Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Τι είναι το ανοιχτό πλαίσιο

Το ανοιχτό πλαίσιο είναι μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φοιτητής/τρια του φυσικου. Το σκεπτικό γύρω από αυτό είναι η οργάνωση στην βάση, δηλαδή την οργάνωσή μας μέσα από οριζόντιες διαδικασίες στις οποίες ο λόγος και η θέση του καθενός είναι ισότιμη, και η διαδικασία η ίδια δεν καθορίζεται από κομματικές δομές ή/και προειλημμένες αποφάσεις. Ο κόσμος μέσα από αυτή την οριζόντια διαδικασία συνδιαμορφωσης και κατάθεσης πολιτικού σκεπτικού συγγράφει το πλαίσιο, το οποίο κατατίθεται στην γενική συνέλευση του συλλόγου. Εάν ψηφιστεί από το σώμα της συνέλευσης, το ίδιο το σώμα αναλαμβάνει την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνει, μέσα από τις ανοιχτές διαδικασίες των συντονιστικών. Μόνο έτσι σπάει στην πράξη η λογικη της ανάθεσης και παύει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που διαμορφώνουν και σε αυτούς που υλοποιούν τον πολιτικό λόγο.

Νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών σχολών


Την Παρασκευη 08/03 ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή η αλλαγή αποτελεί τομή στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης που συντελείται στα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι περισσότερες από τις διατάξεις του ν/σ αφορούν εν τέλει τα δημόσια πανεπιστήμια. Κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, ιδίως στην επαρχία, περαιτέρω αξιολόγηση στις σχολές αναλόγως την έρευνα που παράγει η κάθε σχολή, δηλαδή αναλόγως το πόσο αποδοτική είναι στην αγορά και ακόμη η εισχώρηση διδάκτρων στο προπτυχιακό επίπεδο για τους αλλοδαπούς φοιτητές (αλλαγή η οποία ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης).

Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι τεράστιας σημασίας το ότι οι αγώνες μας δεν συμπυκνώνονται σε ημερομηνίες ορόσημα, αλλά είναι συνολικοί, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς που μονίμως μπαίνουν στην εκπαίδευση καθώς και σε άλλους τομείς της ζωής. Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανεπιστήμια, με εν μέρει δωρεάν σίτιση, στέγαση και άλλες παροχές βασικών αναγκών, ήταν ένα μέσο για τους ανθρώπους των κατώτερων ταξικών στρωμάτων να πάρουν ένα πτυχίο και να διεκδικήσουν πιο καλές οικονομικές συνθήκες ζωής. Η κοινωνική αυτή συνθήκη τότε, ήδη ενείχε ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις όπως είναι λογικό μέσα σε μία καπιταλιστική και ταξική κοινωνία, με τα παιδιά από πιο εύπορες οικογένειες να μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια ή και ιδιωτικά σχολεία αποκτώντας ένα προβάδισμα απ' τα παιδιά που οι οικογένειες τους αδυνατούσαν να σηκώσουν αυτό το κόστος. Πέρα από την ταξική χροιά του πανεπιστημίου, αυτό ήταν επίσης ανέκαθεν μια δομή κοινωνικής αναπαραγωγής. Κατά την προέλευσή μας σε αυτό, με την επιθυμία να αποκτήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες ζωής, αποσπάται ή και εφευρίσκεται η συναίνεσή μας στις ιεραρχικές δομές της ακαδημίας και στις επιταγές της αγοράς. Στην ουσία, η αγορά απαιτεί άτομα πλήρως πειθαρχημένα που θα αποτελούν κατάλληλο εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν θα συμμετέχει σε συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις αλλά θα χαράζει το δικό του ατομικό δρόμο προς μια υποτιθέμενη ανέλιξη. Αυτό το αίτημα έρχεται να καλύψει το πανεπιστήμιο μέσω της πειθάρχησης και της ολοένα και αυξανόμενη εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών του.
Η λειτουργία του πανεπιστημίου, δηλαδή η ανοικτότητα και η προσβασιμότητα σε αυτό από μεγάλο μέρος της κοινωνίας σιγά-σιγά άλλαζε καθώς άλλαζαν και οι απαιτήσεις της αγοράς. Συγκεκριμένα, εργασιακά δικαιώματα «αποσπάστηκαν» από τα πτυχία και έγιναν επί πληρωμή «επιμορφώσεις» , ενώ εξισώθηκαν εξ ολοκλήρου και με πτυχία από ιδιωτικά κολλέγια, την πρώτη μορφή άμεσης αγοράς πτυχίου. Αυτά ακολούθησε ο νόμος 4777 (Κ-Χ), ο οποίος έκανε πιο δύσκολη τόσο την πρόσβαση όσο και την φοίτηση στο πανεπιστήμιο για όλα τα άτομα χτυπώντας περισσότερο την κοινωνική βάση, θεσμοθετώντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητριών και τα πειθαρχικά. Από το 2022 είδαμε χιλιάδες μαθήτ(ρι)ες να αποκόπτονται από την εκπαίδευση και τμήματα σχολών να αδειαζουν, τμήματα που με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη αυτό θα κλείσουν εντελώς.
Ταυτόχρονα, το κόστος φοίτησης ολοένα και αυξάνει. Φοιτητικές παροχές όπως η δωρεάν σίτιση στη Λέσχη και η στέγαση στις Εστίες πλέον είναι για ελάχιστους, σε μία περίοδο ακρίβειας, όπου τα ενοίκια έχουν γίνει απλησίαστα, το ίδιο και οι τιμές στα σουπερμαρκετ.
Αποκορύφωμα αυτής της επίθεσης στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τα φοιτητικά κεκτημένα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία στην ουσία κάνουν τα πτυχία μας και την εκπαίδευση εμπόρευμα προς αγορά. Έτσι λοιπόν, ενώ οι φτωχότεροι παλεύουμε με απαιτητικά μαθήματα για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να πάρουμε ένα πτυχίο, με κάποια από μας να εργάζονται παράλληλα για να τα βγάλουμε πέρα έχοντας τον φόβο της διαγραφής στα ν+2 έτη, οι οικονομικά ευνοημένοι θα μπορούν να εξαγοράζουν την εισαγωγή τους και το πτυχίο τους. Γίνεται ξεκάθαρο άρα, ότι το αφήγημα της αξιοκρατίας και του «αγαθά κόποις κτώνται» που μας πλασάρουν από μικρά παιδιά είναι κάλπικο, αφού ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει «κριθεί ανάξιο» στις εξετάσεις, να «γίνει άξιο» μόλις διαθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε αφεντικά. Η πολύ-λατρεμένη αξιοκρατία του πανεπιστημίου και του κράτους δεν σημαίνει στην πραγματικότητα τίποτα άλλο, πέρα από τον ανταγωνισμό μεταξύ των φτωχών, και τον κοινωνικό κανιβαλισμό όπου τρωγόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα κερδίσει μια καλύτερη θέση στον ήλιο.

