τι; : συγκέντρωση θεματική : Θ. Πικάσης από :

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση

Νίκη στην απεργία πείνας του Θανάση Πικάση, από 8/7

Ο Θανάσης Πικάσης όντας κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο ΙΕΚ Κορυδαλλού. Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα στην Δ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, με τη δολοφονία κρατουμένου, η διοίκηση της φυλακής μέσα στο κλίμα τρομοϋστερίας που δημιούργησε, διέταξε την μεταγωγή του Θ. Πικάση στη φυλακή Αγίου Στέφανου της Πάτρας. Ο Θ. Πικάσης αρνήθηκε να μεταχθεί και στις 5/7 ξεκίνησε απεργία πείνας, με σκοπό να μπορέσει να συνεχίσει απερίσπαστος τις σπουδές του και να παραμείνει κοντά στον οικογενειακό και στον κοινωνικό του κύκλο. Με νέα εντολή της διοίκησης της φυλακής, εισέβαλλαν τα ΕΚΑΜ και μετήγαγαν βίαια και εξευτελιστικά τον Θ.Π. στις φυλακές Αγίου Στέφανου της Πάτρας, ενώ βρισκόταν ήδη σε απεργία πείνας. Μέχρι και σήμερα ο Θ. Πικάσης συνεχίζει την απεργία πείνας διεκδικώντας την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, για την συνέχιση των σπουδών του, για να βρίσκεται κοντά στους οικείους του και επί της ουσίας για την ίδια την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Στα κείμενά του αναφέρει ο ίδιος διεξοδικά τους λόγους και τα κίνητρα του αγώνα του.

Το σύστημα των ελληνικών φυλακών και κέντρων κράτησης, συνεχώς αυστηροποιείται σε συνάρτηση με την συνολική υποτίμηση των ζωών της κοινωνικής βάσης. Προς τα εκεί προσανατολίζεται και ο νέος Σωφρονιστικό Κώδικας, ο οποίος επιβάλλει νέους περιορισμούς κι απαγορεύσεις, αλλά και περιστολή δικαιωμάτων των έγκλειστων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι με κείμενο τους οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού πριν λίγες ημέρες κατέδειξαν δημόσια τις άθλιες συνθήκες κράτησης με ελλείψεις σε κάλυψη βασικών αναγκών. Όπως σε όλα τα κοινωνικά πεδία, το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου, την ώρα που σταθερά μεταχειρίζεται εκδικητικά τους κρατούμενους/ες. Οι φυλακές σταθερά γεμίζουν από φτωχοδιαβόλους, μικροπαραβατικούς, μετανάστες που φυλακίζονται επειδή απλώς δεν έχουν χαρτιά και ο νέος Ποινικός Κώδικας ανοίγει το δρόμο για διεύρυνση των ορίων της φυλακής. Τα "δικαιώματα" των κρατουμένων αποτελούν κεκτημένα που κερδήθηκαν με αγώνες κρατουμένων, όπως συμβαίνει και με κάθε κοινωνικό κεκτημένο. Άλλωστε, οι κρατούμενοι σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ποινικοποιημένα, γκετοποιημένα ή υποτιμημένα κομμάτια της κοινωνίας και συνεπώς κάθε ήττα για αυτούς είναι ήττα για την κοινωνική βάση συνολικά. Τελος, 237 κρατούμενοι -ντοπιοι και μετανάστες- των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας, με κείμενό τους στηρίζουν τον αγώνα του Θανάση Πικάση, όπως επίσης και 150 κρατούμενοι της Α' πτερυγας Κορυδαλλού, δείχνοντας παράδειγμα σημαντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατουμένων.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας του. Καθώς ο απεργός πλησιάζει τις 60 μέρες, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται κανονικά -σε όλα τα επίπεδα- από τους ανθρωποφύλακες και η ζωή του Θανάση Πικάση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Σε κειμενό του τις προηγούμενες μέρες ξεκαθαρίζει ότι θα πάει τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την δικαίωση.

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση, Τρίτη 10/09, στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) , 20:00

Στηρίζουμε αμέριστα τον αγώνα του Θανάση Πικάση για πρόσβαση στις σπουδές και για αξιοπρεπή διαβίωση

Στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες ζωής

Να μην αφήσουμε κανένα κρατούμενο άτομο μόνο στα χέρια του κράτους

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του Θανάση Πικάση, απεργού πείνας από 8/7

Άμεση επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

Ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Θανάση Πικάση