τι; : συνέλευση θεματική : από :

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στις 19.00

Ανοιχτή φοιτητική συνέλευση αλληλεγγύης στη παλαιστινιακή Αντίσταση

Είμαστε φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά σχολών της Θεσσαλονίκης και είμαστε ενάντια στη λειτουργία των δυτικών πανεπιστημίων όσο υπάρχουν για να βομβαρδίζονται αυτά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, όσο αποτελούν πολύπλευρο σύμμαχο της σιωνιστικής αποικιοκρατικής οντότητας Ισραήλ.

Η 7η Οκτώβρη 2023, η επαναστατική έκρηξη για μια ζωή χωρίς αλυσίδες και καταπίεση, η προσγείωση στη γη που ο αποικιοκράτης λεηλάτησε, επανέφερε σε όλο το κόσμο προλεταριακή και διεθνιστική στήριξη προς τον μαχόμενο αδούλωτο παλαιστινιακό λαό. Αντιλαμβανόμενοι/ες/α τη σιωπή ως συνενοχή, αναγνωρίζουμε το καθήκον μας να μην σταματήσουμε να μιλάμε και να δρούμε κατά του γενοκτονικού πόλεμου που διεξάγει το κράτος - δολοφόνος ισραήλ με τα σκήπτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Δύσης.

Από τις απαρχές της Νάκμπα, ακαδημαϊκά ιδρύματα (το Εβραϊκο Πανεπιστήμιο, το Technion και το Ινστιτούτο Βάιζμαν) έχουν παίξει κομβικό ρόλο στη ανάπτυξη οπλικών συστημάτων για την εκδίωξη των παλαιστινίων και την επιβολή του καθεστώτος κατοχής. Στο σήμερα, ακαδημαϊκές συμφωνίες με ιδρύματα του Ισραήλ υπάρχουν σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ενδεικτικά για τη Θεσσαλονίκη:

- το ΑΠΘ διατηρεί συμφωνίες ακαδημαϊκής συνεργασίας με τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ, τo Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν (Ben-Gourion University of the Negev) και την Ακαδημία Τεχνών και Σχεδίου Μπεζαλέλ (Bezalel Academy of Arts and Design), ενώ ερευνητές του ΑΠΘ συνεργάζονται ήδη με Ισραηλινούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, λόγου χάρη, ανέπτυξε το στρατιωτικό δόγμα (Dahiya), το οποίο προβλέπει γενικευμένη καταστροφή κατοικημένων περιοχών και τη χρήση δυσανάλογα μεγάλης στρατιωτικής ισχύος. Το ίδιο ίδρυμα πρωτοστατεί με δικά του κεφάλαια σε εκστρατείες προπαγάνδας και πολιτικής δράσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη διεθνή εκστρατεία που είχε οργανώσει το 2016 εναντίον της πρωτοβουλίας BDS για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα διασύνδεσης BGN Technologies, το οποίο μεταξύ άλλων αναπτύσσει μη επανδρωμένα οχήματα και ρομπότ για στρατιωτική χρήση. Επίσης από το 2013 το πανεπιστήμιο φιλοξενεί τη Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων του IDF.

Το Bezalel Academy of Arts and Design, το οποίο τους τελευταίους μήνες υπερηφανεύεται ότι σχεδιάζει και ράβει τις στολές των εφέδρων που επιχειρούν εναντίον της Γάζας.

- Στο ΔΙΠΑΕ / ΠΑΜΑΚ , με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεδρίαση «DefencEduNet» στις αρχές του Ιουλίου του '24, για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας με τη συμμετοχή του Thess Intec SA (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη), το οποίο χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από ισραηλινά funds. Το ThessINTEC έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πάρκο Gav-Yam Negev, που δημιουργήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Innovation BaseCamp στο Μπερ Σεβά, στην έρημο Νεγκέβ. Πρόκειται για την περιοχή όπου σταδιακά μεταφέρονται τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του ισραηλινού στρατού, μεταξύ των οποίων και η περίφημη Unit 8200, πρώην στελέχη της οποίας δημιούργησαν εφαρμογές παρακολούθησης όπως το Pegasus και το Predator.

Μιλώντας πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της BaseCamp, Uzy Zwebner, αφού αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του ισραηλινού στρατού και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στο πάρκο Gav-Yam Negev, εξήγησε τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στη συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με αυτό τον τρόπο το ThessINTEC αναμένεται να αποτελέσει κομβικό σύνδεσμο ανάμεσα σε Ελληνες ερευνητές και εταιρείες ή ιδρύματα που ουσιαστικά λειτουργούν είτε κατ' εντολή είτε σαν βιτρίνα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. (Εφ.συν)

Ενάντια στη διείσδυση φιλοσιωνιστικών, οριενταλιστικών και ρεφορμιστικών τάσεων στους αγώνες μας, καλούμε σε συνέλευση τη Τετάρτη 30/10 ΣΘΕ για να :

-Συζητήσουμε αναλυτικότερα τις σχέσεις των σχολών μας με τη πολεμική βιομηχανία.

-Οργανώσουμε δράσεις και παρεμβάσεις εντός των σχολών υπέρ της παλαιστινιακής αντίστασης και ενάντια στη συνεργασία ελλ. πανεπιστημίων με τα σιωνιστικά συμφέροντα.

-Οργανώσουμε την παρουσία μας στον δρομο ως σώμα φοιτητών-τριών υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

ΜΕ ΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΩΣ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, Ε.Ε. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Φοιτητική συνέλευση αλληλεγγύης στη παλαιστινιακή Αντίσταση

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Οκτωβρίου 19h