τι; : εκδήλωση, συζήτηση θεματική : από :

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 στις 19.00

Η σχολή αυτοδιαχείρισης ENFF, στο Σάο Πάολο

Φέτος κλείνουν 40 χρόνια από την ίδρυση, στη Βραζιλία, του γνωστού εμβληματικού κινήματος MST (Movimento Sem Terra-Κίνημα των Χωρίς Γη). Το MST στοχεύοντας στην έμπρακτη εφαρμογή της κοινωνικής δικαιοσύνης όλα αυτα τα χρόνια αγωνίζεται για να σταματήσει η γη να είναι ιδιοκτησία των μεγαλοϊδιοκτητών και να αποδοθεί στους/στις εργάτες/τριες της γης, για να την διαχειριστούν οι ίδιοι και οι ίδιες σε όφελος του λαού.

Στα χρόνια αυτά, με βασικό σύνθημα «A terra pertence a quem a trabalha» (Η γη ανήκει σε αυτούς που την εργάζονται), το κίνημα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες παραγωγικές καταλήψεις ιδιόκτητων αγροτικών εκτάσεων, στις οποίες εργάζονται περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες. Με τις πολύ μεγάλες ποσότητες αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγει (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το MST παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιολογικού ρυζιού στον κόσμο) δεν εξασφαλίζει μόνο προϊόντα σε χαμηλές τιμές για το λαό τη Βραζιλίας, αλλά εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε άλλους λαούς που αγωνίζονται.

Πρόσφατα ο ΟΗΕ, όπως είναι γνωστό, ευχαρίστησε δημόσια το MST, για τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που έστειλε στη Γάζα για τους αγωνιζόμενους Παλαιστήνιους. Εκτός όμως από την παραγωγική και κοινωνική του προσφορά το MST, έχει δημιουργήσει σχολή, την Εθνική Σχολή Florestan Fernandes (ENFF). με σύγχρονες εγκαταστάσεις προκειμένου να συμβάλει στην εκπαίδευση, την επιστημονική κατάρτιση και την προετοιμασία των νέων για την αυτοδιαχείριση. Στη Σχολή διδάσκουν εθελοντικά καθηγητές πανεπιστημίων, διανοούμενοι και άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Για αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε με τον Henrique Novaes (Ενρίκε Νοβάες), καθηγητή του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο και συγγραφέα πολλών βιβλίων, ο οποίος είναι και μέλος του κινήματος MST, ενώ διδάσκει και στη σχολή ENFF. Επίσης με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου θα πραγματοποιήσουμε ειδική εκδήλωση με θέμα «Για ένα αυτοδιαχεριζόμενο πανεπιστήμιο». Για το αυτοδιαχειριζόμενο πανεπιστήμιο και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τα κοινωνικά κινήματα στη διαχείριση των πανεπιστημίων ο Henrique Novaes, έχει γράψει βιβλίο. (Το βιβλίο μεταφράζεται και σύντομα θα εκδοθεί στα ελληνικά από την Εναλλακτική Δράση)

πηγή : https://enallaktiki-drasi.gr/?p=729
πηγή : email που λάβαμε στις 17 Μαΐου 12h