τι; : εκδήλωση θεματική : από :

Σάββατο 18 Μαίου 2024 στις 11.00

Ολοήμερη Ανοιχτή Συνάντηση για την Τροφή

Ολοήμερη Ανοικτή Συνάντηση της Δικτύωσης για την Τροφή.
Στην κατάληψη "Κτήμα Πραπόπουλου", Χαλάνδρι

Καλούμε άτομα και συλλογικότητες για να ανοίξουμε την κουβέντα γύρω απο το ζήτημα της τροφής, να παρουσιάσουμε τη δικτύωση μας και να διερευνήσουμε την περαιτέρω διασύνδεση μεταξύ μας.

Πρόγραμμα:

11:00 'Φυσικοποίηση' για την καθολική άρνηση του υπάρχοντος και την ολική απελευθέρωση φύσης και ανθρώπων.

13:00 Παρουσίαση της Δικτύωσης της Τροφής από τις συλλογικότητες της δικτύωσης και συζήτηση

15:00 Συλλογική κουζίνα με τα αγαθά της δικτύωσης

17:00-18:30 Παρουσίαση για τους Σπόρους από το Δίκτυο Σιτώ

18:30 Καλλιέργεια μανιταριών σε μικρή κλίμακα. Εργαστήριο από τον "Κύκλο των μανιταριών"

Η Δικτύωση για την Τροφή ξεκίνησε το 2022 ως μια προσπάθεια για τη δημιουργία αυτοοργανωμένου δικτύου παραγωγής και διάθεσης τροφής, έξω και ενάντια στα κυρίαρχα κερδοσκοπικά δίκτυα, που λεηλατούν τη γη, εκμεταλλεύονται μικρούς παραγωγούς, επιβάλλουν συνθήκες ακρίβειας στην αγορά, ευνοούν τους μεσάζοντες και ελέγχουν την τροφή.

Το Σάββατο 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Ανοιχτή Ολοήμερη Συνάντηση στην Αθήνα, μικρών παραγωγών, αγροτικών κολλεκτίβων, μεταποιητικών εγχειρημάτων και συλλογικοτήτων διάθεσης της τροφής.

Σε αυτή τη συνάντηση έχει θέση και λόγο, κάθε συλλογικότητα ή
ατομικότητα που αναγνωρίζει την τροφή ως κοινωνικό αγαθό και βασικό επίδικο της κοινωνικής πάλης. Ανταλλάσουμε εμπειρίες και προβληματισμούς και συζητάμε τη διεύρυνση και τις δυνατότητες του δικτύου.

Σε συνθήκες ακραίας επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου όπου όλες οι πτυχές της ζωής μας μετατρέπονται σε εμπόρευμα, η έμπρακτη αντίσταση απέναντι στα κερδοσκοπικά κυκλώματα της τροφής, η αυτοοργάνωση και η αλληλεγγύη γίνονται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίες.

Τα δικά μας δίκτυα παραγωγής και διάθεσης της τροφής θέλουν να απαντήσουν σε αυτή την ανάγκη σήμερα και έμπρακτα και όχι κάποτε και όχι θεωρητικά.

Ποιοι είμαστε
Η Δικτύωση για την Τροφή είναι μια προσπάθεια διασύνδεσης αυτοργανωμένων και αλληλέγγυων εγχειρημάτων, που συμπεριλαμβάνουν την παραγωγή, τη μεταποίηση και την διάθεση τροφίμων. Στην αλυσίδα αυτή από την παραγωγή στην διάθεση, συμμετέχουν αγροκολλεκτίβες, παραγωγοί, μεταποιητικές συλλογικότητες, κολεκτίβες εργασίας και συνεργατικά εγχειρήματα στην εστίαση, συλλογικές κουζίνες και εγχειρήματα αλληλεγγύης και διάθεσης προϊόντων.
Σκοπός της δικτύωσης είναι να δομήσει «από τα κάτω» ένα βιώσιμο κύκλο τροφοδοσίας, που επιχειρεί να συνενώσει τις προσπάθειες των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων διαφορετικών αφετηρίων, διασυνδέοντας την παραγωγή με την μεταποίηση και την διάθεση με όρους συνεργασίας και όχι εκμετάλλευσης, σε μια συλλογική προσπάθεια να εγκαταστήσει ένα δίκτυο για την αυτοοργάνωση των ζωών μας και στον τομέα της τροφής.


Σκοπός της δικτύωσης
Πρακτικά απομένει σε εμάς να ξεκινήσουμε την προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της τροφής από τους νόμους της αγοράς, την ανάδειξή της ως αγαθό και να χτίσουμε μία προοπτική αυτονομίας απο τις καπιταλιστικές σχέσεις. Χωρίς αυτή την κίνηση θα ακροβατούμε πάντα μεταξύ, της εναλλακτικής αγοράς από τη μία και της καπιταλιστικής απ' την άλλη. Αφού δεν μπορούμε να σπάσουμε την εμπορευματική διαδικασία απο την μία μέρα στην άλλη, ας βάλουμε τουλάχιστον τις βάσεις για να ξεκινήσουμε.
Συγκεκριμένα, το βάρος μας έχει πέσει, μεταξύ άλλων,
• στη σύνδεση των εγχειρημάτων της πόλης με συντρόφια παραγωγούς και αυτοργανωμένα παραγωγικά εγχειρήματα της επαρχίας,
• στη στήριξη της βιωσιμότητας παραγωγικών εγχειρημάτων, κυρίως πρωτογενούς τομέα,
• στη διακίνιση αγαθών με όρους αλληλεγγύης, καθώς και
• στην ανάπτυξη οργανικών σχέσεων μεταξύ των εγχειρημάτων/ατόμων αποδομώντας μία κεντρικοποιημένη διαχείριση επί των ζητημάτων.

Οργανώνοντας από τα κάτω την Αλληλεγγύη, την Παραγωγή και τη Διάθεση της τροφής, να συνδέσουμε τον αγώνα ενάντια στο υπάρχον με τον αγώνα για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Εργαστήριο Μεταποίησης Τροφίμων
https://autonomikoinotita.espivblogs.net/erga…

Καλάθι - ΒΚΠ, δομή διάθεσης αγαθών γης
kalaexthi@riseexup.net

Ανεξάρτητοι παραγωγοί

MEKAREVERSE - Μέτωπο για την κοινωνική απελευθέρωση
http://mekareverse.gr/

Κολεκτίβα εργασίας "Το Παγκάκι"
https://pagkaki.org/

Becollective - Aγροτική κολεκτίβα εργασίας
becoexllective@espiv.nexet

Tαϊφάς - Αγροτική κολεκτίβα

Περμακουλτούρα Μέγαρα

Σβούρα - Συνεταιρισμός εναλλακτικής και αλληλέγγυας οικονομίας