Το δρόμο για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστρωσε η ΕΒΕ, η μείωση των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων που θεσμοθετήθηκαν από τον νόμο 4777 και προηγούμενους νόμους. Το κράτος επιθυμεί να δώσει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα να δικαιολογήσει την μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, επιχειρώντας να αναθέσει μεγάλο μέρος της σε ιδιώτες.
Ως άτομα που κατανοούμε τον συνεχόμενο ταξικό και κοινωνικό ανταγωνισμό και αναγνωρίζουμε την αξία της συμμετοχής σε αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των σπουδών και των ζωών μας γενικότερα, θεωρούμε απαραίτητο τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαίδευση για εμάς δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό κεκτημένο και σαν τέτοιο θα το υπερασπιστούμε, όπως το υπερασπίστηκαν και προηγούμενοι φοιτητικοί αγώνες. Το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας στείρος χώρος ακαδημαϊσμού και επαγγελματικής κατάρτισης, όπως θα ήθελε το κυρίαρχο συστημικό αφήγημα να είναι. Το πανεπιστήμιο, το αντιλαμβανόμαστε ως ένα χώρο όπου υπάρχουμε, ζούμε μέσα του κοινωνικά, και δρούμε πολιτικά, μέσα από συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις. Εξαιτίας αυτών, εντός του δημιουργούνται συλλογικές αντιστάσεις, φοιτητικοί/κοινωνικοί αγώνες και γενικότερα ιδέες-ρήγματα στη κυρίαρχη ιδεολογία του κράτους και των αφεντικών. Η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση στις σχολές μας, με τις απειλές για διαγραφές και την ποινικοποίηση των δράσεών μας, δεν θα αλλάξει τον τροπο που αγωνιζόμαστε: αντιπροτάσσοντας δηλαδή, το συλλογικο δρόμο αντί του ατομικού.

Ψηφιακή-επικοινωνιακή-φυσική καταστολή

Οι αγώνες μας έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι με το τρίπτυχο της καταστολής, όπως είναι και αναμενόμενο, εφόσον αποφασίζουμε να συναντηθούμε, να συλλογικοποιήθουμε και να αμφισβητήσουμε.

Το πρώτο κομμάτι που είναι η ψηφιακή καταστολή ήρθε με την μορφή της τηλεξεταστικής, η οποία (για λόγους που δεν είναι πλήρως σαφείς εφόσον και πριν 3 χρόνια εξίσου διαβλητά ήταν τα μαθήματα αλλά πραγματοποιήθηκε) δεν πραγματοποιήθηκε στην σχολή μας. Σε δεύτερη εμφάνιση της ψηφιακής καταστολής έρχεται η πρεμιέρα στις 19/2 μέσω της μορφής των τηλεμαθημάτων. Η τηλεκπαίδευση έρχεται για να μας επαναφέρει σε μια καθημερινότητα ατομικού άγχους και μόχθου, να μας απομακρύνει από τις δομές του αγώνα (καταλήψεις, συνελεύσεις, πορείες) και τις συλλογικές αντιστάσεις που επιδιώκουμε να ορθώσουμε. Στόχευση της είναι να αναγκάσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές να καταναλώσουν το χρόνο τους στα μαθήματα και όχι στον αγώνα. Το φάντασμα του ψηφιακού πανεπιστημίου έρχεται να μας στοιχειώσει απο τις εποχές της πανδημίας ανακοινώνοντας περίτρανα πως η μιζέρια της καθημερινότητας θα περιφρουρηθεί απο τον υλικό κόσμο. Ευθύνη μας είναι να το διαψεύσουμε.

