Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Πορεία υπεράσπισης του πράσινου και των ελεύθερων και δημόσιων χώρων

Πορεία υπεράσπισης του πράσινου και των ελεύθερων και δημόσιων χώρων | Σάββατο 19 Οκτώβρη | 1μμ | Μοναστηράκι

ΤΣΙΜΈΝΤΟ ΚΑΙ ΣΤΆΧΤΗ

Απέναντι στις αναπλάσεις που καταστρέφουν την καθημερινότητά μας, φωνάζουμε: «ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΚΟΚΚΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟ». Η τεράστια καταστροφή των δασών σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό καθιστά επιτακτική την ανάγκη υπεράσπισης και διεκδίκησης ακόμη περισσότερου πρασίνου.

Υπερασπιζόμαστε ελεύθερους και δημόσιους χώρους, απέναντι στη λογική του ελέγχου. Ενάντια στην εμπορευματοποίηση, την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό. Αυτή η πόλη δεν ανήκει σε επενδυτές, εργολάβους και εταιρείες.

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗ 1ΜΜ, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου, ΌΧΙ ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Εξαρχείων, Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη, Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Συνέλευση αγώνα για την υπεράσπιση του Μπαρουτάδικου, Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πάρκου Ηνιόχου, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, Συνέλευση Κατοίκων Καισαριανής & πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου.

* Το σκίτσο στην αφίσα απεικονίζει τον Ερισύχθονα. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ερισύχθων διέταξε την καταστροφή του ιερού άλσους της Δήμητρας και εκείνη τον εκδικήθηκε με ακόρεστη πείνα. Αφού κατέφαγε τα πάντα, ο Ερισύχθονας κατέληξε να τρέφεται με τις ίδιες του τις σάρκες.


ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ| Λόφος Στρέφη

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ, 1ΜΜ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Στις 19 Οκτώβρη στη 13.00 στο Μοναστηράκι συμμετέχουμε και στηρίζουμε μαζί με πλήθος συλλογικοτήτων απο διαφορετικές γειτονιές της Αττικής την πορεία υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου. Τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι και το αστικό πράσινό γενικά βρίσκονται ύπο συνεχή επίθεση από τις εκάστοτε εξουσίες, δήμους, εταιρίες και το κράτος, που πράτουν καταστροφικά με γνώμονα το κέρδος και την καταστολή των ζωών που αντιστέκονται ή δεν χωρούν στα καλούπια τους. Το πράσινο εξαφανίζεται και η πόλη που κατοικούμε μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μια πόλη του τσιμέντου περιτριγυρισμένη από τις στάχτες των καμμένων δασών. Μια πόλη ασφυχτική που καλωσορίζει τους τουρίστες και τους πλούσιους, ενώ αγνοεί, καταστέλλει ή εκτοπίζει από το κέντρο της τα φτωχώτερα στρώματα, τις/τους μετανάστριες/ες και όσα άτομα μάχονται ενάντια στην βίαια αποχαύνωση της καθημερινότητας. Αυτοί θέλουν μια πόλη γκρι, αποστειρωμένη και περιφρουρημένη από κάμερες και ένστολους δολοφόνους, εμείς γειτονιές πολύχρωμες και αυτοοργανωμένες.

Το προηγούμενο καιρό κυρίως κόντρα στον Δήμο Αθηναίων και τον Μπακογιάννη πολλές συνελεύσεις για πλατείες και πάρκα αντιστάθηκαν στην επέλαση του κεφαλαίου και τον αφανισμό του πρασίνου δημιουργώντας μία σειρά συλλογικής αντίστασης στις γειτονιές. Αυτές οι μάχες για την υπεράσπιση των πράσινων ελεύθερων χώρων συνδέθηκαν με πρωτοβουλίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής από το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω μέχρι το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή και την Ακαδημία Πλάτωνος στον Κολωνό.

Γιατί υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους?

Η σημασία για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων έγκειται στο ότι είναι χώροι ζωτικής σημασίας για την κοινωνικοποίηση και την πολιτικοποίηση της γειτονίας, είναι καταφύγια για ανθρώπους και ζώα χωρίς σπίτι (ειδικά μετά τις φωτιές πολλά ζώα έρχονται στο αστικό πράσινο). Εκεί γνωριζόμαστε και δημιουργούμε σχέσεις γερές, χτίζοντας τις κοινότητες του αύριο στο σήμερα. Γεφυρώνοντας τις αντιθέσεις μας, κάνουμε συνελεύσεις, προβολές, γλέντια. Είναι χώροι που προσπαθούμε να υπάρχουμε όσο πιο ελεύθερα γίνεται,χωρίς διακρίσεις, μακριά απο λογικές καταναλωτικές και καπιταλιστικές, χώροι που αντιμάχονται τη βία της καταστολής και της επιτήρησης.

Το πράσινο γύρω μας, πράγμα δύσκολο έτσι κι αλλιώς να υπάρξει στις δομικά τσιμεντένιες πόλεις, τα δέντρα, οι θάμνοι, τα ζώα, το χώμα, η γη δεν είναι εμπορεύματα ούτε προϊόντα αγωροπώλησης, αλλά έχουν αυταξία. Αξίζουν πολύ περισσότερο από τα φράγκα βρώμικων πολιτικών και επιχειρηματίων, έχουν ζωτική σημασία για την ίδια την ύπαρξη. Η καταστροφή της φύσης όμως είναι πιο συνολική με ανεμογεννήτριες, εξορήξεις, φωτιές, πλημμύρες, τσιμέντα και ξενοδοχεία να συνθέτουν ένα ασφυκτικό τοπίο στην υποταγή του κράτους και των εταιριών. Η φύση κατεστραμένη και οι πόλεις κέντρα αναψυχής για τουρίστες. Η καταπάτηση των ελεύθερων χώρων για την κερδοφορία κάθε λογής αφεντικών απλώνεται από τις ξαπλώστρες στις παραλίες μέχρι τα τραπεζοκαθήσματα στους πεζοδρόμους.

Πώς προχωρούν άραγε τα σχέδια καταστροφής των ελεύθερων χώρων?

Μα φυσικά μέσω της καταστολής όπως έγινε και πρόσφατα στον Λόφο Στρέφη στις 11/10 όπως και γίνεται χρόνια τώρα στη γειτονιά των Εξαρχείων, στην πλατεία, στη Μεσολογγίου και σε όσα μέρη επιδιώκουν να συναντηθούν και να πολιτικοποιηθούν συντρόφια. Η συνεχή και βίαια παρουσία των μπάτσων στη γειτονιά μας αποσκοπεί στην πολιτική απονέκρωση της γειτονιάς και του κόσμου που την επισκέπτεται. Μαζί έρχεται και ο εκτοπισμός μας λόγω των υψηλών ενοικίων και των airbnbs. Οι γειτονίες μας μετατρέπονται σε κέντρα διασκέδασης τουριστών και άνθησης χιπστερομάγαζων περιθωριοποιώντας το κόσμο της εργατικής και όχι μόνο τάξης που δεν καλύπτει άνετα ενοίκιο 600-700€. 'Ετσι ο κόσμος φεύγει και η γειτονιά γεμίζει όλο και περισσότερα διαμερίσμα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Η επίθεση του εξευγενισμού απείλει να σπάσει τις συντροφικές και τις γειτονικές μας σχέσεις, δηλαδή τις αντιστάσεις μας και την συλλογική μας δύναμη.

ΕΝΑΝΤΙΑΣ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη