τι; : εκδήλωση θεματική : εργασιακά από :

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 στις 12.30

Συνέντευξη Τύπου του ΣΜΤ για τη ΣΣΕ

Συνέντευξη τύπου του Σωματείου για τη ΣΣΕ, Πέμπτη 18 Ιούλη, 12.30 μ.μ., αίθ. εκδηλώσεων ΤΕΕ (Νίκης 4

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συσπειρώνει και εκπροσωπεί χιλιάδες Μηχανικούς -Τεχνικούς αποφοίτους Πολυτεχνείων αλλά και πρώην ΤΕΙ και άλλων τεχνικών σχολών που εργάζονται σε Κατασκευαστικούς Ομίλους, Τεχνικές και Μελετητικές Εταιρείες, εταιρείες παροχής Επιστημονικών -Τεχνικών Υπηρεσιών.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που κορυφώνεται η Τεχνική -Κατασκευαστική δραστηριότητα μετά την πολυετή κρίση στον Κλάδο που οδήγησε χιλιάδες Μηχανικούς στη μετανάστευση.

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με τοποθετήσεις των Κατασκευαστικών Ομίλων και άλλων εργοδοτικών φορέων του Κλάδου για την αδυναμία εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για να εκτελεστούν τόσο τα έργα υποδομής όσο και η οικοδομική δραστηριότητα.

Ωστόσο το επίπεδο των μισθών μας παραμένει χαμηλότερο από τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα ενώ επικρατεί καθολικά η ευέλικτη εργασία των Μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που μας στερεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα όπως ωράρια εργασίας, άδειες (ανάπαυσης, εγκυμοσύνης -λοχείας για τις γυναίκες, ασθένειας), επιδόματα ενώ οδηγεί σε κλοπή των Ασφαλιστικών Ταμείων απ' τη μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους χιλιάδες μισθωτούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών που πληρώνουν μόνοι τους ασφαλιστικές εισφορές ως αυταπασχολούμενοι.

Η ελαστική εργασία με το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών είναι αυτή που επιτρέπει στους κατασκευαστικούς ομίλους να επιβάλλουν καταχρηστικούς όρους εργασίας σε εργοτάξια και γραφεία. Χιλιάδες Μηχανικοί Τεχνικοί εργαζόμενοι σε έργα Υποδομής όπως της επέκτασης της Γραμμής 4 του Μετρό, το "εμβληματικό" έργο του Ελληνικού που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης βιώνουν τη 10ωρη -12ωρη εργασία και τα Σαββατοκύριακα χωρίς κανένα όριο στον εργάσιμο χρόνο που μπορεί να ανέρχεται στις 60 ώρες την εβδομάδα και χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς του Κλάδου έχοντας προχωρήσει σε δύο κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με διαρκείς παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας Εργοταξίων και Γραφείων.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των διοικήσεων των εργοδοτικών φορέων, τόσο του ΣΤΕΑΤ που εκπροσωπεί τους μεγάλους Κατασκευαστικούς Ομίλους αλλά και τους υπόλοιπους ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ κ.λπ.

Παρά ταύτα μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διαπραγμάτευση κυρίως λόγω της άρνησης των εργοδοτών για κάλυψη μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών Μηχανικών -Τεχνικών που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον Κλάδο αλλά και της χαμηλής αντιπρότασης που κατέθεσαν όσον αφορά τα μισθολογκά και άλλα δικαιώματα.

Σας ενημερώνουμε ότι πριν την κατάργηση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τον Αύγουστο του 2012 το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είχε υπογράψει Κλαδική ΣΣΕ -για πρώτη φορά στην Ελλάδα - μέσω του ΟΜΕΔ που συμπεριλάμβανε στο πεδίο κάλυψής της και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών η οποία είχε καταστεί υποχρεωτικά εφαρμοστή στο σύνολο του Κλάδου.

Σήμερα, ενθαρρυμένοι από την ευρύτερη αντεργατική πολιτική, με τη στήριξη των αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων οι εργοδότες αρνούνται να συμπεριληφθούν στη ΣΣΕ οι εργαζόμενες /-οι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενώ προτείνουν συγκράτηση στις μισθολογικές μας αμοιβές .

Προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις μας και η κατάσταση που διαμορφώνεται για τη μισθωτή εργασία στον Κλάδο σας προσκαλούμε να καλύψετε συνέντευξη τύπου του Σωματείου μας, η οποία θα παραχωρηθεί την Πέμπτη 18/07 και ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Νίκης 4, Σύνταγμα, με θέμα:"Οι συνθήκες και όροι εργασίας των Μισθωτών Μηχανικών Τεχνικών και η ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η πρόταση ΣΣΕ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών"

πηγή : https://somt.gr/συνέντευξη-τύπου-του-σωματείο…