Η δεύτερη πτυχή της καταστολής, η επικοινωνιακή, έχει ως φορείς τα μίντια, τις πρυτανικές αρχές, την κοσμητεία και άλλα τμήματα του καθηγητικού κατεστημένου. Βλέπουμε συνεχώς τα μέσα μαζικής εξαπάτησης να προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν τους αγώνες μας κάνοντας επίθεση στο ήθος του κόσμου που αγωνίζεται ως παραπλανημένοι ή επαναστάτες δίχως αιτία. Παράλληλα ιδεολογικά κηρύγματα απο κοσμητείες, προέδρους και πρυτάνεις βομβαρδίζουν τα ιδρυματικά μας mail, όπου -οι σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πραγματικοί ιδιοκτήτες του πανεπιστημίου- μας ενημερώνουν για τον ρόλο των σχολών μας και για το πώς θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε. Δεν ξεχνάμε ότι η ίδια η κοσμητεία, οι ίδιοι διοικητικοί στην πρυτανεία έφερναν τα ΜΑΤ να στρατοπεδεύσουν έξω απ' τη σχολή μας και να κυνηγάνε αγωνιζόμενο κόσμο μέχρι το φουαγιέ της ΣΘΕ με κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Όλοι αυτοί οι διοικητικοί και η καθηγητική ελιτ στην σχολή μας είναι σε μεγάλο βαθμό εντολοδοχεία του κράτους και εφαρμόζουν πρώτοι κάθε αισχρή νομοθεσία εις βάρος μας όπως να ορίζουν την Ε.Β.Ε., να εξαγγείλουν πειθαρχικά και διαγραφές σε αγωνιζόμενους φοιτητές, να φέρνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και μάνατζερς να κερδοφορήσουν εντός του πανεπιστημίου κ.ο.κ.

Εδώ έρχεται και η τρίτη πτυχή της καταστολής η φυσική. ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ και κάθε λογής ενστόλων καθαρμάτων καταφθάνουν να δείρουν, πνίξουν, συλλάβουν ό,τι κινείται. Όπως θα μπορούσε να μας πει και κάποιος "καλοπροαίρετος" καθηγητής μας «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος». Το κράτος και οι πρυτανικές αρχές χρησιμοποιούν προσχήματα οπως η "ασφάλεια" των ατόμων στους πανεπιστημιακούς χώρους και η προστασία βιβλιοθηκών-φαντάσματα για να δικαιολογήσουν την τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι η εισβολή των μπάτσων στους πανεπιστημιακούς χώρους έχει ως σκοπό την καταστολή οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υψωθεί απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που θέλει να κάνει τα πανεπιστήμια έναν αποστειρωμένο χώρο μετατροπής φοιτητών σε φτηνό εργατικό δυναμικό. Επίσης παρατηρείται ο ευτελισμός του ασύλου, ενός κεκτημένου που τα τελευταία χρόνια συνεχώς αμφισβητείται.

Μερικά από τα παραδείγματα φυσικής καταστολής στα οποία γίναμε μάρτυρες μόλις στο πρόσφατο παρελθόν είναι η εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΕΜΠ το πρωί της Δευτέρας (15/01) από πρωτοβουλία φοιτητριών της Αθήνας με αφορμή την πρόταση του ν.σ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η εκκένωση της κατάληψης που πραγματοποιήθηκε στην πρυτανεία του ΑΠΘ το μεσημέρι της Πέμπτης (01/02) από φοιτητικούς συλλόγους και έληξε το ίδιο απόγευμα με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Τη Δευτέρα 05/02 είδαμε επίσης στη νομική της Κομοτηνής την πρώτη εκκένωση σε κατειλημμένη σχολή, στην οποία διαφάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων εντός των σχολών και των συλλόγων. Έχουμε δει επιπρόσθετα αμέτρητες παρέμβασης των ΜΑΤ στο άσυλο του ΑΠΘ, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από την κατάργηση του ασύλου και την εγκαθίδρυση των οππι μέσω του ν.4777. Με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση των μπάτσων στην πορεία της πέμπτης 15/2 κατά του μπλοκ που συμμετείχε και ο σύλλογός μας. Κατα την διάρκεια της πορείας η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις εκ τον οποίων η μία είναι και μέλους του συλλόγου μας. Επίσης άτομα του μπλοκ χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Ολα τα προαναφερθέντα μέσα καταστολής έχουν τον στόχο να εξατομικεύσουν τα αγωνιζόμενα υποκείμενα. Ο απώτερος σκοπός της είναι να επαναφέρει μια αφήγηση ατομικού συμφέροντος δια του φόβου στα άτομα που έχουν καταφέρει να συλλογικοποιήσουν της αρνήσεις και τις καταφάσεις του. Είναι χρέος των αγωνιζόμενων φοιτητών να αντισταθούν με κάθε μέσο ώστε να υπάρχει μία σταθερή υπεράσπιση του χώρου που ζούμε, ζυμωνόμαστε και δρούμε. Δεν θα επιτρέψουμε στην καταστολή να μας απομονώσει.

Γιατί με τις καταλήψεις;

Όπως οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι πορείες, οι παρεμβάσεις αποτελούν τρόπους εναντίωσης και διεκδίκησης, έτσι και οι καταλήψεις είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο αγώνα. Για την ακρίβεια η κατάληψη αποτελεί το ύστατο μέσο αγώνα για τους συλλόγους. Αρχικά δημιουργούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο μέσα στο ήδη ασφυκτικό μας πρόγραμμα για να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις μας. Διακόπτοντας την εκπαιδευτική διαδικασία (είτε είναι μαθήματα είτε εξετάσεις) η κάθε φοιτήτρια μπορεί να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις χωρίς να αγχώνεται για το προσωπικό κόστος που θα είχε στην πορεία των σπουδών της. Η διακοπή αυτή της ακαδημαικής καθημερινότητας είναι ένας μοχλός πίεσης προς διδάσκοντες, ακαδημαϊκούς, προέδρους, πρυτάνεις ώστε να εισακουστούν οι διεκδικήσεις μας. Μέσα στις καταλήψεις αλληλεπιδράμε και κοινωνικοποιούμαστε, έξω από τα αυστηρά ακαδημαικά πλαίσια του ανταγωνισμού και καριερισμού που μας επιβάλλονται από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στο Τμήμα Φυσικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργούμε νέες απόψεις και ζυμώνουμε πολιτικές αντιλήψεις.

Νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Το νομικό οπλοστάσιο αναβαθμίζεται

Το κράτος δεν έχει ούτε ηθική, ούτε έναν παν-ανθρώπινο κώδικα αξιών ως πυξίδα. Αντ' αυτού έχει συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά να εξυπηρετήσει. Ο Νόμος, ως μεγάλη εικόνα, είναι τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και μία θεσμική αποκρυστάλλωση του ταξικού και κοινωνικού πολέμου που διεξάγεται διαχρονικά. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο αν ρίξουμε μία ματιά στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος με πρόσχημα την εξάλειψη της έμφυλης και οπαδικής βίας και προστασίας του φυσικού πλούτου προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Αύξηση των ποινών πέρα από κάθε έννοια αναλογικότητας και εισαγωγή νέων αδικημάτων (όπως διατάραξη λειτουργίας νοσοκομείων).

-Κατάργηση των αναστολών των ποινών

-Εισαγωγή κοινωφελούς εργασίας ως μέσο έκτισης ποινής.

-Τεράστιο κόστος σε παράβολα και υπέρογκες χρηματικές ποινές.

-Ποινικοποίηση των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων.

-Απουσία των μπάτσων ως μαρτύρων στις δίκες, θεωρώντας αλήθεια ο,τι έγραψαν στην αρχική τους κατάθεση στο τμήμα.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτές οι διατάξεις θα εφαρμοστούν για την σύλληψη και τιμωρία μεγάλων βαρόνων ναρκωτικών, κυκλωμάτων σωματεμπορίας, βιαστών/ παιδοβιαστών κ.λπ. Ενδεικτικά, το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε το κράτος για τους μπάτσους στις σχολές και τον ν.4777, και όπως βλέπουμε τα τελευταία 3 χρόνια, οι μεγάλες επιχειρήσεις της αστυνομίας και οι πιο βίαιες επιθέσεις των μπάτσων εξαπολύθηκαν σε αγωνιζόμενο πληθυσμό και συγκεκριμένα και στα φοιτητικά υποκείμενα όπως έγινε σαφώς αντιληπτό μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου. Βλέπουμε ήδη ποιους στοχοποιεί η αντιτρομοκρατική, με προσπάθειες δημιουργίας "τρομοκρατικών οργανώσεων" εκ του μη όντος με δημιουργία ψευδών δικογραφιών εναντίον ατόμων τα οποία προφυλακίζει με τόσο μεγάλη ευκολία, βάζοντας στελέχη της αντιτρομοκρατικής με πολιτικά γύρω τους σε φοιτητικές πορείες και σε συντονιστικά γενικών συνελεύσεων σε καταλήψεις εντός του ασύλου κ.ο.κ. . Ο νέος Π.Κ. είναι μία μεγάλης κλίμακας επίθεση στα κατώτερα ταξικά και κοινωνικά στρώματα, στον αγωνιζόμενο κόσμο που θέλει να βαφτίσει τρομοκράτες και για αυτό στεκόμαστε απέναντι του. Ιδιαίτερα με την ακραία αύξηση στο κόστος παραβόλων καθώς και την εισαγωγή επιπλέον χρηματικών ποινών ενώ ταυτόχρονα αύξηση και στο αντίτιμο εξαγοράς της ποινής, είναι σαφές ότι στοχεύονται τα κατώτερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Είναι σαφής η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων όπως ρομά και μικροπαραβάτες οι οποίοι θα γεμίζουν από 'δω και στο εξής τις φυλακές καλούμενοι σε "συμμόρφωση" όταν η παραβατικότητα είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση. Είναι καίριο όσο ποτέ να αγωνιστούμε ενάντια στον νέο π.κ. και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Η 8η Μάρτη δεν είναι γιορτή είναι ημέρα μνήμης των φεμινιστικών αγώνων

Η 8η Μάρτη είναι μια μέρα που όλες θα ακούσουμε «χρόνια πολλά», μια μέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα μας αγοράσουν λουλούδια, που θα δούμε εμπορικές προσφορές χωρίς να γνωρίζουμε στην πραγματικότητα την σημασία της για τους φεμινιστικούς αγώνες. Αυτούς που δόθηκαν απ' τις μετανάστριες εργάτριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στις ΗΠΑ, μέχρι τις απεργίες στην Αγία Πετρούπολη, φτάνοντας στο σήμερα, όπου θηλυκότητες συνεχίζουν να διεκδικούν στον δρόμο μια άλλη ζωή, που να μας χωράει όλα και να μην λείπει καμία. Μέσα στο πατριαρχικό και καπιταλιστικό σύστημα, η συγκεκριμένη μέρα έχει χάσει την ιστορική και πολιτική της σημασία, κ έχει μετατραπεί σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη μέρα όπου ο μόνος στόχος είναι η κατανάλωση υλικών αγαθών. Στο ίδιο αυτό σύστημα, πολλές φορές τα ίδια τα σώματα των θηλυκοτήτων γίνονται εμπόρευμα, παρά τη θέληση τους, με κυκλώματα trafficking στα οποία συμμετέχουν και συγκαλύπτουν πολιτικοί και μπάτσοι (βιασμός στο Α.Τ. Ομόνοιας, κυκλώματα trafficking σε Ηλιούπολη και Κολωνό).

