τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 στις 19.00

Παρουσίαση και συζήτηση: "Υφαίνοντας έναν νέο διεθνισμό"

Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν νέο διεθνισμό, βασισμένο στον αγώνα για την απελευθέρωση των γυναικών;

Η συνεχιζόμενη επανάσταση στο Κουρδιστάν και τα θεωρητικά έργα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχουν εμπνεύσει επαναστατικά και αντιστασιακά κινήματα σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τα πιο πιεστικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής μας. Αποτελούν μια συγκεκριμένη εναλλακτική λύση στα εθνικά κράτη, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία - έχοντας τις ρίζες τους στην απελευθέρωση των γυναικών, την οικολογία και τη δημοκρατική αυτοοργάνωση.

Το κουρδικό γυναικείο κίνημα είναι πεπεισμένο ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της γυναικείας επανάστασης. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στη Ροζάβα και στον αυξανόμενο αγώνα των γυναικών για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και ειρήνη παγκοσμίως. Ίσως ποτέ άλλοτε δεν έχουν βγει τόσες πολλές γυναίκες στους δρόμους για τα δικαιώματά τους όσο σήμερα. Ίσως ποτέ άλλοτε στην ιστορία τόσες πολλές γυναίκες δεν εξέφρασαν ανοιχτά την απόρριψη του κυρίαρχου πατριαρχικού, καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για την υλοποίηση της απελευθέρωσης των γυναικών. Αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της επαναστατικής νοοτροπίας και προσέγγισης, χρειάζεται ένας νέος διεθνισμός, για να οργανωθούμε καλύτερα μαζί αναπτύσσοντας σχέσεις αλληλεγγύης και κοινού αγώνα.

Στην εκδήλωση, διεθνίστριες θα μοιραστούν σκέψεις σχετικά με τα θεωρητικά έργα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τη Γυναικεία Επανάσταση στο Κουρδιστάν και την οικοδόμηση ενός νέου διεθνισμού. Οι ομιλητές θα μοιραστούν σύντομες παρεμβάσεις, ενσωματώνοντας προβληματισμούς και από γυναίκες διεθνίστριες που έπεσαν μάρτυρες στην επανάσταση στο Κουρδιστάν. Στη συνέχεια θα υπάρξει χώρος για συζήτηση.