Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025 στις 19.00
Ανοιχτό κάλεσμα Ομάδας Πολυσυντροφικότητας
✨ Ανοιχτό κάλεσμα της Ομάδας αυτομόρφωσης περί Πολυσυντροφικότητας ✨
Το κάλεσμα είναι ανοιχτό για όλα τα ατομάκια που έχουν όρεξη,
είτε πολυσυντροφικά,
είτε ενδιαφέρονται απλά να συζητήσουν,
είτε μονογαμικά που θέλουν να εξερευνήσουν εργαλεία για τις συνυπάρξεις τους.
Κάποια μόνο ζητήματα που ανοίγουν με τη συζήτηση αυτή: κτητικότητα, όρια, συναίνεση, ιεραρχία μέσα στις σχέσεις, ζήλεια, ανοιχτές οικογένειες, ιστορικές αναδρομές στη μονογαμία και μή ανά τους αιώνες κ.α.
Η ομάδα αυτομόρφωσης περί πολυσυντροφικότητας αποτελεί μια νεοσύστατη ομάδα αυτομόρφωσης με αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και δραστηριοποίηση στο χώρο του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο απ'τον Οκτώβρη/Νοέμβρη του 2024.
Τί είναι η πολυσυντροφικότητα? Μια βάση αυτής αποτελεί η ιδέα πως το σώμα, η νόηση, οι πράξεις και γενικότερα η ύπαρξη μιας ατομικότητας, δεν ανήκει σε κανένα. Η ελευθερία που διέπει τις "κινήσεις" μας, είναι που σχηματίζει και ανασχηματίζει διαρκώς τον "χορό" των μεταξύ μας συνδέσεων. Πολυσυντροφικότητα* είναι η ελευθερία της επιλογής των τρόπων που νιώθουμε άνετα να συνδεθούμε με τα άτομα γύρω μας, μακριά από προκαθορισμένα πρότυπα και καταπιεστικές προσδοκίες. Είναι η ειλικρίνεια, τόσο με τα εαυτά μας, όσο και με τα άτομα γύρω μας, με την παράλληλη ανοιχτή επικοινωνία, φροντίδα και αυτονομία. Η δέσμευση να μοντάρουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, με τον τρόπο που είναι πιο εγγενώς ειλικρινής για΄μας.
Η πολυσυντροφικότητα είναι άμεσα συνδεόμενη με το φεμινισμό, επικρίνοντας την πατριαρχία και την ανισότητα εξουσίας στις σχέσεις. Το κουήρ και η πολυσυντροφικότητα αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτό, καθώς επιδιώκουν την απελευθέρωση από τις παραδοσιακές πατριαρχικές επιβολές και την προώθηση ισοδύναμων και αμοιβαία υποστηριζόμενων σχέσεων.
Προσφέρεται, δηλαδή, ένας χώρος που δεν περιορίζεται από τις παραδοσιακές νόρμες και μπορεί να περιλάβει συναισθηματικά, σεξουαλικά, πλατωνικά και εν γένει συντροφικά δίκτυα που σέβονται την ποικιλομορφία της ταυτότητας και της έκφρασης κάθε ατομικότητας.
Στον τόπο που υπάρχουμε, οι συζητήσεις περί polyamory είναι περιορισμένες, ώστε πολύ συχνά να εξασκείται με ιεραρχικά κατάλοιπα.
Το πολυάμορυ αμφισβητεί τις ίδιες δομές που θεωρούν τη μονογαμία και τις δυαδικές σχέσεις ως "κανονικό" τρόπο ύπαρξης. Οι παραδοσιακές σχέσεις, ιδιαίτερα η μονογαμία, συχνά συνδέονται με ιεραρχικές δομές εξουσίας, όπου οι ρόλοι και οι προσδοκίες είναι προκαθορισμένοι. Η πολυσυντροφικότητα αμφισβητεί αυτές τις ιεραρχικές δυναμικές, προωθώντας την ιδέα της συναίνεσης, της ισότητας και της διαφάνειας στις σχέσεις. Τα άτομα επιδιώκουν να δημιουργήσουν σχέσεις που βασίζονται στη συνεννόηση και την ειλικρίνεια, χωρίς την άτυπη εξουσία που μπορεί να συνδέεται με την αποκλειστικότητα.
Κάποιοι απ'τους στόχους της ομάδας είναι η κατάρριψη των ετεροκανονικών πατριαρχικών σκεπτικών στις συνυπάρξεις μας, τόσο τις διαπροσωπικές, όσο και τις συλλογικές, αλλά και η δημιουργία κοινότητας. Είναι μείζονος σημασίας η αναγνώριση των σύγχρονων και συνάμα απ'αρχαιοτάτων χρόνων προβληματικών πρακτικών που εργαλειοποιούν την ανθρώπινη ύπαρξη και συνύπαρξη και την καθιστούν προϊόν προς εκμετάλλευση. Με υπενθύμιση και εμβάθυνση στο ιστορικό υπόβαθρο που συνετέλεσε στις σημερινές δομές και παράλληλη ανατροπή των εξουσιαστικών καταλοίπων στις διεργασίες της ατομικής και συλλογικής σκέψης, αποτελεί επιθυμία η επικοινώνηση των σκεπτικών που στολίζουν την χρωματική παλέττα της πολυσυντροφικότητας.
Έχουμε την ανάγκη να μορφωθούμε, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και να κατανοήσουμε ιδέες και πρακτικές του φάσματος του πολυάμορυ, ώστε να αναγνωρίσουμε πολλαπλές μορφές καταπίεσης και να τις καταρρίψουμε. Επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένα σέιφ σπέις για όλα τα άτομα που επιθυμούν να αναζητήσουν τις αρχές του πολυάμορυ, χωρίς απαραίτητα να το εξασκούν. Οι αρχές της πολυσυντροφικότητας μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε λογής διάδραση, αλλά και να λειτουργήσουν ως προσωπικό εργαλείο για διερεύνηση ορίων και επιθυμιών.
Ως ασφαλή χώρο ορίζουμε,εκτός του φυσικού χώρου, το χώρο που δημιουργούμε μεταξύ μας μέσω των αλληλεπιδράσεών μας. Σε αυτό το χώρο ενισχύεται η ελεύθερη έκφραση απόψεων χωρίς κακοποιητικό λόγο, όπου κάθε ατομικότητα μπορεί να εκφραστεί με ασφάλεια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και ζύμωση γύρω από κάθε επικοινώνηση. Προάγουμε την αυτομόρφωση και συνδιαμόρφωση. Ταυτόχρονα, δεν ανεχόμαστε καμία προβληματική (φασιστική, κουηρφοβική, τρανσφοβική, ableist κ.λ.π) συμπεριφορά.
*Η πολυσυντροφικότητα δεν σχετίζεται με την πολυγαμία, η οποία χαρακτηρίζεται από τον πατριαρχικό θεσμό του γάμου, εξουσιαστικές νοοτροπίες και φέρει πολιτισμικά και θρησκευτικά κίνητρα. Ακόμη, δεν ταυτίζεται με τον όρο 'ελεύθερη σχέση', πρακτική που λειτουργεί καταπιεστικά ως προς την ελευθερία του ατόμου.
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Ιανουαρίου 16h