τι; : άλλο θεματική : από :

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 στις 17.00

Πολιτική κηδεία σύντροφου αναρχικού Θόδωρα Μεριζιώτη

Πέθανε ο σύντροφος αναρχικός Θόδωρας Μεριζιώτης.

από Γιώργος Μεριζιώτης

Πέθανε ο σύντροφος αναρχικός Θόδωρας Μεριζιώτης

Ο Θόδωρας γεννήθηκε στην Αθήνα (περιοχή Μυκονιάτικα) το 1961 και μεγάλωσε στα Άνω Λιόσια. Ήταν παιδί μιας πολύτεκνης προλεταριακής οικογένειας, προλετάριος και ο ίδιος. Για πολλα χρόνια εργαζότανε ως στιλβωτής επίπλων (λουστραδόρος) σε διάφορες βιοτεχνίες .

Ο Θόδωρας το 1985 εντάχθηκε στο αναρχικό κίνημα και ήταν μέλος για αρκετό καιρό του Αναρχοκομμουνιστικού Πυρήνα Άνω Λιοσίων και μετα του αντιεξουσιαστικού στεκιού Πειραιά και του συνδέσμου αντιρρησιών συνείδησης και είχε γνωρίσει τον Μιχάλη Μαραγκάκη τον πρώτο αντιρρησία συνείδησης για πολιτικούς λόγους, έμενε για ένα διάστημα και στην κοινοβιακή κοινότητα που είχε ιδρύσει ο Μαραγκάκης σε ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας. Επίσης, είχε γνωρίσει τον πρώτο αναρχικό ολικό αρνητή στράτευσης Νίκο Μαζιώτη (εκτός από σύντροφοι ήταν και φίλοί) και λίγο αργότερα την Πολα Ρούπα.

Μαζί με τον αδερφό του Γιάννη ήταν από τους πρώτους αναρχικούς αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα εκφράζοντας την άρνηση στράτευσης με μια δημόσια δήλωση το 1988 (1) .

Ο Θόδωρας τα τελευταία χρόνια έμενε στην γενέτειρα του πατέρα του την Καλαμάτα και ήταν με ανοιχτό και έμπρακτο τρόπο όλα τα ΑΝΤΙ που διέπουν έναν συνεπή αναρχικό, και όταν δέχτηκε απειλές από φασίστες της Καλαμάτας όχι μόνο δεν μάσησε αλλά προσπαθούσε να συμβάλει και συμμετείχε σε διάφορες αντιεξουσιαστικες κινήσεις της περιοχής.

Ο Θόδωρας, από την μια ήταν δύσκολος σαν χαρακτήρας, με τις αντιφάσεις του και από την άλλη ήταν κοινωνικός και αλληλέγγυος μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Η αλληλεγγύη και η βοήθεια του προς τους φτωχούς - φτωχός και ο ίδιος - έφτανε μέχρι του σημείου να παραμελεί να βοηθάει τον εαυτό του.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα στις 5 μ.μ στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.

Σημείωση

1) το κείμενο της δήλωσης άρνησης στράτευσης το 1988

Δήλωση Άρνησης Στράτευσης - Θεόδωρος και Γιάννης Μεριζιώτης

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1631114/