τι; : προβολή θεματική : από :

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 στις 21.00

Προβολη ντοκιμαντερ - “40 Faces of the 40s" – Πείνα και μαύρη αγορά στην κατοχή

Οι istories 4050 έχουν έτοιμο το νέο τους ντοκιμαντέρ που αφορά την πείνα και τους μαυραγορίτες στην κατοχή.

Έχουμε περάσει στη β' φάση εκείνης της ταραγμένης δεκαετίας. Τον Απρίλιο του 1941 οι γερμανοί εισβάλλουν στη Μακεδονία, το μέτωπο στην Αλβανία σπάει και η Ελλάδα συνθηκολογεί, με την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία να μοιράζονται τα εδάφη της.
Πώς βίωσαν οι κάτοικοι (και κυρίως αυτοί της Αθήνας) τους δύο πρώτους χειμώνες, ποια η καθημερινότητά τους, τι έτρωγαν, τι δουλειές έκαναν; Αληθεύει ότι η λέξη "σαλταδόρος" δεν μπορεί να μεταφραστεί επειδή εδώ ήταν μοναδικό φαινόμενο στον Β' παγκόσμιο πόλεμο; Τι παιχνίδια έπαιζαν τότε τα παιδιά; Τι γνωρίζουμε για τα surprise πάρτυ; Γιατί οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τον Πειραιά με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, αμέτρητες καταστροφές κι εκατοντάδες πρόσφυγες;
32 από τα 40 πρόσωπα από τη δεκαετία του '40 θυμούνται σ΄ αυτό το έργο όχι μόνο τα πτώματα στους δρόμους αλλά και πώς έχασαν δικούς τους ανθρώπους από την πείνα και τις κακουχίες και πώς ξεπούλαγαν το βιός τους στους μαυραγορίτες για ένα κομμάτι ψωμί, στη μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική και ανθρωπιστική κρίση που έζησε αυτός ο τόπος στη νεότερη Ιστορία του.

Οι istories4050 δημιουργούν έργα ιστορικού περιεχομένου μη χρηματοδοτούμενα, ανεξάρτητης παραγωγής με αναφορά τη δεκαετία 1940 ~ 1950 με βάση το αρχείο τους που αποτελείται από συνεντεύξεις σύνολο άνω των 100 ωρών από ανθρώπους που έζησαν εκείνη την περίοδο.

Όποιος/α φορέας, χώρος, ομάδα, συλλογικότητα επιθυμεί να τα προβάλλει χωρίς αντίτιμο ας επικοινωνήσει στο istoexries4050@gmail.cexom.

https://istories4050.wordpress.com/the-docume…

https://istories4050.wordpress.com/

πηγή : https://istories4050.wordpress.com
πηγή : email που λάβαμε στις 21 Σεπτεμβρίου 14h