίας του ΝΑΤΟϊκού στρατού και την κατασκευή οπλικών συστημάτων. Τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και τα ερευνητικά της προγράμματα (όπως το OCEAN2020, το SMOTANET κ.α.) συνεργάζονται με ελληνικά πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ κ.α. Η IDE, πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Isreal Aerospace Industries (IAI), η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ. Η IAI αποτελεί νευραλγικής σημασίας εταιρεία για την οπλοβιομηχανία του Ισραήλ καθώς εφοδιάζει απευθείας τον ισραηλινό στρατό. Άλλο ένα παράδειγμα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα ANDROMEDA2020, το οποίο εκπονήθηκε στο ΕΜΠ με εμπλεκόμενο μέλος το υπουργείο δημόσιας ασφάλειας του Ισραήλ. Στόχος του ήταν η ανάπτυξη εργαλείων επιτήρησης θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων.

Η συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά συχνά εκφράζεται με εκδηλώσεις, σεμινάρια και συμφωνίες διοικητικού χαρακτήρα. Παράδειγμα είναι η "Ημέρα Σταδιοδρομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες Made in Greece" στο ΕΚΠΑ στην οποία αμεσος συνεργάτης και χορηγός ήταν η εταιρεία πολέμου Lockheed Martin, στο Πάντειο οι εκδηλώσεις του ευθυγραμμισμένου με το ΝΑΤΟ Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων(ΙΔΙΣ) το οποίο ταυτόχρονα υπογράφει συμφωνίες με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως και τα μνημόνια συνεργασίας υποτροφιών μεταξύ της Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ και της πολυεθνικής του πολέμου Lockheed Martin, η οποία θα προμηθεύσει μεταξύ άλλων τα είκοσι F-35 των 3,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Για εμάς ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως το ελληνικό πανεπιστήμιο συμμετέχει στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στον πόλεμο αυτό μόνο ως τέτοιο έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Γιατί κατάληψη;

Η κατάληψη, ήδη πριν τη μεταπολίτευση, αποτέλεσε στον ελλαδικό χώρο ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία διεκδίκησης των από τα κάτω. Μέσω καταλήψεων, κινητοποιήσεων και συγκρούσεων στους πανεπιστημιακούς χώρους, τα πανεπιστήμια έγιναν ένα προνομιακό πεδίο σε κοινωνικοποίηση, πολιτικοποίηση, οργάνωση και αντίσταση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Το ελληνικό κράτος μέσα στα πλαίσια του θεσμού του κατάλαβε πως δεν είναι παντοδύναμο. Η εξουσία του ανέκαθεν απειλούταν και εν τέλει μέχρι σήμερα αμφισβητείται από τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις που δημιουργήθηκαν και ζυμώθηκαν εντός των πανεπιστημίων. Η αποστείρωση, η εντατικοποίηση, η καταστολή και η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποσκοπούν στην αλλαγή αυτού του δεδομένου και στη μετατροπή του πανεπιστημίου σε επιχείρηση παραγωγής πειθαρχημένου εργατικού δυναμικού.

Απο πλευράς μας επιλέγοντας την πλευρά του πανεπιστημίου για την οποία ακόμη παλεύουμε -εκείνη των διεκδικήσεων-, και συνδέοντάς το με το αντιπολεμικό κίνημα που αναδείχθηκε εκείνες τις μέρες ανά τον κόσμο, καταλάβαμε το βράδυ της 13ης Μαϊου τη Νομική Σχολή Αθηνών σε μια προσπάθεια να εδαφικοποιήσουμε τους αγώνες ενάντια στη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, να φέρουμε την κοινωνία, την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα προ κάποιων αποφάσεων και να επανανοηματοδοτήσουμε έτσι το πανεπιστήμιο στα μέτρα των αναγκών μας κόντρα σε μια κατασταλτική προσπάθεια χρόνων που πίστευε πως είχε κερδίσει.

