τι; : προβολή θεματική : από :

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στις 21.00

Θερινή Προβολή-Συζήτηση του "Si puo Fare" και bar

"Μου λες δε γίνεται, και εγώ κομμάτια γίνομαι..."

Μήπως όμως γίνεται; Μήπως, ακόμα και μέσα σε αυτό το άθλιο καπιταλιστικό υπάρχον, η υπόθεση δεν έχει χαθεί τελειως; Μήπως μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να κάνουμε την έφοδο στον ουρανό;

Η ταινία "Si puo fare" έρχεται να απαντήσει καταφατικα: "Μπορεί να γίνει".

Υπόθεση:

Η πλοκή διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1980. Βρισκόμαστε στην δύση της περιόδου της ιταλικής αυτονομίας όπου και πραγματοποιείται η αποιδρυματοποίηση, δηλαδή το κλείσιμο των ψυχιατρικών δομών. Μεγάλες αλλαγές προκύπτουν απότομα στην χώρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εισηγητής της οποίας υπήρξε ο Μπαζάλια. Οι χαρακτήρες, πρώην νοσηλευόμενοι και νοσηλευόμενες ενός ψυχιατρείου, βρίσκονται απρόοπτα αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα: να βιοποριστούν ως εργαζόμενοι στην φερόμενη ως "κανονικότητα" της "υγειούς κοινωνίας". Ταυτόχρονα, ενώ τα ψυχιατρεία έκλεισαν, για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας παραμένουν πολίτες "δευτέρας διαλογής", καθώς και "απροσάρμοστοι", "αλλόκοτοι" ή "τρελοί" που δεν μπορούν να εργαστούν "πραγματικά". Μέχρι που μια ρωγμή έρχεται να σπάσει αυτήν την κατάσταση με κρότο.

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου σε προηγούμενη εκδήλωση της Γαρδένιας για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ψυχικής υγείας, υπήρχε ένα αναρχικό σύνθημα της εποχής που έλεγε ότι "ο Μπαζάλια ελευθέρωσε τους θεραπευόμενους από τα ψυχιατρεία και τους άφησε έρμαια της ελεύθερης αγοράς". Είναι όμως η κατάσταση τόσο ξεκάθαρη; Η ταινία Si puo fare καταπιάνεται με αυτό το ζήτημα, αναδεικνύοντάς το με χιούμορ και αρκετά αυτοκριτική διάθεση, αλλά και εκθέτοντας τις δυναμικές και τις σημαντικές ελλείψεις του κινήματος (από μη-ειδικούς) που το ακολούθησε ιστορικά.

Εμείς, ως μέλη της συλλογικότητας της Γαρδένιας, θεωρούμε πως αποτελεί εύφορο έδαφος αναστοχασμού για το δικό μας εδώ-και-τώρα. Σας καλούμε επομένως να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία της (μαζί με παγωμένες μπύρες) στην εξωτερική προβολή που θα διοργανώσουμε την Τετάρτη 26/6! (Για την πρόσβαση δείτε την φωτογραφία με τις οδηγίες)

πηγή : email που λάβαμε στις 19 Ιουνίου 11h