τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9.00 πμ

Συγκεντρωση αλληλεγγυης - καμια συναδελφισσα μονη

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΜΟΝΗ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Μ. εργαζόταν ως αισθητικός στο δερματολογικό ιατρείο της Ειρήνης Στεφανάκη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022. Το αφεντικό εξανάγκαζε την ίδια όπως και το υπόλοιπο προσωπικό, να παίρνουν διαφορετικό μισθό από τον δηλωμένο και να ασφαλίζονται διαφορετικές ώρες από αυτές που πραγματικά εργάζονταν. Επιπλέον, οι αρμοδιότητες του προσωπικού ξεπερνούσαν αυτές της αισθητικού, καθώς ήταν επιφορτισμένο να εκτελεί και χρέη γραμματειακής υποστήριξης καθημερινά, χωρίς ουδέποτε να αποζημιωθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες η εργαζόμενη δεν έπαψε να διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματά της και να διαμαρτύρεται για την εργοδοτική αυθαιρεσία, που είχε γίνει καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του COVID-19 οι εργαζόμενες δέχτηκαν πιέσεις να εμβολιαστούν. Όταν οι δύο απ' αυτές αρνήθηκαν, το αφεντικό ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, γιατί ήδη είχε προχωρήσει σε παραγγελία ακριβών μηχανημάτων, προς ικανοποίηση της αυξημένης πελατείας, η οποία θα της απέφερε μεγάλα κέρδη. Ειδικότερα η Στεφανάκη έκανε σαφές στη Μ. πως ήταν πλέον ανεπιθύμητη, «διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» και την πίεσε να παραιτηθεί οικειοθελώς. Αργότερα, όταν η Μ. επέστρεψε στην εργασία της με το πιστοποιητικό νόσησης, διεκδίκησε το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς, παρά τις απειλές και τις προσβολές του αφεντικού. Μετά από τρεις μέρες, η Στεφανάκη εκμεταλλευόμενη το ενισχυμένο διευθυντικό της δικαίωμα λόγω της συγκυρίας COVID-19 γνωστοποίησε στη Μ. την προμελετημένη απόλυσή της, με την παρουσία του λογιστή.

Η εργαζόμενη κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας την καταχρηστική - εκδικητική απόλυσή της καθώς και τις παρακάτω εργασιακές συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης στον χώρο εργασίας της:

α) διαφορές δεδουλευμένων αποδοχών και επιδομάτων
β) αμοιβή για πρόσθετη εργασία γραμματέα που της είχε επιβληθεί εκτός των υποχρεώσεών της και
γ) τη διαφορά στην αποζημίωση απόλυσης αφού και αυτή την πήρε μειωμένη.

Στον κλάδο της αισθητικής όπως και σε κάθε χώρο δουλειάς επικρατούν συνθήκες γαλέρας: η μερική ασφάλιση, η αδήλωτη εργασία, η μη καταβολή των δεδουλευμένων, αδειών και δώρων, η εντατικοποίηση και η κρατική - εργοδοτική τρομοκρατία αποτελούν καθεστώς. Με σκοπό την ικανοποίηση του πελάτη και τη μεγιστοποίηση του κέρδους τα αφεντικά υποτιμούν τη ζωή μας, την προσωπικότητά μας, επιβάλουν πως να ντυθούμε, πως να βαφτούμε, πότε να κάνουμε παιδιά και πότε να αρρωστήσουμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυα στον αγώνα της Μ. και καλούμε τα εργαζόμενα στους κλάδους αισθητικής και κάθε αλληλέγγυο να τον στηρίξουν.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/9
ΕΦΕΤΕΙΟ
(ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Κ. ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 14),
9ΠΜ
(Αίθουσα 1, 2ος όροφος)

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤ(ΡΙ)ΩΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης σε εργαζόμενη στον κλάδο της αισθητικής chooexkitypokiexty@protoexn.me

πηγή : email που λάβαμε στις 14 Σεπτεμβρίου 14h