Ως άτομα που ζούνε και δρουν και εντός των σχολών τους βλέπουμε την πατριαρχική βία να γίνεται καθημερινό βίωμα και εντός των αιθουσών και στους χώρους του κάμπους. Δεν υπήρξαν λίγες οι φορές που καθηγητές, συμφοιτητές και διάφοροι άλλοι κακοποιητες θέλησαν να επιβληθούν στα σώματά μας. Δεν ξεχνάμε τους βιαστές καθηγητές στο ΔΙΠΑΕ Σίνδου και στο πανεπιστήμιο Πάτρας καθώς και σε άλλες σχολές, που χρησιμοποίησαν την καθηγητική ιδιότητα τους για να ασκήσουν περαιτέρω εξουσία στα σώματα και στις ζωές φοιτητριών τους. Κράτος και πανεπιστημιακή κοινότητα σπεύδουν να συγκαλύψουν τους αξιότιμους διδάσκοντες, όμως για μας είναι οι καταπιεστές μας, με θέσεις εργασίας που μπορούν να εκμεταλλευτούν κάθε φορά για να χρησιμοποιήσουν εναντίον μας. Η πατριαρχία είναι παντού και είναι καθημερινή, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι βρίσκεται εκτός της σφαίρας της πραγματικότητας μας.

Ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης των σωμάτων μας, στεκόμαστε η μια δίπλα στο άλλο και αντιστεκόμαστε σε όσους προσπαθούν να μας κλέβουν τη ζωή. Προττάσουμε την μεταξύ μας αλληλεγγύη και σπάμε τη σιωπή γύρω από αυτά τα βιώματα.

Διεκδικήσεις:
-Άμεση απόσυρση του Νόμου Πιερρακάκη.
-Να ρίξουμε το νόμο Κ-Χ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ν+2-διαγραφές-πειθαρχικά, ΟΠΠΙ).
-Να μην αποσπαστεί η διδακτική επάρκεια από τα πτυχία μας.
-Δεν θα δεχτούμε καμία απειλή για χαμένη εξεταστική λόγω των καταλήψεων με τις οποίες αποφασίζουμε να αγωνιζόμαστε.

-Όχι στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικής εξεταστικής ή μαθημάτων κατά την διάρκεια της κατάληψης.

-Να πάρουν άμεσα θέση οι καθηγητές του τμήματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

-Άμεση απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα- Κώδικα ποινικής δικονομίας.

Δράσεις:
-Ορισμός επόμενης Γενικής Συνέλευσης.
-Σύσταση συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση των δράσεων και την περαιτέρω ανάλυση του πολιτικού λόγου.
-Συμμετοχή σε συντονισμό γενικών συνελεύσεων με άλλους συλλόγους που οργανώνονται στη βάση.
-Κατάληψη της σχολής 12/03-15/03 και 18/03-19/03

-Πανεκπαιδευτική πορεία Πέμπτη 14/03 12:00 Καμάρα
-Εξωστρεφείς και προπαγανδιστικές δράσεις.
-Συζητήσεις/εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της κατάληψης

-Μοίρασμα κειμένων σε σχολεία.
-Παρεμβάσεις στην πόλη για το νέο ν/σ.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΣΦ ΦΥΣΙΚΟΥ


1 2 3

Πανεκπαιδευτική πορεία

Πέμπτη 14/3 12:00

ΚΑΜΑΡΑ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν αποτελεί ταφόπλακα, παρά μόνο κομμάτι της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθωση.

Κόντρα στην ηττοπάθεια και σε λογικές ανάθεσης θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους.

Το εκπαιδευτικό δεν λύνεται με νόμους, ή μια ζωή στις αίθουσες ή μια ζωή στους δρόμους.

Δημόσια - δωρεάν παιδεία για όλους/ες

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere


1 2 3

ΣΣΠ: Ο νόμος θα ανατραπεί στις καταλήψεις και στους δρόμους - Συγκεντρώσεις 14/3

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, Μέχρι τη νίκη.

Όλοι στις Διαδηλώσεις Πέμπτη 14/3

Αθήνα: 12:00, Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 12:00, Καμάρα

Ιωάννινα: 12:00, Περιφέρεια

Πάτρα: 12:00 Πλ. Γεωργίου

Δεν θα επιτρέψουμε:

- τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης

- την κατάργηση του Άρθρου 16

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ - ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Παρασκευή 8/3 - Πανελλαδική πορεία: μία ιστορική στιγμή για το φοιτητικό κίνημα

Η μεγαλειώδης πανελλαδική πορεία στις 8/3, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα μείνει στην ιστορία. Σχεδόν 30.000 κόσμου διαδήλωσαν με παλμό και μαχητικά για πολλές ώρες στο κέντρο της Αθήνας. Μετά από μια μεγάλη διάρκεια και αντοχή των φοιτητικών κινητοποιήσεων (8 εβδομάδες), αυτή ήταν μία από τις πιο μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Η προσπάθεια της αστυνομίας να σπάσει τη διαδήλωση, πνίγοντάς την με δακρυγόνα και ξυλοκοπώντας αδιακρίτως φοιτητές, έπεσε στο κενό. Νεολαία, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα υποχωρήσουν απέναντι στην κατάργηση του Άρθρου 16 και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η κινητοποίηση στις 8/3, μαζί με τις εκατοντάδες καταλήψεις που συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις αποτυπώνουν για ακόμα μία φορά την καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων.

Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, που διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη νεολαία, όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά παραμένουν με μία αποφασιστικότητα (παρά μια ορισμένη αναμενόμενη κούραση): α) Η συντριβή της ΔΑΠ στις συνελεύσεις. β) Η καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου. γ) Η επαναφορά των καταλήψεων σαν ένα μέσο πάλης απέναντι στις αντι-εκπαιδευτικές επιθέσεις. Μια επανασύνδεση της νεολαίας με τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του φοιτητικού-εργατικού κινήματος. Μια (μερική) ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων. δ) Η δημιουργία ενός πλατιού μπλοκ αγώνα, εκφρασμένου πάνω απ' όλα μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή στις κορυφαίες διαδηλώσεις (8/2 και 8/3) αλλά και στο πρώτο κύμα μαζικοποίησης και σταθεροποίησης των συνελεύσεων. Μέσα σε αυτό το πλατύ μπλοκ / γενική διάθεση για αγώνα, η αρχή διαμόρφωσης μιας νέας γενιάς αγωνιστών, των πρώτων στοιχείων μιας αγωνιστικής πρωτοπορίας. ε) Μια κίνηση ξεπεράσματος των ατομικών «λύσεων» και στροφής στη συλλογική πάλη. στ) Η αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης, είτε με τη μορφή της μαύρης προπαγάνδας από τα ΜΜΕξαπάτησης και από τον ίδιο τον Μητσοτάκη («ληστές» κ.λπ.), είτε με την προσπάθεια καταστολής (εισβολές ΜΑΤ σε Νομική Κομοτηνής και ΑΠΘ, διάλυση διαδήλωσεων κ.ά.).

Το φοιτητικό κίνημα μπόρεσε έτσι να αποτυπώσει μια πλατιά καταδίκη του «ιδιωτικού» τόσο στις συνειδήσεις της νεολαίας, όσο και της υπόλοιπης κοινωνίας, που βιώνει μέσα από σκληρές εμπειρίες τις βάρβαρες συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων. Αποκάλυψε την ασυδοσία της κυβέρνησης, που ψηφίζοντας το ν/σ, προχωράει σε ένα πραξικόπημα ενάντια στο ίδιο το σύνταγμα, ενάντια σε ιστορικές κατακτήσεις, βάζοντας υπό την υπηρεσία της δικαστές, αστυνομία και ΜΜΕξαπάτησης.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά (θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο ολοκληρωμένα ή εκρηκτικά), αν αναλογιστούμε ότι η πολιτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών και γραφειοκρατιών (είτε της αστικής γραφειοκρατίας είτε αυτής του ΠΑΜΕ) ουσιαστικά άφηνε απομονωμένο το φοιτητικό κίνημα, αν και αυτό σαφώς είχε τη συμπάθεια και τη στήριξη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι π.χ. οι αγροτικές κινητοποιήσεις «βγήκαν από το κάδρο» της κοινής εναντίωσης στην κυβέρνηση, ενώ οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων π.χ. στις 8/3 (ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα) ήταν ελάχιστες και την τελευταία στιγμή, χωρίς την αναγκαία προοπτική για γενίκευση και κλιμάκωση του αγώνα με απεργίες.

Μια στριμωγμένη κυβέρνηση

Ο βοναπάρτης Μητσοτάκης μαζί με την αυλή του, σαν άλλος Μακρόν, ψήφισε το αντισυνταγματικό έκτρωμα Πιερρακάκη, επιδεικνύοντας μια συνειδητή επιμονή και αποφασιστικότητα - γιατί αυτή είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τους και γιατί τέτοια πραξικοπηματικά μέτρα-λαιμητόμο υπαγορεύει η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτή είναι η υπεραντιδραστική φύση αυτής της κυβέρνησης και του μαύρου καθεστώτος που καθημερινά οικοδομεί.

Ωστόσο ο Μητσοτάκη έρχεται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με πλατιά κομμάτια των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, και έτσι βρίσκεται όλο και πιο αποδυναμωμένος και απομονωμένος. Γίνεται όλο και πιο καθαρό στην ελληνική κοινωνία ότι κυβερνάνε αγνοώντας τη βούληση του ελληνικού λαού, καταπατώντας τους νόμους και το ίδιο το σύνταγμα, αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Η μαζική και αποφασιστική εναντίωση της νεολαίας στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η απεργία-διαρκείας των δικηγόρων, οι μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις στις 28/2 σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η μαζική αγανάκτηση και οργή για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών αλλά και για δολοφονικά μέτρα όπως π.χ. η πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας (χρέωση των απογευματινών χειρουργείων και των παραπεμπτικών κ.ά.), δείχνουν όλο και πιο καθαρά ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνειδητοποιούν αυτή την αλήθεια, ότι πλέον η μόνη διέξοδος είναι στους δρόμους.

Οι σύμμαχοι του κυβερνητικού «τσαμπουκά»

ΜΜΕ, Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, ανύπαρκτη κοινοβουλευτική «αντιπολίτευση»

Παρόλα αυτά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με αυτή τη μισητή κυβέρνηση, που ακόμα ούτε έχει ηττηθεί ούτε έχει παραλύσει - και που θέλει να κυβερνά ως άλλη χούντα, χωρίς να λογαριάζει το «πολιτικό κόστος», δηλ. τις κοινωνικές αντιστάσεις και αγώνες, όσο αυτοί δεν ξεπερνούν ένα κρίσιμο κατώφλι ώστε να την απειλήσουν άμεσα. Αυτές οι «δημοκρατίες των πλουσίων» έχουν κηρύξει έναν ταξικό πόλεμο στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της αρπαγής και της κερδοφορίας μέσα από την απομύζηση κάθε πλούτου (κρατικό χρήμα, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Έχουν πάρει την απόφαση να μην σταματήσουν όσο δεν τους σταματάμε εμείς, ακόμα κι αν πρέπει να πατήσουν επί πτωμάτων. Και βέβαια να εκμεταλλευτούν πλήρως τον έλεγχο που έχουν στο κράτος, στους μηχανισμούς καταστολής και στα ΜΜΕ. Αλλά και την αναπηρία της κοινοβουλευτικής «αντιπολίτευσης»: που είτε έχει ουσιαστικά την ίδια πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και των ιδιωτικοποιήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ακροδεξιοί), είτε σταματάει πάντα μπροστά στην κόκκινη γραμμή της κοινοβουλευτικής «κανονικότητας» και υποτάσσει τα πάντα στον στόχο της εκλογικής ενίσχυσης (ΚΚΕ).

