τι; : μάθημα θεματική : από :

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στις 20.00

Ανοιχτό μάθημα Δημιουργικής Γραφής

Αυτοπαρουσιαστικό Κείμενο Ομάδας Δημιουργικής Γραφής ΕΚΧ Σχολείο:

Στα πλαίσια της συλλογικοποίησης, της αντιεραρχικής και ελεύθερης διάχυσης της γνώσης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο, συγκροτήθηκε η Ομάδα εργαστηριακών μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής.

Στόχος της ομάδας είναι η διαμόρφωση ενός ασφαλούς πλαισίου ελεύθερου πειραματισμού με την τέχνη της συγγραφής. Μια διαδικασία που συνδιαμορφώνεται και προσαρμόζεται από τα μέλη της ομάδας, η οποία προσανατολίζεται με βάση τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα μας ως προς τις θεματικές, τις τεχνικές και τα αφηγηματικά μέσα. Κάποιες από τις θεματικές με τις οποίες ασχοληθήκαμε πέρυσι ήταν το σενάριο, η πεζογραφία, η ποίηση, το stand up comedy, το παραμύθι, η λογοτεχνία του φανταστικού κ.α. Μέσα από τις συναντήσεις μας επιχειρούμε να κατανοήσουμε, να αμφισβητήσουμε και να επαναδιαπραγματευτούμε διάφορες φόρμες, τεχνικές και "κανόνες". Να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε το προσωπικό μας ύφος και αισθητική το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί. Να μάθουμε να δίνουμε ανατροφοδότηση με σεβασμό στο προσωπικό ύφος και τον δημιουργικό στόχο του κάθε ατόμου, αλλά και να φιλτράρουμε και να διαχειριζόμαστε την ανατροφοδότηση για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των θεμάτων, των ιδεών και των συναισθημάτων μας μέσω της γραφής.

Τα μαθήματα έχουν εργαστηριακή δομή και περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό θεωρίας και ασκήσεων. Οι θεματικές και το πρόγραμμα των μαθημάτων προκύπτουν συλλογικά. Προτείνεται να γίνεται μια συντονιστική συνέλευση κάθε μήνα, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όσα άτομα ενδιαφέρονται. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει συνέλευση κατά την οποία συζητούνται θέματα οργάνωσης του μαθήματος, συμμετοχικότητας στον χώρο κλπ. Μετά από την πρώτη επιτυχημένη έκδοση έντυπου υλικού (Σκουλίκι) με κείμενα της ομάδας, υπάρχει διάθεση για συστηματική έκδοση εντύπου. Επιπλέον υπάρχει η σκέψη για ανάπτυξη κάποιου μεγαλύτερου πρότζεκτ είτε ατομικά είτε συλλογικά το οποίο μπορεί να δουλεύεται μέσα στις συναντήσεις μας.

Σας καλούμε στο δεύτερο ανοιχτό μάθημα της νέας Σχολικής χρονιάς, αυτή την Τετάρτη 16/10 στις 20:00 στην αίθουσα της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο.