τι; : συναυλία θεματική : punk, diy από :

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024 στις 21.30

Post-punk live by Ηχητικό Ξέσπασμα

D.I.Y. live από Ηχητικό Ξέσπασμα στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, με Katarsi (Bilbao), Zikin (Lekeitio), Grauh (Saloniki).

Κάποιες σύντομες σκέψεις που θα μοιράζονται σε μορφή flyer και τη μέρα της συναυλίας:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ = ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;

Το live αυτό είναι ένα live οικονομικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, τα έσοδα της βραδιάς (κι αφού ένα μέρος τους θα πάνε στα μεταφορικά έξοδα των συγκροτημάτων) θα καλύψουν ένα μέρος των δικαστικών εξόδων των συλληφθέντων ατόμων που στις 19.07.2024 διαδήλωσαν στην Αθήνα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις εκκενωμένες καταλήψεις. Μία διαδήλωση που χτυπήθηκε από τους μπάτσους και κατέληξε με 32 συλλήψεις, μια σειρά από κατηγορίες και πολλά δικαστικά έξοδα (περισσότερα εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1632555/)

Μία πάγια τακτική του κινήματος για να καλύπτει το οικονομικό κόστος της κρατικής καταστολής, είναι οι συναυλίες, τα party και τα bar οικονομικής ενίσχυσης. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό· το πρόβλημα ξεκινά όταν στα μυαλά μας ταυτίζουμε την αλληλεγγύη αποκλειστικά και μόνο με την ποσότητα του αλκοόλ που έχουμε όρεξη να καταναλώσουμε κάθε βραδιά. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η μαζική κατανάλωση (με ό,τι αυτή προϋποθέτει: λογικές line-up ή αφτεράδικου στις συναυλίες μας, συντρόφισσες που «την ακούνε» στο bar από την πίεση κλπ.) γίνεται μια υποχρεωτική διαμεσολάβηση για να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα. Κι αν απόψε δεν έχουμε και πολύ όρεξη για ποτό γιατί τα ήπιαμε την προηγούμενη; Κι αν οι μπάντες είχαν μικρά set και γρήγορα-γρήγορα την κάναμε για τα σπίτια μας ή για να συνεχίσουμε το βράδυ μας αλλού; Κι αν δεν μαζεύτηκε και πολύς κόσμος τελικά; Τι γίνεται τότε;

Αυτό που εννοούμε με όλα τα παραπάνω, είναι ότι δεν γίνεται η δυνατότητα του κινήματος να υπερασπίζεται οικονομικά τις επιλογές του, να είναι έρμαιο τόσων πολλών παραγόντων που μπορεί να πάνε στραβά ή δεν έχουν και πολύ σχέση με μία συνειδητή υποστήριξη και αναγνώριση της σημασίας τού να σηκώνουμε συλλογικά το κόστος για πράξεις που το κράτος χρεώνει σε κάποιες από εμάς διαχωρισμένα. Γουστάρουμε (και δίνουμε μεγάλη σημασία στη) διασκέδαση, γουστάρουμε (και δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στη) μουσική, γουστάρουμε, όμως, η αλληλεγγύη να μπορεί να προσφέρεται και ανεξαρτήτως αυτών, δηλαδή μέσω της επικοινωνίας της σημασίας της και των εκάστοτε λόγων για τους οποίους χρειάζεται.

Γι' αυτόν τον λόγο, καλούμε τον κόσμο να στηρίξει έμπρακτα την επιλογή του να λειτουργούμε το bar μας με ελεύθερη συνεισφορά, αλλά και να στηρίξει οικονομικά το κράνος οικονομικής ενίσχυσης. Το κράνος που γυρνάει δεν ζητιανεύει, ούτε πιέζει. Το κράνος που γυρνάει θέλει απλά να κάνει ορατούς περισσότερους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης που να μην εξαντλούνται στο bar της κατάληψης. Κι ακόμη: το κράνος που γυρνάει, θέλει να μιλάει, να εξηγεί γιατί γυρνάει, και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα βλέμματα που το κοιτάνε κι ευθέως λένε: «σήμερα δεν έχω, συντρόφια. Την επόμενη φορά, κι ελπίζω ο σκοπός απόψε να επιτευχθεί από τις υπόλοιπες».

Συντροφικά, Ηχητικό Ξέσπασμα