τι; : προβολή θεματική : από :

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 19.00

Εκδηλωση-προβολη: Ετελ Ατναν εξοριστες λεξεις

Ημέρα/Ώρα: 22/06/2024 στις 19:00

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΒΟΛΗ: BΟΥΒΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ «ΕΤΕΛ ΑΤΝΑΝ. ΕΞΟΡΙΣΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ» Το Σάββατο 22/06 και ώρα 19:00. Θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με την σκηνοθέτιδα Βουβούλα Σκούρα. ΠΡΟΚΑΤ παλιάς νομικής.

Βουβούλα Σκούρα. Για την ταινία

Η προσπάθεια ανάδειξης στην ταινία της προσωπικότητας της Etel Adnan, ποιήτριας και ζωγράφου, στηρίζεται τόσο στην αλληλογραφία της με τον καθηγητή Fawwaz Traboulsi, όσο και στις συζητήσεις μας από το 2003 έως και το 2006.

Την βασική αναφορά των επιλεγμένων κειμένων, στις γυναίκες και στις πόλεις, συμπληρώνει μια εξομολόγηση με θέμα την μαντίλα στην κριτικό θεάτρου Ελένη Βαροπούλου.

Μέσα από έναν λόγο πολυγλωσσικό και πολυθεματικό, η εικόνα, κυρίως μαυρόασπρη, συμπληρώνει στην ταινία τους προβληματισμούς της Adnan, με αναφορές που λειτουργούν ως θραύσματα, άλλοτε ταυτόσημα με την περιγραφή και άλλοτε χωρίς απόλυτη αντιστοιχία.

Το παρελθόν ως παρόν -κυρίως με τις αναφορές στην ιστορία της Βηρυτού- περνάει από την απλή «δημοσιογραφική» αναφορά, στον χώρο της μνήμης. Και εκεί οι εικόνες τοποθετούνται, είτε επάνω σε σελίδες βιβλίου -όπως είναι τα βιβλία της Adnan- είτε αλλοιώνοντας τες, σπάει η κλασική περιγραφή και υπονομεύεται η γραμμική εξέλιξη της ιστορίας, σε καρέ «δίσημα».

Η παρουσία και η απουσία των προσώπων, το βίαιο χρώμα όπου υπάρχει, οι σκοτεινές και φωτεινές εικόνες, από την καταστροφή στην ανασύνθεση, από την βία στην καθαρότητα, είναι θεματικές που και στο παρελθόν με έχουν απασχολήσει. Πιστεύω όμως πως στην περίπτωση της ταινίας ETEL ADNAN, εξόριστες λέξεις θα ήθελα να προκύψει στον θεατή ένα συναίσθημα, σύστοιχο με την δική μου προσωπική κατάθεση.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/94803/