τι; : προβολή θεματική : από :

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 στις 21.00

"Φτασαμεεε!" στο παρκάκι Ειρήνης- Προβολή μπαρ φιλοσοφίες

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος αντίστασης και αλληλεγγύης - Γαρδένια σας καλεί σε μια ακόμη θερινή προβολή. Αυτήν την φορά θα δούμε συλλογικά και μια από τις ομορφότερες ταινίες του Σταύρου Τσιώλη, το "Φτάσαμεε!...". Επιλέξαμε να προβάλουμε την συγκεκριμένη ταινία ως φόρο τιμής στα πέντε χρόνια απουσίας του Σταύρου Τσιώλη που τόσο αγαπάμε. Η προβολή θα πραγματοποιθεί την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στο παρκάκι Ειρήνης (μπορείτε να βρείτε χάρτη σπαρακάτω), με άκρως δροσιστικά ποτά, ποπ κορν, και άκρως αναπαυτικές θέσεις (για όσους τις προλάβουν).

Στην παρέα μας θα έχουμε και τον Αλεξάντερ Πλάτς, γνωστό Κριτικό (με κάπα κεφαλαίο) του κινηματογράφου και της ποπ κουλτούρας, μύστη της τσιωλικής καψούρας. Θα μας χαρίσει τη δική του οπτική για το τσιωλικό σινεμά, το Φτάσαμεεε, και το ουτοπικό πλεόνασμα του σκυλάδικου και του λαϊκού τραγουδιού. Είμαστε σίγουρες και σίγουροι ότι θα ακολουθήσει μια απολαυστική και πλούσια σε περιεχόμενο κουβέντα κατόπιν της ταινίας.

[Πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία στην εικόνα που εισυνάπτεται]

Λίγα λόγια για την ταινία:

Πολλές ομάδες παλιών γνώριμων πλανώδιων μουσικών προσέρχονται μία-μία στη Λειβαδιά για να διεκδικήσουν να κλείσουν τη δουλειά και να είναι αυτοί που θα παίξουν στο πανηγύρι.

Ο χώρος δεν είναι τυχαίος. Ίσα ίσα, είναι ιστορικός για δύο σημαντικούς λόγους, τους παραθέτουμε με σειρά σημασίας:
1. εκεί βρίσκεται το μαγαζί νυχτερινής διασκέδασης The River όπου εμφανίζεται ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της ελληνικής Soul σκηνής, "κύριος Μελάς", και
2. εκεί πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων(+Αιγυπτίων) οπού παιδιά ορφάνεψαν και μάνες χείρεψαν.
Αλλόκοτα και απόκοσμα πλάσματα του παρελθόντος πλανόνται διακριτικά πάνω από αυτήν την ήσυχη πόλη της ελληνικής επαρχίας. Ωστόσο, τα μάτια της λογικής αποδεικνύονται απελπιστικά μυωπικά για να τα διακρίνουν... Αν μάθετε ποτέ την αλήθεια τα μαλλιά σας θα ασπρίσουν σε μια νύχτα.

Τη δουλειά θα την πάρει μόνο ένα σχήμα. Υπεύθυνος της επιλογής του σχήματος είναι ο διοργανωτής, κύριος Μίμης, παλιός φίλος όλων των μουσικών σχημάτων καθώς έχουν συνεργαστεί πολλάκις στο παρελθόν με τους καλύτερους όρους. Τα κριτήρια του κύριου Μίμη είναι αυστηρά, εισητήριο για την επόμενη φάση θα δώσει μόνο στην μπάντα που θα του παρουσιάσει το πιο πιασάρικο σουξέ. Αυτοί είναι οι κανόνες, αυτό είναι το παιχνίδι, και όλες οι μπάντες είναι συμφιλιωμένες με αυτό. Ή τουλάχιστον αυτός ήταν ο άγραφος νόμος στις ως τώρα συνεργασίες τους. Αυτός ο κοινός επαγγελματικός κώδικας, έρχεται να ανατραπεί λόγω του νεποτισμού. Ο κύριος Μίμης αφήνει τα ηνία στo γιό του. Ένα κακομαθημένο τσογλάνι που αντιμετωπίζει τη μουσική τέχνη σαν μια ακόμα μπίζνα και τους μουσικούς σαν τα αμπελοχώραφά του. Φέρνει τον εκμοντερνισμό της επιχείρησης για να μπορέσει να κερδίσει κατά κράτος τον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες του κλάδου.

Το πλάνο του μικρού μπίζνεσμαν φαίνεται ότι θα έχει επιτυχία δεδομένης της κούρασης και του κατακερματισμού που υπάρχει ανά τα μουσικά σχήματα που έχουν πια προσέλθει. Μεταξύ των μελών των μουσικών σχημάτων υπάρχουν προηγούμενα που αν δεν ξεπεραστούν όλα θα βουλιάξουν. Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Στο τραπέζι έχουν τεθεί πολλαπλοί δυσεπίλυτοι γρίφοι που πρέπει να λυθούν. Η ώρα περνά, η καμπάνα ηχεί ξανά και ξανά. Ποιός θα πάρει τη δουλειά;

Οι μουσικοί μας έχουν στην διαθεσή τους το πιο πολλά υποσχόμενο ρόστερ και τα πιο χρήσιμα εργαλεία:
* Την αυστηρή αρνητική κριτική που προσγειώνει στο σημείο μηδέν,
* την εξεγερσιακή μέθη της ερωτικής παρόρμησης,
* την επαναστατική πειθαρχία της υλιστικής κριτικής

"Αν ήταν μια απόφαση μυαλού, από καιρό θα ήμουνα αλλού, μα είναι μια απόφαση καρδιάς και την καρδιά μου εσύ την κυβερνάς" - Σταμάτης Γονίδης, Απόφαση καρδιάς, 2019

Δυο κόσμοι συγκρούονται.

(Τελικός κριτής θα είναι ο ενανθρωπισμένος άγγελος της ιστορίας, αυτός που καταλαβαίνει καλύτερα το σημείο τομής του συνειδητού και του υποσυνείδητου.)

Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις επιμέρους κόντρες τους, να αντισταθούν στο κατακερματισμό, και να δώσουν ένα σόου αντίστοιχο της εμπειριάς που ο δρόμος, η επαρχία και η ζωή τους έδωσε;

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Ιουλίου 14h