Η αντίδραση της διοίκησης του πανεπιστημίου, η εκκένωση, η κατασταλτική επιχείρηση των επόμενων ημερών & οι απελάσεις των διεθνιστών συντροφιών

Μια τέτοια δράση ήταν σαφές πως θα έθιγε όχι μόνο τον εγωισμό της φαινομενικής παντοδυναμίας του κράτους, αλλά και εκείνο το κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας που είτε απο πολιτική συμφωνία, είτε από πολιτικό και οικονομικό συμφέρον επιθυμεί την εισβολή της βιομηχανίας του πολέμου στα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο κιόλας πρωί, ο τότε κοσμήτορας της Νομικής Λινός - Αλέξανδρος Σισιλιάνος και ο εν ενεργεία κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών επιστημών, Νικόλαος Ηρειώτης, έκαναν μηνυτήρια αναφορά στη ΓΑΔΑ με θέμα την κατάληψη του κτηρίου, ζητώντας ταυτόχρονα την παρέμβαση της αστυνομίας για τη βίαιη λήξη της κατάληψης.

Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης με τη συμμετοχή ΟΠΚΕ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ και δεκάδων ασφαλιτών. Κατά τη διάρκεια της εισβολής της αστυνομίας και ενώ φοιτήτ(ρι)ες και αλληλέγγυα άτομα που βρισκόντουσαν σε εσωτερικό χώρο προσπαθούσαν να αντισταθούν στις δυνάμεις καταστολής που εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο, η αστυνομία δημιούργησε κλοιό γύρω από το πανεπιστήμιο απωθώντας φοιτητ(ρι)ες και καθηγητ(ρι)ες που εναντιώνονταν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης και κατ'επέκταση στη συγκάλυψη της συμμετοχής του πανεπιστημίου στη γενοκτονία. 28 άτομα που συνελήφθησαν στον εσωτερικό χώρο της νομικής, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και κρατήθηκαν μέχρι την επόμενη μέρα με τις κατηγορίες να είναι: παρακώλυση δημόσιας υπηρεσίας, φθορά, οπλοκατοχή, νόμος περί βεγγαλικών και απείθεια. Τα ΜΜΕ ανέλαβαν για άλλη μια φορά την ανάδειξη της αστυνομικής επιχείρησης ως ένα χολιγουντιανό θέαμα και τη συγκάλυψη της αιματηρής συμμετοχής του ελληνικού κράτους και πανεπιστημίου στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ταυτόχρονα με την επιχείρηση, η ΓΑΔΑ άδραξε την ευκαιρία να εισβάλει και στο κατειλημμένο Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής στον προαύλιο χώρο της σχολής από όπου και έκλεψε πολιτικό υλικό και εξοπλισμούς. Προς κακή τους τύχη, η εισβολή αυτή δεν ήταν αρκετή ώστε να μην ξανα-οικειοποιηθεί ο κόσμος το κυλικείο, παρά τις μάταιες προσπάθειες των ΜΜΕ και της αστυνομίας να το παρουσιάσουν ως εκκενωμένο.

Το κατασταλτικό πογκρόμ δε σταμάτησε εκεί. Μετά τη λήξη της αυτόφωρης διαδικασίας, μια ημέρα μετά τη σύλληψη των 28 και ενώ η δίκη αναβλήθηκε για μελλοντικό χρόνο, οι αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων 9 απο τα 28 συντρόφια. Το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Αγγλίας, έσπευσαν να δώσουν το πράσινο φως για την απέλαση των 9 διεθνιστών αλληλέγγυων που συνελήφθησαν στη νομική, με την κατηγορία του status "επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους". Οι 9 αφού απήχθησαν, οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, μια φυλακή - κολαστήριο για δεκάδες χιλιάδες μεταναστ(ρι)ών, όπου και κρατήθηκαν υπό άθλιες συνθήκες για δύο εβδομάδες. Γνωρίζουμε σαφώς πως πίσω από το status με το οποίο βάπτισαν τους 9, βρίσκεται στην πραγματικότητα ένα οργανωμένο και τιμωρητικό σχέδιο οικονομικής, ψυχικής και φυσικής εξόντωσης όσων αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας του παλαιστινιακού λαού. Οι υποθέσεις των απελάσεων είναι ακόμα ανοιχτές και τα διοικητικά δικαστήρια των 9 είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2025.

