τι; : προβολή, συζήτηση θεματική : από :

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 στις 19.30

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ν. Καβουκίδη «Μνήμες» και συζήτηση

[12/10/1944] 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή | Προβολή του ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη «Μνήμες» και συζήτηση με το δημιουργό του [Πέμπτη 17/10 στις 7.30μμ στον πολιτικό χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης, Καλλιδρομίου 49 Εξάρχεια]

80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944) από τη ναζιστική κατοχή, τιμούμε αυτήν την εμβληματική στιγμή της εγχώριας ιστορίας, αναδεικνύοντας τις κινητήριες -πολιτικά και ταξικά- της δυνάμεις, το πολιτικό της περιεχόμενο, την επαναστατική της προοπτική. Έχοντας πάντα κατά νου ότι η ιστορική γνώση αποτελεί θέση μάχης στο διεξαγόμενο ταξικό πόλεμο, συστατικό στοιχείο της προσπάθειας των εκμεταλλευόμενων τάξεων να γράψουν τη δική τους επαναστατική ιστορία.

Στην κατεύθυνση αυτή προβάλουμε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 7.30μμ στον πολιτικό χώρο της Ταξικής Αντεπίθεσης (Καλλιδρομίου 49 Εξάρχεια) το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Μνήμες» (παραγωγής 2016) του σπουδαίου κινηματογραφιστή -και βαθιά πολιτικοποιημένου ανθρώπου- Νίκου Καβουκίδη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο το δημιουργό.

Το ντοκιμαντέρ μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, και ανέκδοτα πλάνα των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών της εποχής 1936-1952, μας μεταφέρει σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας: δικτατορία Μεταξά, Κατοχή -Εαμική Αντίσταση, Δεκέμβρης, Εμφύλιος Πόλεμος, μετεμφυλιακή περίοδος, Μακρόνησος.Το συγκλονιστικό οπτικό υλικό συνδέεται με ποιήματα και πεζά κείμενα τα οποία γράφτηκαν από μεγάλους ποιητές και συγγραφείς την εποχή στην οποία αναφέρονται. Γιάννης Ρίτσος, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Μέλπω Αξιώτη, Ασημάκης Πανσέληνος, Τάσος Λειβαδίτης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Τίτος Πατρίκιος κ.ά. Η μουσική επένδυση, εκτός από ένα μέρος πρωτότυπης μουσικής, περιλαμβάνει εμβατήρια (γερμανικά και ελληνικά), καθώς και αντάρτικα τραγούδια, όλα σε σπάνιες ηχογραφήσεις.

Ο Νίκος Καβουκίδης, είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή κινηματογραφιστές του Ελληνικού Κινηματογράφου. Από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία - Γη Θεών και Ανθρώπων».

Στη φιλμογραφία του Νίκου Καβουκίδη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Το προξενιό της Άννας (Βούλγαρης, 1972) Διεύθυνση φωτογραφίας, Τραγούδια της φωτιάς (Κούνδουρος, 1975) Διεύθυνση φωτογραφίας, 1922 (Κούνδουρος, 1978) Διεύθυνση φωτογραφίας, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (Τζήμας, 1980) Διεύθυνση φωτογραφίας, Η κάθοδος των 9 (Σιοπαχάς, 1984) Διεύθυνση φωτογραφίας, Η στάχτη που μένει (2008) Σκηνοθεσία, Ο ψεύτης παππούς (2009) Σκηνοθεσία.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/95683/