τι; : συγκέντρωση θεματική : από :

Παρασκευή 10 Μαίου 2024 στις 11.00

Καλεσμα για την δικη της Κιβωτου Κοσμου

Κάλεσμα για την δίκη της κιβωτού του κόσμου, να στηρίξουμε όλα τα επιζήσαντα της ιδρυματικής εμπειρίας που τόλμησαν να μιλήσουν και τον αγώνα για αποϊδρυματοποίηση

Στις δικάσιμους για την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ που θα λάβουν χώρα στο Θ. Τριμελες Πλη/κειο ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, Αθήνα, Αίθουσα προκάτ 4, ώρα 11.00 στις 10 Μαϊου

Και στις 9.00 στις 17,21,24,27,28,29,30 Μαΐου.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάζονται περιστατικά σωματικής κακοποίησης, παραμέλησης, εξαναγκαστικής εργασίας, τιμωρίας, απομόνωσης παιδιών, διακοπή από το σχολείο, καταπάτησης των νομιμοποιημένων δικαιωμάτων των παιδιών από τις διεθνείς συμβάσεις και το ελληνικό σύνταγμα από πρώην εργαζόμενους της κιβωτού του κόσμου. Πρόκειται για μια δίκη μέγιστης σημασίας, αναφορικά με τη δικαίωση των παιδιών, τον αγώνα για την αποϊδρυματοποίηση και την ανάδειξη των άμεσων και έμμεσων επιβλαβών συνεπειών του ιδρυματισμού στα άτομα.

Ως Δίκτυο δράσης Κοινωνικών λειτουργών στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών, των επαγγελματιών και εθελοντών που συλλογικά βρήκαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν τις βιωμένες εμπειρίες τους,σε αυτό το πλαίσιο παιδικής "προστασίας" και να καταγγείλουν τη ψυχολογική ή και σωματική βία που υπέστησαν. Επισημαίνουμε την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη, αλλαγής της νομιμοποιημένης, ρυθμιστικής κακοποίησης, της ευάλωτης ομάδας των παιδιών και διεκδικούμε τη δημιουργία ενος κοινοτικού μοντέλου ολιστικής υποστήριξης της βιολογικής οικογένειας των παιδιών, την ενίσχυση της αναδοχής και της ημιαυτόνομης διαβίωσης με απώτερο στόχο την κατάργηση των ιδρυμάτων. Κάνουμε ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ σε άτομα, φορείς και συλλογικότητες που ενστερνίζονται τις θέσεις μας καθώς είναι πολύ σημαντικό να παραβρεθούμε και να σταθούμε στο πλευρών των μαρτύρων σε κάθε δικάσιμο. Μελος του δικτύου αποτελεί μια από τις μάρτυρες.

Το δικαστήριο για την Κιβωτό του κόσμου αποτελεί την αφετηρία του αγώνα διεκδίκησης και συνηγορίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές/ εκκλησιαστικές, κοινώς ιδρύματα.

Επιπρόσθετα ο όρος "ορφανοτροφείο" θα έπρεπε να έχει καταργηθεί καθώς συμβάλλει στην αορατότητα της πλειοψηφίας των παιδιών που διαβιούν σε αυτά, καθώς οι γονείς των περισσότερων είναι εν ζωή. Το δικαστήριο αυτό αποτελεί ένα αγώνα ορατότητας για όλα "αόρατα παιδιά" που δεν ενδυναμώνονται για να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να μην "υπάρχουν" στο σύστημα, να μην εκπροσωπούνται και να μην υποστηρίζονται. .

Τα ιδρύματα είναι εξ ορισμού κακοποιητικά, ακόμη και αν καλύπτουν κάποιες βασικές υλικές ανάγκες,όπως στέγαση και φαγητό λόγω της φύσης τους, το προσωπικό που διαρκώς αλλάζει ή και δεν διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης. Το αίσθημα της ασφάλειας, σταθερότητας, αποδοχής, εμπιστοσύνης, θετική εικόνα εαυτού, δεν αναπτύσσονται καθώς δεν παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα και αγάπη από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς.

Τα παιδιά στα ιδρύματα δεν έχουν δικαίωμα ιδιωτικότητας, ελεύθερης έκφρασης λόγου και κοινωνικών συναναστροφών, βιώνουν τιμωρητικές συμπεριφορές και εκφοβισμό από το προσωπικό και από άλλα παιδιά που μένουν μαζί. Η χρόνια διαμονή στα ιδρύματα εξαιτίας του συντηρητικού και καταπιεστικού τους χαρακτήρα, του εγκλεισμού, της κακοποίησης και της παραμέλησης,επιφέρει επιβλαβείς συνέπειες στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Ο ιδρυματισμός έχει φανεί σε έρευνες ότι κάνει τα άτομα πιο ευάλωτα και επιρρεπή σε ψυχοκοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με το κοινωνικό στίγμα, την περιθωριοποίηση, το μετέωρο και αβέβαιο μέλλον, την έλλειψη στοιχειωδών δεξιοτήτων αυτονόμησης, πόρων και αγαθών.Επιπλέον οι επιζήσασες, επιζήσαντες και τα επιζήσαντα της ιδρυματικής εμπειρίας έχουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε αστεγία ενώ παράλληλα είναι πιο ευάλωτα να γίνουν θύματα σωματικής, ψυχικής ή και οικονομικής εκμετάλλευσης, να βιώσουν προβλήματα σωματική και ψυχικής υγείας, πρόωρη εγκυμοσύνη, να κάνουν χρήση ουσιών ή και να οδηγηθούν σε αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Σας περιμένουμε όλους/όλες/όλα στις δίκες που θα ακολουθήσουν!

uploaded document

uploaded document

πηγή : https://www.facebook.com/share/p/7m8GLfsKDger…
πηγή : email που λάβαμε στις 2 Μαΐου 17h