Η απελπισμένη προσπάθεια να πνιγεί το κίνημα αλληλεγγύης στα πανεπιστήμια, έφτασε να εκφράζεται ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη που τότε βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη, μια καθόλου τυχαία σημειολογικά κίνηση -αφού στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ-, δηλώνοντας την ικανοποίηση του για την καταστολή της κατάληψης της νομικής για την Παλαιστίνη, καθώς όπως παραδέχθηκε θα ακολουθούσαν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις σε άλλα πανεπιστήμια.

Αποτελέσματα: Είμαστε ακόμα εδώ

Ως συνέλευση "Φοιτητές, φοιτήτριες, φοιτητά με την Παλαιστίνη" παρόλη την εκκένωση της κατάληψης και των κατασταλτικών μεθοδεύσεων του κράτους τις επόμενες ημερες, συνεχίσαμε να υπάρχουμε σε πανεπιστήμια στην Αθήνα και να δρούμε ενάντια στη συνεργασία των ελληνικών ιδρυμάτων με το Ισραήλ. Διακόψαμε μαζί με άλλες συνελεύσεις την ομιλία του πρύτανη Χατζηγεωργίου στην πολεμοκίνητη φιέστα της "Βραδιάς του Ερευνητή" στο ΕΜΠ, παρεμβήκαμε στο φεστιβάλ - ξέπλυμα "WeAreUoA" στα προπύλαια, στοχοποιήσαμε καθηγητ(ρι)ές και διοικήσεις, οπως στην περίπτωση της σιωνίστριας Βάνας Νικολαΐδου και του τμήματος φιλοσοφίας ΕΚΠΑ που ανοίγουν την πόρτα για τη σιωνιστική ρητορική στα πανεπιστήμια, κατεβήκαμε στον δρόμο μαζί με άλλες συνελεύσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση.

Τι δικάζεται στην πραγματικότητα στις 13 Μαρτίου 2025;

Η ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί το δικαστήριο των 28, δεν είναι απλώς η μέρα που μεμονωμένα θα δικαστεί η κατάληψη της νομικής. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε αυτή τη δίκη, όπως και κάθε άλλη, στο πλαίσιο καταστολής από το οποίο προέκυψε. Η δικαστική εξουσία, είναι κομμάτι της κατασταλτικής επιχείρησης που κινητοποιήθηκε με τέτοια ένταση εκείνες τις μέρες και έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια της διοίκησης του πανεπιστημίου, της αστυνομίας, της κυβέρνησης, του υπουργείου εξωτερικών και των πρεσβειών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, του ελληνικού κράτους και κεφαλαίου συνολικά να αποδυναμώσουν όσους/ες/α αντιστέκονται στην κανονικοποίηση του πολέμου. Υπό το πρίσμα αυτό, την ημέρα της δίκης οφείλουμε να δώσουμε μια μαζική απάντηση με την παρουσία μας σε αυτό το κατασταλτικό πλέγμα και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στα συλληφθέντα. Ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα των συνθηκών του συνεχιζόμενου πολέμου στην Παλαιστίνη, της εύθραυστης ανακωχής και των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων που εξελίσσονται στη Δυτική Όχθη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι ο παλαιστινιακός λαός να είναι ελεύθερος.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Ευελπίδων, Πέμπτη 13/3, στις 09:00, κτήριο 2. Η δίκη έχει το νούμερο 6, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 28 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ 9 ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Φοιτητές, φοιτήτριες, φοιτητά με την Παλαιστίνη

email επικοινωνίας: studexentswpalexestineatexhgr@systexemli.org

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1634229/