Έτσι, δεν διστάζουν να δολοφονούν εργαζόμενους, νέους και φτωχούς στα Τέμπη, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, με τη διάλυση των νοσοκομείων κ.ά. Προσφέρουν απλόχερα αντεργατικούς νόμους, σκάνδαλα, ακρίβεια, μισθούς πείνας, πλειστηριασμούς, ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή στη σφαγή των Παλαιστίνιων από το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ αλλά και σε τυχοδιωκτισμούς στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσουν τον πόλεμο των ΗΠΑ-ΕΕ..

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί μάλιστα μια στρατηγική επιδίωξη του αστικού πολιτικού σκηνικού: α) Εντάσσεται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων για τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων και των ελίτ, τακτική που αποτελεί την κύρια πηγή κέρδους της αστικής τάξης σήμερα. Είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την ολοκλήρωση της εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. β) Αποτελεί μία διαχρονική επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για να ξεμπερδεύει με το φοιτητικό κίνημα και με μία σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων.

Η ψήφιση δεν είναι το τέλος.

Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Να τον μετατρέψουμε σε πολιτικό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση.

Βγαίνει λοιπόν ξεκάθαρα το συμπέρασμα: δεν έχουμε να τα βάλουμε με ένα νόμο αλλά με ένα καθεστώς. Με μια κυβέρνηση που θέλει να μη λογαριάζει τίποτα πέρα από τα κέρδη των πλουσίων και της ελίτ. Είναι ένα καθεστώς τέρας, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δύο μήνες καταλήψεων ή αγώνα - όταν μάλιστα επιδιώκει την ανατροπή μιας κατάκτησης-ορόσημο 50 χρόνων (το Άρθρο 16 υπάρχει από το Σύνταγμα του 1975, που έγινε κάτω από το βάρος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου). Ούτε μπορεί αυτός ο αγώνας να είναι νικηφόρος π.χ. αν εγκλωβιστεί σε κάποια νομικίστικη αντιπαράθεση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου ή αν μείνει κομματιασμένος στους (αναγκαίους) επιμέρους συνδικαλιστικούς αγώνες ενάντια στην εφαρμογή του σε κάθε σχολή ή σε κάθε τμήμα των ΑΕΙ.

Η νικηφόρα σύγκρουση με αυτό το καθεστώς τέρας απαιτεί κάτι παραπάνω. Καθήκον του φοιτητικού κινήματος είναι να μετατρέψει αυτόν τον αγώνα σε πολιτικό, δηλαδή σε μια συνολική σύγκρουση με το καθεστώς του Μητσοτάκη μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια σύγκρουση με τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που μας πνίγουν, μας καίνε και μας δολοφονούν, ενάντια στην νεοφιλελεύθερη επέλαση που καταλύει δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα. Η ίδια η κυβέρνηση άλλωστε έτσι βάζει το θέμα: αφού έχω πλειοψηφία στη βουλή, θα δέχεστε όλους τους νόμους που κατεβάζω!

Οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος, δυστυχώς, στέκουν αδύναμες, με πρόγραμμα και σχέδιο εντελώς αναντίστοιχα με την επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση. Ένα πολιτικό κενό που έχει εμφανιστεί και στις συνελεύσεις, μπροστά στις ερωτήσεις ή στην αυθόρμητη απορία πολλών φοιτητών «τι κάνουμε μπροστά στην ψήφιση;».

Η ΠΚΣ/ΚΝΕ δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να κλείσει τον αγώνα, ώστε να πάει «ομαλά» στις φοιτητικές εκλογές και στην συνέχεια στις Ευρωεκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι από το κείμενο του «συντονιστικού» που πραγματοποίησε στην Αθήνα (μόνη της και στα μουλωχτά, σχεδόν χωρίς να έχει ακόμα τελειώσει η κινητοποίηση της 8/3) λείπει εντελώς η αναφορά στην κατάληψη και υπάρχουν μόνο οι γνωστές αοριστολογίες για «πολύμορφες δράσεις». Αντίστοιχα, σε μία σειρά από συλλόγους προσπαθούν είτε να «ροκανίσουν» τις μέρες κατάληψης, είτε να κλείσουν εντελώς τον αγώνα (μη προτείνοντας κατάληψη ή μη αναγνωρίζοντας τη συνέλευση). Πάνω απ' όλα, η πραγματική πολιτική της ΠΚΣ φαίνεται από το ότι έχει εναντιωθεί λυσσασμένα τα συνθήματα όπως «Αγώνας Διαρκείας, Μέχρι τη Νίκη» και σε κάθε αναφορά ότι το κίνημα πρέπει να είναι παρόν τους επόμενους μήνες, και στις φοιτητικές εκλογές ή και στις Ευρωεκλογές.

Τα διάφορα κομμάτια των ΕΑΑΚ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αν έχουν κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση (εκτός από τις δυνάμεις της ΑΡΙΣ, που έχουν συνταχθεί με την ΠΚΣ/ΚΝΕ). Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της ΑΡΑΣ φαίνεται ότι κι αυτές δεν έχουν κάποιο σχέδιο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα απέφευγαν επιδεικτικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις για το τι θα κάνουμε μετά την ψήφιση - και αποφεύγουν να μιλήσουν καθαρά για τη συνέχιση των καταλήψεων ή για κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό και για το χρονοδιάγραμμά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκονται επίσης αρκετά βαθιά μέσα σε εκλογικά παιχνίδια, έχοντας προσκολληθεί στην αστική πολιτική του ΜέΡΑ25.

