τι; : προβολή θεματική : από :

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στις 20.30

Ο ηθοποιός David Bowie: Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς

Το αφιέρωμά μας στον ηθοποιό Ντεήβιντ Μπόουι αρχίζει με την ταινία "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς", σε σκηνοθεσία του Ναγκίσα Οσίμα (παραγωγής 1983). Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 20.30.

Για τον διοικητή του Ιαπωνικού στρατοπέδου αιχμαλώτων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, λοχαγό Γιονόι, και για τον Άγγλο αιχμάλωτο ανώτερο αξιωματικό Σέλλιερς, η νίκη ή η ήττα των πατρίδων τους δεν είχε σημασία καθώς αποζητούσαν την προσωπική τους λύτρωση στον πόλεμο. Ο εκθαμβωτικά όμορφος Ριουίτσι Σακαμότο κι ο Ντέηβιντ Μπόουι με την ανδρόγυνη, πανσεξουαλική περσόνα του στον κόσμο ενός στρατιωτικού στρατοπέδου όπου κυριαρχούν οι τραχιές ανδροπρεπείς περσόνες, είναι σαν άγγελοι τυραννισμένοι από τούς προσωπικούς τους δαίμονες που συνδέονται βαθύτερα, ανθρώπινα μέσα από τις αναμνήσεις της λιγοψυχίας τους σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους.

Ο σπουδαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Όσιμα που πάντα στηλίτευε τον Ιαπωνικό εθνικισμό και συντηρητισμό εξερευνώντας την καταπίεσή τους στην ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας, εδώ μας μιλάει για τη συντροφικότητα, την κατανόηση και τη συμπόνοια μεταξύ των αντρών ακόμα και μέσα από τον ερωτισμό στον πρωτόγονο κόσμο του στρατοπέδου- ακόμα πιο έντονα όταν δύο άντρες έλκονται από την ομοιότητα των θαμμένων τους εαυτών, σπάζοντας ταμπού και δεδομένους κοινωνικούς ρόλους. Μας μιλάει για τους διαχωρισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στους ανθρώπους και τούς εαυτούς τους, σε καιρούς βίαιους όπου αναγκάζονται να υποδύονται ρόλους απωθώντας τη δική τους αλήθεια. Μόνο που οι καιροί είναι πάντα βίαιοι.

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Οκτωβρίου 20h