τι; : συζήτηση θεματική : από :

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 στις 20.00

Κάλεσμα για οργάνωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα τέχνασμα που δεν φέρνει καμία αλλαγή στην βαρβαρότητα της κυρίαρχης ψυχιατρικής σκέψης και πρακτικής. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο ούτε εγγύηση αλλά ούτε καν πρόταση (!) για μια δίκαιη και σύγχρονη αντιμετώπιση της ψυχικής δυσφορίας.

Η αύξηση της απεύθυνσης ανθρώπων προς τις ψυχιατρικές δομές
δεν συνδέεται ούτε στο ελάχιστο με τις επιπτώσεις που φέρει το πολιτικοοικονομικό πεδίο.
Για αυτούς είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία. Έτσι από μόνα μας…


Τα ερωτήματά μας είναι πολλά, και μεταξύ τους:


Τελικά, γιατί γράφτηκε αυτό το νομοσχέδιο;

  • Για να πετάξει σκόνη στα μάτια της ΕΕ, της οποίας οι επιτροπές έχουν αρκετές φορές επιβάλει πρόστιμα στο ελληνικό κράτος για τα βασανιστήρια και τις μεθόδους καταστολής που το ίδιο
    ακολουθεί στις ψυχιατρικές δομές.
  • Για να εκτελέσει σαν εντολή μια δήθεν απο-ιδρυματοποίηση κάνοντας μονάχα μια απότομη στροφή προς ένα δίκτυο διάσπαρτων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων παντός τύπου.
  • Για να μετατρέψει πλήρως την ψυχική υγεία σε ένα κερδοφόρο επιχειρησιακό κλάδο.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.


Καλούμε όλες/ όλους/ όλα
για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα

  • Γιατί η ψυχική ισορροπία και εσωτερική αρχιτεκτονική και η πολυφωνία ενός ατόμου είναι περίπλοκα και μοναδικά, η αναγνώριση και υποστήριξη τους αφορά το καθένα από μας.
  • Γιατί εξ ορισμού όταν κάποιο χρειάζεται ψυχολογική και ψυχική προσοχή και υποστήριξη, γίνεται ευάλωτο. Είναι απάνθρωπο να αντιμετωπίζεται με βία και υποτίμηση.
  • Γιατί όταν συζητάμε για υπηρεσίες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά πρέπει στη συζήτηση να μπαίνουν οι αιτίες, οι αφορμές (κοινωνικές ή ατομικές) και οι ανάγκες για το πως φτάνουμε στην εξάρτηση.
  • Γιατί δεν χρειαζόμαστε ψηφιοποίηση δεδομένων για καλύτερη ιντερνετική πλοήγηση… Απαιτούμε ΧΡΟΝΟ και αναζητούμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.


Μέσα σε αυτό κοινωνικό ζόφο, υπάρχει σήμερα κύμα κοινωνικής συμπερίληψης. Οι πολλαπλότητες, οι ατομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες, οι μειονότητες, οι εναλλακτικές φωνές κερδίζουν χώρο στο κοινωνική αυλαία, ακόμα κι αν αυτό γεννά αντιδράσεις. Η μη-κανονικότητα αποκτά δειλά φωνή και αντιπροσώπευση στον δημόσιο λόγο, αφού η ίδια η έννοια της κανονικότητας αποδομείται ριζικά. Μέσα σ 'αυτήν την τάση η ψυχική δυσφορία, τα διάφορα ψυχικά συμπτώματα ή η ευαλωτότητα επαναπροσδιορίζονται.

Αν και αναγκαία, είναι μία ενδιαφέρουσα στιγμή για να επαναπροσδιοριστούν τα πλαίσια αλλά και οι ποιότητες στο σύστημα ψυχικής υγείας. Να πώς οι ψυχολογικές εμπειρίες συνδέονται με την ιστορία μας, τα τραύματα μας, τα βιώματα μας, την έμπνευσή μας. Συμπεριλαμβάνοντας τους παράγοντες, όπου τα κοινωνικά ζητήματα και τα «προσωπικά» του καθένα και της κάθε μιας, συνδέονται με και το πολιτικοοικονομικό σύστημα.

Γιατί μιλώντας για την ψυχική υγεία μιλάμε ΓΙΑ ΕΜΑΣ,
και στο πεδίο αυτό μπορούμε να συναντηθούμε.

Απέναντι στη κούφια οργανωτική, μανατζερίστικη και επιφανειακή μεταρρύθμιση, απαιτούμε ουσιαστική αλλαγή στην αντίληψη και διερεύνηση της αιτιολόγησης, την αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας, της διαφορετικότητας, της ψυχικής ταραχής και οδύνης.

Καλούμε σε συνάντηση, την ερχόμενη Πέμπτη, 11/7/24, στις 8μμ, στο χώρο μας,
στην οδό Αιθαλίδου 11, 'Αγιος Ιωάννης (κοντά στο μετρό)


Στην συνάντηση αυτή καλεί επίσης η Πρωτοβούλια Ψ.
Θα συμμετέχουν και μέλη άλλων συλλογικοτήτων και φορέων στην ψυχική υγεία.

Σας περιμένουμε!

πηγή : https://actions.hearingvoices.gr/kalesma-gia-…
πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιουλίου 14h