τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Σάββατο 11 Μαίου 2024 στις 21.30

Συγκέντρωση ενάντια στον εξευγενισμό της Μεσολογγίου

από Συντονιστικό Δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Τις τελευταίες ημέρες στο κτίριο πολυτελών διαμερισμάτων, των συρματοπλεγμάτων και των καμερών στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου έχουν παρατηρηθεί κινήσεις χρήσης και λειτουργίας του ισογείου, ενώ μήνες τώρα ανά διαστήματα έχουν εμφανιστεί διαφόρων ειδών τουριστών που είτε έχουν νοικιάσει είτε (κατά κύριο λόγο) έχουν αγοράσει διαμερίσματα.

Η ανέγερση αυτού του κτιρίου πραγματοποιήθηκε εν μία νυκτί κατά τη διάρκεια της καραντίνας ενώ αποτελούσε γιαπί για σχεδόν μια δεκαετία. Η επιλογή του ιδιοκτήτη (Παπαευγγέλου - γνωστό επιχειρηματικό λαμόγιο, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, συνιδιοκτήτης του γνωστού εργασιακού κάτεργου Jumbo κ.τ.λ.π.) να εκμεταλλευτεί το ακίνητο κάτω από την ταμπέλα των "πολυτελών διαμερισμάτων" προς πώληση, ακίνητο το οποίο ήρθε στην κατοχή του μέσω πλειστηριασμού, τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είναι δίολου τυχαίο. Εκμεταλλευόμενος την αστυνομοκρατία της γειρονιάς κατά τη διάρκεια της καραντίνας αλλά και του γενικότερου ντελίριου/ενδιαφέροντας του ελληνικού κεφαλαίου για αγορά και μετατροπή των υποτιμημένων κτιρίων στα Εξάρχεια σε πολυτελή διαμερίσματα, ξενοδοχεία και airbnb επέλεξε και αυτός με την σειρά του να ενισχύσει τον εξευγενισμό της γειτονιάς.

Τα διαμερίσματα του κτιρίου προορίζονται για πλούσιους και ξένους τουρίστες ενώ για το ισόγειο το επιχειρηματικό διαμόνιο του Παπαευαγγέλου ξετρύπωσε την γνωστή στρατηγική της εργαλειοποίησης της ταυτότητας των αναπήρων ατόμων, σε μια πόλη που τα αποκλείει καθημερινά, για να στήσει την κερδοφόρα (προς αυτόν πάντα) επιχείρηση. Εκτός όμως από την προσπάθεια να ντύσει την επιχείρησή του με δήθεν συμπερίληψη και δικαιωματισμό χρησιμοποιεί και τη δικαιολογία του πολιτισμού προσκαλώντας τον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών (όμιλος που μιλάει για διατήρηση της "εθνικής μας συνείδησης και κληρονομιάς") και πατραχωρώντας του το ισόγειο μαγαζί στο κτίριο με πολύ χαμηλό ενόίκιο, για την πραγματοποίηση δωρεάν μαθηματών μουσικής και εικαστικών. Η πολυφορεμένη αυτή στρατηγική έχει δοκιμαστεί δεκάδες φορές σε εξευγενισμένες περιοχές μητροπόλεων όπου τα κτίρια εκκενωμένων καταλήψεων το κράτος τα παραχωρεί σε παιδικούς σταθμούς είτε σε πολυτελή συμπλέγματα πολυκατοικιών ένα μερίδιο δίνεται σε κοινωνικές κατοικίες. Με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο προσπαθεί μάταια να αποκτήσει ένα ευαίσθητο κοινωνικό πρόσωπο, δήθεν προσφοράς, εκμεταλλευόμενο ουσιασιαστικά αξίες όπως η συμπερίληψη και η αλληλεγγύη για να προστατέψει την ιδιοκτησία και την κερδοφορία του. Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου της Μεσολογγίου προσπάθησαν να φέρουν επενδυτές και για τα γύρω κτρίρια (συγκεκριμένα του κτιρίου πίσω από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) με σκοπό να "αναβαθμιστεί" αισθητικά όλο το τετράγωνο. Δείχοντας την επεκτατική στρατηγική του κεφαλαίου που αν δρα ανενόχλητο θα ισοπεδώσει όλη τη γειτονιά.

Η περίπτωση του κτιρίου στην Μεσολογγίου φέρει όμως ένα μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλο ερειπομένο κτίριο που έπεσε στα δόντια επιχειρηματιών. Το κτίριο αυτό βρίσκεται απέναντι από το σημείο δολοφονίας του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η κρατική δολοφονία του οποίου αποτέλεσε τη σπίθα της εξέγερσης του 2008. Ένα σημείο το οποίο θα μας υπενθυμίζει πάντα την κρατική βία αλλά και τα πάντα επίκαιρα προτάγματα της κοινωνικής εξέγερσης, της μαχητικής αντίστασης, του αυθορμητισμού, της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης.Ο πεζόδρομος αυτός, με το ιστορικό και πολιτικό του βάρος, λειτουργεί τις τελευταίες δεκαετίες ως σημείο συνάντησης και κοινωνικοποίησης ατόμων που επιλέγουν τα Εξάρχεια όχι με καταναλωτικά αλλά με πολιτικά και κοινωνικά κριτίρια. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που η γειτονιά βιώνει ακραίο εξευγενισμό και τουριστικοποίηση ο πεζόδρομος της Μεσολογγίου αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείνοντες δρόμους ο οποίος αντιστέκεται στην κουλτούρα της κατανάλωσης και της ενσωμάτωσης. Αμέτρητες έιναι οι διαδηλώσεις που ξεκινάν και τελείωνουν στο μνημείο όπως και οι μικροφωνικές που λαμβάνουν χώρα εκεί, δεκάδες οι ασιφοκολλήσεις και τα μοιράσματα. Ο δρόμος είναι βαθιά σημαδεμένος με κινηματική ιστορία την οποία δεν θα επιτρέψουμε να εμπορευματικοποιήσουν επιχειρηματίες σαν τον Παπαευαγγέλου, ούτε να την καταστρέψουν πλούσιοι διαμένοντες με τους οποίους δεν έχουμε τίποτα κοινό. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος γύρω από το μνημείο σε περατζάδα πλούσιων ντόπιων και τουριστών, σε τόπο κενό από πολιτικές αναζητήσεις και κοινωνικοποίηση έξω από την κυρίαρχη κουλτούρα.

Η κινηματική παρακαταθήκη που έχει αφήσει η εξέγερση του 2008 στη γειτονιά μας αλλά και στις συνειδήσεις μας δεν θα σβηστεί στο όνομα του εξευγενισμού και των κερδοφόρων πλάνων επιχειρηματιών.

ΠΛΑΤΕΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/94318/