τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 στις 19.30

Εκδήλωση: Αστυνομική βία & καταστολή. Τα δικαιώματα στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου πλησιάζουν ολοένα και πιο απειλητικά στην γειτονιά μας, ένα χρόνο μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου εναντίον του λαού της Παλαιστίνης, με τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή, βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ αποφασισμένη να ανταπεξέλθει στις νέες αυτές γεωστρατηγικές «προσκλήσεις», όπου σε συνδυασμό με την όξυνση του κοινωνικού ζητήματος (ακρίβεια, δυσκολία στην εύρεση κατοικίας κλπ), οδηγούν στην περαιτέρω αυταρχική θωράκιση του συστήματος στερώντας βασικά κεκτημένα δικαιώματα όπως η ελευθερία έκφρασης, το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση αν είσαι μετανάστης/τρια, ο συνδικαλισμός, η απεργία, οι διαδηλώσεις.

Έτσι, είδαμε το προηγούμενο διάστημα την άγρια καταστολή στην βραδιά του ερευνητή στην φιέστα που διοργάνωσε το ΕΜΠ όπου είχαμε 11 συλλήψεις ερευνητών/τριών, είδαμε τον θάνατο ενός μετανάστη στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, είδαμε τις συνδικαλιστικές-πολιτικές διώξεις εργαζομένων τόσο στο δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα με τρανταχτό παράδειγμα την περίπτωση του Δ. Αντωνίου, είδαμε την δίωξη 5 κατηγορούμενων για συμμετοχή τους στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και στην περιοχή μας, πριν λίγες μέρες είχαμε την προσπάθεια αστυνομικού εκφοβισμού κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, που διοργάνωσε η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας,όπου αστυνομικοί της ΟΠΚΕ έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν στιγμιαίες αποτυπώσεις αλλά κάθε άλλο, αποτελούν κομμάτια ενός ευρύτερου μωσαϊκού αλλαγών όπου μέσα στον ορυμαγδό νομοθετικών εξελίξεων και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στην πολιτική, κοινωνική και υλική ζωή του λαού, έρχονται και οι επικείμενες νέες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, που πρόκειται να αποτελέσουν μια ιστορική, εφ' όλης της ύλης, σκληρά ταξική οπισθοδρόμηση. Η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με το πάγιο φιλελεύθερο αφήγημα περί εγωιστικής, κακής, δυνάμει αντικοινωνικής «φύσης» του ανθρώπου η οποία πρέπει να παταχθεί.

Από μεριάς μας, θεωρούμε ανέκαθεν βασική πτυχή των συζητήσεων μας την προσπάθεια περιγραφής τρόπων αντίστασης προτάσσοντας την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη δίπλα στους ανθρώπους που θέλουν να αγωνιστούν. Με πολύμορφες δράσεις, συζητήσεις, παρεμβάσεις, απεργιακές περιφρουρήσεις κλπ θεωρούμε ότι μπορούμε να

ενδυναμώσουμε και να διευρύνουμε τις αγωνιστικές τάσεις ενός κόσμου. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τον στρατηγικό χαρακτήρα σκλήρυνσης των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους και θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τον συγκεκριμένο δρόμο, μπορούμε να γίνουμε αποτελεσματικοί.

Σας περιμένουμε να συζητήσουμε για όλα τα παραπάνω στην εκδήλωση μας στον χώρο της Εργατικής Λέσχης την Παρασκευή 25/10 στις 7.30 μμ.

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…