Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 19.00

Συγκέντρωση-Μικροφωνική Ενάντια στον Νέο Ποινικό Κώδικα

Ημέρα/Ώρα: 13/04/2024 στις 19:00

Τοποθεσία: Πάτρα / Πλατεία Γεωργίου

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο Νέο Ποινικό Κώδικα, Παρασκευή 29.03, 18:00, Κατάληψη Παραρτήματος.

ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στις 22-02-2024 ψηφίστηκε ο νέος Ποινικό Κώδικα (ΠΚ). Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της μικροεγκλήματικότητας, την πρόληψη της καταστροφής του περιβάλλοντος μέσω εμπρησμών,των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών . Γνωρίζοντας τους σκοπούς του κράτους και ότι στη πραγματικότητα διαθέτει τα μέσα για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω περισταστικά, δε ξεγελιόμαστε και βλέπουμε τον πραγματικό στόχο αυτού του νομοσχεδίου που είναι η επίθεση στο από τα κάτω κόσμο Επίσης έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι δίκες που δυσκολεύουν τη θέση των κατηγορουμένων γενικότερα, και ακόμα περισσότερο των υπόδικων, κάτι που έχει αποδειχτεί και σε περιπτώσεις κρατούμενων απεργών πείνας, των οποίων τα αυτονόητα αιτήματα έφταναν να εξετάζονται μετά από βδομάδες, οδηγώντας την υγεία τους σε οριακή κατάσταση.

Μιλώντας για τον νέο ΠΚ, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε και μια αναφορά στην ουσία της έννοιας του νόμου ως εργαλείο του κράτους και της εξουσίας γενικότερα. Το κράτος, μέσω των νόμων, προσπαθεί να ορίσει τι είναι καλό ή κακό, σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, ηθικό ή μη. Όρίζουμε δικαίο το βασισμένο στις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, σκέψη που μας οδηγεί στο να βρίσκουμε το δίκαιο στην (παράνομη) πράξη μιας μάνας που κλέβει για να ταΐσει το παιδί της και το άδικο στην (νόμιμη) πράξη του εργοδότη της να την απολύσει για το λόγο αυτό. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι η πραγματική φύση του κράτους δεν είναι η διασφάλιση της ομαλής συνύπαρξης όλων των ατόμων αλλά η δράση αυτού και του κεφαλαίου εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων της κοινωνίας.

Ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο και θεωρούμε ενδεικτικές της κρατικής και ταξικής καταπίεσης και εκδικητικότητας, είναι οι εξής:

- οι ποινές αυξάνονται τόσο για τα κατά συρροή πλημμελήματα (από 8 έτη το μέγιστο όριο γίνεται 10), όσο και για τα κακουργήματα (από τα 20 έτη το μέγιστο όριο γίνεται 25), για τα οποία κακουργήματα αυξάνεται το όριο της φυλάκισης στα 20 έτη, από τα 15 που ίσχυε έως σήμερα.

- η πράξη που έχει γίνει έχει εξισώνεται με την απόπειρα και η ποινή του συνεργού με αυτή της αυτουργού.

- μερική ή ολική έκτιση ποινών για τα πλημμελήματα, όταν η ποινή που επιβάλλεται είναι μεγαλύτερη του ενός έτους, με δυνατότητα χορήγησης αναστολής μόνο αν ο κατηγορούμενος δεν έχει καταδικαστεί προηγουμένως σε ποινή μεγαλύτερη του ενός έτους.

- προβλέπεται η δυνατότητα έκτισης ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους της κοινωφελούς εργασίας - δηλαδή της εργασίας χωρίς μισθό και δικαιώματα, τα οφέλη της οποίας θα αξιοποιήσουν κρατικοί φορείς όπως Δήμοι και Περιφέρειες - ή της μετατροπής της ποινής σε χρήμα για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη.

- επιβάλλεται δίχως εξαιρέσεις η πραγματική έκτιση της ποινής φυλάκισης των τριών ετών και άνω.

- η υφ'όρων απόλυση εξαρτάται από την κρίση του συμβουλίου το οποίο μπορεί να οδηγήσει το κρατούμενο να ξανακρίιθεί και ξαναδικαστεί για ένα έγκλημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί(!).

-επιβάλλονται αυξημένα χρηματικά ποσά ως παράβολα που πιέζουν ακόμα περισσότερα τα φτωχότερα άτομα. Επιπλέον χρειάζονται κι άλλα χρήματα για ενστάσεις που μπορεί να έχουν απορριφθεί.

-αυξάνεται ο κίνδυνος απέλασης για μετανάστριες/μετανάστες/μεταναστά.

- γίνεται πιο δύσκολο να πάρεισ αναβολή για μια δίκη, με μέγιστο όριο την μία αναβολή ανά δίκη.

Η συνθήκη του εγκλεισμού είναι μια πάρά πολύ σλήρη, απάνθρωπη και ακραία καταπιεστική συνθήκη. Πέρα από τις φυλακές, μπορεί να περιλαμβάνει τα κέντρα κράτησης μεταναστών/μεταναστριών, καραντίνες, κέντρα απεξάρτησης και ψυχιατρικά νοσοκομεία. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματα περί σοφρωνισμού, πρόνοιας και επανένταξης καθώς αυτή τη στιγμή αυτό που επικρατεί είναι άθλιες συνθήκες υγιεινής, αυθαιρεσίες των υπαλλήλων στις φυλακές, «μεσαιωνικές» υποδομές υγείας, δεκάδες νεκρά κρατούμενα, ειδικά στην περίοδο της καραντίνας.

Για μας, η εναντίωση στο νέο και σε κάθε ποινικό κώδικα είναι δεδομένη και αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την ελευθερία. Κανένας νόμος, κανένας κανόνας που απορρέει από οποιαδήποτε εξουσία δεν είναι πάνω από τις αξίες μας, πάνω στις οποίες εδράζεται το δίκιο μας, για το οποίο αγωνιζόμαστε.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ, ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στο Νέο Ποινικό Κώδικα, Πάτρα

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/94007/