Πως να συνεχίσουμε

Η διάρκεια και αντοχή των κινητοποιήσεων. Τα μεγέθη και η αποφασιστικότητα που φάνηκαν στις 8/3. Τα προχωρήματα στη συνείδηση των φοιτητών και η καθολική εναντίωση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η συμπάθεια και υποστήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας: Αυτά μπορούν και πρέπει να είναι τα στηρίγματα της συνέχισης του αγώνα, που πλέον πρέπει να αποκτήσει την προοπτική ενός ΠΟΛΥΜΗΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Αυτή η συνέχεια είναι και μια πρώτη μορφή κλιμάκωσης. Δηλώνοντας ανοιχτά στην κυβέρνηση και σε όλη την κοινωνία ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ. Ποτέ δεν θα δεχτούμε να ανοίξουν «κανονικά» οι σχολές όσο υπάρχει αυτός ο νόμος που διαλύει τις σπουδές, το μέλλον, τις ζωές μας. Αυτό το συμπέρασμα πρέπει να το «χαράξουμε» στη συνείδηση και στην καθημερινή ζωή κάθε συμφοιτητή μας, κάθε νέου που αγωνιά για το μέλλον και αναζητά δρόμο να παλέψει.

Αυτή η συνέχεια των κινητοποιήσεων έχει μια τεράστια σημασία - θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα κίνημα να συνεχίζει μετά την ψήφιση ενός νόμου, αντί να έχει εκ των προτέρων αποδεχτεί το αναπόφευκτο της ήττας του (όπως είναι η πολιτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και συγκεκριμένα της ΠΚΣ/ΚΝΕ) και να πέφτει σε μια απογοήτευση και ηττοπάθεια. Να μην επιτρέψουμε κανένα «κλείσιμο» με φανφάρες του τύπου «η πλειοψηφία μίλησε», «είμαστε ήδη νικητές» ή ότι ο αγώνας συνεχίζεται με ένα καλό εκλογικό ποσοστό…

Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μια τέτοια συνέχεια, με μια αποφασιστική πολιτική και ένα κατάλληλο σχέδιο:

Α) Με συνέχιση των καταλήψεων: Οι καταλήψεις αποτελούν το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι φοιτητές για να διεξάγουν των αγώνα. Μόνο σταματώντας την εκπαιδευτική διαδικασία μπορούμε να έχουμε χρόνο για να οργανώσουμε τις δράσεις και να ανοίξουμε τον αγώνα αυτό σε όλη την κοινωνία. Αλλιώς δεν πρόκειται να υποχωρήσει μία τέτοια κυβέρνηση.

Β) Με συνέχιση της εβδομαδιαίας διαδήλωσης: Πρέπει να διατηρήσουμε το συγκεκριμένο ραντεβού της εβδομαδιαίας διαδήλωσης κάθε Πέμπτη, που εδώ και 2 μήνες συσπειρώνει στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, δίνοντας μια συνέχεια και προοπτική στον αγώνα.

Γ) Με κάθε προσπάθεια για να ενισχυθεί η ενεργή συμμετοχή σε επιτροπές και συντονιστικά, πράγμα που σημαίνει και ένα πρόγραμμα δράσεων (τοπικές πορείες, εξορμήσεις ενημέρωσης κ.λπ.). Βασική προϋπόθεση για να πετύχει ο αγώνας μας, είναι η σύνδεσή του με την αγωνία και τους προβληματισμούς της υπόλοιπης κοινωνίας. Μόνοι μας οι φοιτητές δεν μπορούμε εύκολα να κερδίσουμε. Η πίεση πάνω στην κυβέρνηση πρέπει να αυξηθεί από όλες τις πλευρές. Να πάρουμε με το μέρος μας τους μαθητές και τους εργαζομένους. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει πυροδότη μιας κεντρικής αντιπαράθεσης με την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ενότητα μεταξύ του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος (όχι απλά με το να έρχονται συνδικαλιστές στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ή να συμμετέχουν φοιτητές στις απεργιακές συγκεντρώσεις).

Απέναντι στην προσπάθεια διαίρεσης και σαμποταρίσματος του αγώνα που προωθεί η ΠΚΣ με το σκόρπισμα των αιτημάτων και του αγώνα σε κάθε σχολή, πρέπει να συνδέουμε το φοιτητικό κίνημα με μία συνολικότερη μάχη. Αυτές οι μάχες δεν πρέπει να δοθούν κομματιαστά γιατί είναι καταδικασμένες να ηττηθούν. Αγώνες έχουν γίνει πολλοί, αλλά είναι γεγονός ότι η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης έχει πέσει στο μισό και έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί σωρεία αντι-εκπαιδευτικών νόμων (Κεραμέως, Ν. Πλαίσιο, Γαβρόγλου) που χτυπάνε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Είναι τόσο μεγάλο το πραξικόπημα της κυβέρνησης, που δίνει στον αγώνα μας αντικειμενικά-αναγκαστικά έναν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. Είναι σημαντικό το φοιτητικό κίνημα να ξεκαθαρίσει με τι έχει να αντιπαρατεθεί, για να αποφύγει τον κίνδυνο του αποπροσανατολισμού ή μιας επιστροφής στην απογοήτευση και την αδράνεια.

Η ΣΣΠ, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να προστατεύσει τις παρακαταθήκες αυτού του κινήματος, όσο και για να προτάξει ένα τέτοιο σχέδιο συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα.

ΣΣΠ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/21318